Siniša Anđelković in Milivoje Novaković ob prihodu na zbor v idiličnem okolju Brda pri Kranju. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Siniša Anđelković in Milivoje Novaković ob prihodu na zbor v idiličnem okolju Brda pri Kranju. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Roman Bezjak
Roman Bezjak je za reprezentanco zbral šest nastopov. Nazadnje je bil v kadru marca letos na gostovanju v Katarju. Foto: www.alesfevzer.com
Srečko Katanec
Srečko Katanec je takole čakal na kosilo. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Samir Handanović
Samir Handanović je po zadnjih sijajnih predstavah pri Interju dobre volje. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Lazarević: To sta za nas tekmi življenja

Slovenski selektor je že dopoldne našel menjavo za Roberta Berića. Namesto poškodovanega napadalca je vpoklican Roman Bezjak. 26-letni nogometaš Rijeke je letos v imenitni formi. Za vodilno ekipo hrvaškega prvenstva je na 13 tekmah dosegel osem golov, zadnjega s prekrasnim volejem v nedeljo proti Splitu (2:1).
Povratnik v reprezentanco Mišo Brečko si je na prvenstveni tekmi Nürnberga proti Union Berlinu zlomil nos, a operacija ni potrebna, tako da bo lahko proti Ukrajini zaigral z zaščitno masko. Na Brdo, kjer je ob 16.00 že na sporedu prvi trening, so poleg Trboveljčana nekoliko zamudili še Josip Iličić, Jan Oblak in Andraž Kirm.

Novaković: Starejši moramo stopiti naprej
Pričakovano je zbor nogometašev pred tekmama dodatnih kvalifikacij na Gorenjsko zvabil še nekoliko več novinarjev kot po navadi. Med najbolj obleganimi je bil Milivoje Novaković, ki se je dokončno vrnil po poškodbi. Na Japonskem je odigral dve tekmi, v soboto je tudi dosegel dva zadetka.

"Ni se preprosto vrniti po taki poškodbi. Delal sem maksimalno, počutje je dobro. Morda potrebujem še malo moči, malo kondicije in tudi malo svežine, a to ne bo velika težava, ker imam veliko izkušenj. Tudi na Japonskem so bili presenečeni, da sem se tako hitro vrnil. Po reprezentančnih tekmah me tam čaka še eno srečanje, za naprej pa bomo še videli," je o svojem klubskem statusu povedal "Nova".

Seveda je nato beseda tekla predvsem o prihajajočem dvoboju z Ukrajino. "Najpomembneje je, da se vsi zavedamo pomembnosti tekme ves teden in je ne vzamemo prelahko. Mogoče nekateri mlajši igralci gledajo na vse skupaj malo drugače. Starejši moramo stopiti naprej, povedati mlajšim, kaj hočemo, in prenesti nanje energijo. Pomembno je, da se borimo drug za drugega, samo s kolektivom in pravo željo lahko uspemo. Lepo bi bilo doseči zadetek v gosteh. Ko smo pred šestimi leti dosegli gol v Rusiji, smo imeli občutek, da bomo šli naprej. Upam, da bomo vsi pravi," je odločen najboljši slovenski strelec v kvalifikacijah za Euro 2016.

"Naj oni razmišljajo o nas"
Novaković se z žrebom dodatnih kvalifikacij ni obremenjeval. "Prejšnji mesec sem se več ukvarjal s svojim zdravjem. Vseeno mi je bilo, koga nam nameni žreb, saj ima vsaka reprezentanca svoje prednosti in slabosti. Mogoče nas bodo Ukrajinci zdaj še resneje vzeli, ker smo jih takrat izločili. Pred nami je velik izziv. Radi bi to ponovili. Če se bomo uvrstili, bomo vsi veseli, če se ne bomo, pa bomo vsi krivci."

Najstarejši član slovenske štiriindvajseterice je že dobro seznanjen s tekmeci, ki jih bo na zelenici spoznal v soboto v Lvovu in prihodnji torek v Mariboru. "Vsi igralci smo dobili posnetke ukrajinskih tekem. Zase lahko rečem, da sem si jih pogledal, za druge ne bom govoril. Igrajo zelo napadalno, imajo veliko kakovostnih igralcev, dobro stojijo na igrišču. Prejeli so malo zadetkov, a so vseeno tudi ranljivi. Podrobnosti bomo še izvedeli. Ne smemo pa se obremenjevati z njimi, pomembno je, da razčistimo pri sebi in bomo mi pravi. Naj oni razmišljajo o nas."

Birsa: Oboji imamo igralce, ki so v formi
Podobno meni tudi Birsa, ki je leta 2009 podal za gol Zlatka Dedića za uvrstitev na SP v Južni Afriki: "Ukrajinci se dobro poznajo, ne bo nam lahko. Graditi moramo na pozitivnem vzdušju. Najpomembneje je, da pridemo v Maribor z možnostmi. Ne smemo priti v položaj, da bi bili pred povratno tekmo brez možnosti. Moramo dovolj zrelo odigrati prvo tekmo. Imajo igralce, ki so v formi, a to velja tudi za nas."

Rene Krhin ima tudi že izkušnje z igranjem na velikem tekmovanju: "Možnosti so približno enake. Gledal sem Ukrajince, ko so igrali proti Španiji. Veliko so napadali, tako da mislim, da ne bo preveč zaprta tekma. Mislim, da bo zanimivo za gledalce."

Ljudski vrt še ni razprodan
Z Nogometne zveze Slovenije sporočajo, da Ljudski vrt za torkovo povratno tekmo še ni razprodan. Na voljo je še 400 vstopnic. V Maribor bo prišlo približno 600 ukrajinskih navijačev, medtem ko bo v Lvov odpotovalo približno 400 Slovencev.

Lazarević: To sta za nas tekmi življenja