Francesco Totti po koncu sezone končuje bogato kariero, v kateri je 25 sezon branil barve Rome. Foto: Reuters
Francesco Totti po koncu sezone končuje bogato kariero, v kateri je 25 sezon branil barve Rome. Foto: Reuters
Gabriel Omar Batistuta, Vincenzo Montella in Francesco Totti
Napadalna naveza, ki je leta 2001 Romi pomagala do scudetta: Gabriel Omar Batistuta, Vincenzo Montella in Francesco Totti. Foto: Reuters
Legendarni Totti končuje kariero

"Dogovorili smo se, da bo to njegova zadnja sezona in da bo potem delal kot direktor v klubu. Želim si ga ob sebi, saj me bo naučil, kdo in kaj Roma sploh je," je dejal Vardejo, sicer znan tudi kot Monchi, ki se je italijanskemu prvoligašu pridružil prejšnji mesec. Pred tem je uspešno deloval v Sevilli.

Italijanski prvak leta 2001
Rome brez 'Il capitana' Tottija si skoraj ne gre predstavljati. 40-letnik je član ekipe že vso kariero, v klub je kot mladinec prišel že davnega leta 1989, v člansko ekipo je prodrl leta 1992 in je nikoli ni zapustil. V 25 sezonah je za klub z Olimpica zbral 783 uradnih nastopov v vseh tekmovanjih, zadel je 307 golov. Z Romo se je zgolj enkrat veselil naslova italijanskega prvaka, in sicer v sezoni 2000/01, ko so Rimljani za dve točki ob koncu prvenstva prehiteli drugouvrščeni Juventus in za šest točk tretjeuvrščenega velikega mestnega tekmeca Lazio. Serie A so sicer kar osemkrat končali tik pod vrhom. Z Romo je še po dvakrat osvojil italijanski pokal (2007 in 2008) ter italijanski superpokal (2001 in 2007).

Z Italijo svetovni prvak
V sezoni 2006/07 je bil s 26 zadetki najboljši strelec italijanskega elitnega nogometnega prvenstva, tistega leta je prejel tudi Uefin zlati čevelj. Za italijansko člansko reprezentanco je odigral 58 tekem, dosegel 9 zadetkov, leta 2006 se je veselil naslova svetovnega prvaka, potem ko so azzurri po izvajanju 11-metrovk v Berlinu premagali Francoze. Leta 2000 je nastopil v finalu evropskega prvenstva, v katerem je bila Francija po podaljšku boljša z 2:1.

Legendarni Totti končuje kariero