Jürgen Klopp se te dni mudi v Singapurju, kjer se s svojimi varovanci pripravlja na novo nogometno sezono. Foto: Reuters
Jürgen Klopp se te dni mudi v Singapurju, kjer se s svojimi varovanci pripravlja na novo nogometno sezono. Foto: Reuters

Savdska Arabija nadaljuje trgovanje z nogometaši, ki se lepijo na mastne zaslužke in druge ugodnosti. S savdskimi ponudbami evropski klubi ne morejo tekmovati. Mezde, ki jih v arabskem svetu ponujajo nogometašem, so naravnost bizarne. Med zadnjimi, ki je prestopil v savdski klub, je Sadio Mané.

Vpliv Savdske Arabije na nogomet je v tem trenutku ogromen. Najslabša stvar pri vsem tem pa je, da je prestopni rok v Savdski Arabiji odprt tri tedne dlje. Takšne podatke imam, in če so resnični, potem to zagotovo ni dobro za evropski nogomet.

Jürgen Klopp

Senegalski napadalec je pri prejšnjem klubu Bayernu na teden v žep pospravil približno 400 tisoč evrov, pri Al Nassru, katerega barve brani Cristiano Ronaldo, ki je pravzaprav začel osip nogometašev iz Evrope v Savdsko Arabijo, pa bo zaslužil dvakrat toliko.

V hipu ostal brez dveh pomembnih vezistov
Trenerji (največjih) evropskih klubov se zavedajo, da je nogometaša težko zadržati, ko ta iz tujine prejme nesramno bogato ponudbo. Kar trije nogometaši, ki jih je Klopp treniral še v prejšnji sezoni, bodo letos nastopili v savdski Pro League. Medtem ko je bilo že pred koncem sezone znano, da klub zapušča Roberto Firmino, je sredi priprav na novo sezono ostal brez kapetana Jordana Hendersona, ki se je pridružil Al Ettifaqu, in Fabinha, ki odslej brani barve Al Ittihada. Lahko se zgodi, da bo po koncu evropskega poletnega prestopnega roka ostal še brez kakšnega člana začetne enajsterice. To je velika težava, ki pesti številne trenerje po Evropi.

Klopp: Uefa ali Fifa morata najti neko rešitev
"Vpliv Savdske Arabije na nogomet je v tem trenutku ogromen. Najslabša stvar vsega tega je, da je prestopni rok v Savdski Arabiji odprt tri tedne dlje. Takšne podatke imam, in če so resnični, potem to zagotovo ni dobro za evropski nogomet,"
je na novinarski konferenci pred prijateljsko tekmo z Bayernom v Singapurju povedal 56-letnik iz Stuttgarta. "Uefa ali Fifa morata najti neko rešitev. V tem trenutku je težko napovedati, kaj se bo zgodilo. Vse dogajanje okrog Savdske Arabije ima na nas velik vpliv, a s tem se bomo morali sčasoma naučiti živeti. Čas bo pokazal svoje," je še dodal.

Klopp zanikal govorice o prestopu Mbappéja v Liverpool

Kloppa so na novinarski konferenci med drugim povprašali o Kylianu Mbappeju, ki ga nekateri mediji povezujejo prav z Liverpoolom. Z nasmeškom na obrazu je vse govorice kategorično zanikal in pripomnil, da finančne razmere v klubu ne dovoljuje njegovega prestopa. "Mogoče pa je, da me želi kdo v klubu s tem prestopom pozitivno presenetiti. To se sicer v osmih letih, odkar sem tukaj, še ni zgodilo. Vse pa je enkrat prvič," je dejal v svojem slogu.

Številni zvezdniki izbrali velik zaslužek
Henderson, Fabinho in Firmino pa še zdaleč niso edini zvezdniki evropskega nogometa, ki so okrepili savdsko elitno nogometno ligo. Tamkajšnji klubi so v svoje vrste poleg Cristiana Ronalda in Manéja med drugim zvabili dobitnika zlate žoge Karima Benzemaja, njegovega rojaka N'Gola Kanteja, Senegalca Edouarda Mendyja ter Kalidouja Koulibalyja, Hrvata Marcela Brozovića in številne druge.