Cristiano Ronaldo je zabijal gole kot po tekočem traku. Osvojil je štiri lovorike. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo je zabijal gole kot po tekočem traku. Osvojil je štiri lovorike. Foto: Reuters
Manuel Neuer
Manuel Neuer je z Nemčijo postal svetovni prvak. Foto: Reuters

Za najboljšega igralca glasujejo selektorji in kapetani vseh reprezentanc na svetu ter po en novinar iz vsake države. V Sloveniji ima to čast komentator TV Slovenija Andrej Stare, ki je na prvo mesto postavil Ronalda, na drugo Neuerja in na tretje Arjena Robbna.


Prevladujoče mnenje strokovnjakov in medijev je, da je favorit Ronaldo, ki je zlato žogo osvojil že lani, predtem pa še leta 2008. Portugalec je lani z Realom osvojil štiri lovorike, tudi najprestižnejšo - Ligo prvakov. Bil je najboljši strelec španskega prvenstva (31), najboljši strelec Lige prvakov (17), na 60 tekmah je zabil 61 golov. Njegovi nasprotniki mu najbolj očitajo slab nastop na svetovnem prvenstvu, kjer je s Portugalsko izpadel že v skupinskem delu.

Prav lovorika svetovnega prvaka z Nemčijo je glavni adut vratarja Manuela Neuerja, ki je z Bayernom gladko osvojil tudi Bundesligo. Poleg izjemnih obramb je Neuer večkrat navdušil z igro v polju, kjer je igral kot tretji branilec. Črna pika za Neuerja je izpad v polfinalu Lige prvakov, kjer je Bavarce prepričljivo izločil prav Real. Doslej je bil za najboljšega nogometaša leta razglašen le en vratar, Rus Lev Jašin leta 1963. Neuer je imel močno medijsko podporo med stanovskimi kolegi, zanj se je javno izrekel tudi predsednik Uefe Michel Platini. Ampak kako postati najboljši na svetu, če nisi bil izbran za najboljšega niti na svetovnem prvenstvu?

Tam so kljub porazu v finalu za igralca svetovnega prvenstva razglasili Messija, dobitnika zlate žoge štirikrat zapored (2009-2012). Argentinec je lani postavil absolutni rekord po številu doseženih zadetkov vseh časov v španskem prvenstvu in Ligi prvakov, toda leto je končal brez osvojene lovorike in z manj zadetki kot Ronaldo. Za nameček je oba rekorda postavil po koncu glasovanja. Messiju v konkurenci Ronalda in Neuerja pripisujejo najmanj možnosti.

Podelili bodo še nekaj nagrad, med drugimi za najboljšega trenerja (Ancelotti, Simeone, Löw) in najlepši zadetek leta (Rodriguez, van Persie, Stephanie Roche).