Luka Modrić je imel sanjsko sezono. Z madridskim Realom je konec maja osvojil Ligo prvakov, sredi julija pa se je s Hrvaško veselil srebra na mundialu. Foto: Reuters
Luka Modrić je imel sanjsko sezono. Z madridskim Realom je konec maja osvojil Ligo prvakov, sredi julija pa se je s Hrvaško veselil srebra na mundialu. Foto: Reuters
Thibaut Courtois je bil izbran za najboljšega vratarja. Foto: Reuters
Arsene Wenger je predal Didierju Deschampsu priznanje za najboljšega trenerja. Julija je s Francozi osvojil naslov svetovnih prvakov. Foto: Reuters
Na odru Royal Festival Halla v Londonu so bili zbrani (skoraj) vsi najboljši nogometaši sveta. Manjkala sta le Cristiano Ronaldo in Lionel Messi. Foto: Reuters
Modrić prvič Fifin nogometaš leta

Vse od leta 2007, ko je najboljši igralec na svetu postal Brazilec Kaka, sta si naslov izmenjevala Ronaldo in Lionel Messi. Argentinskega virtuoza tokrat prvič po letu 2006 ni med trojico kandidatov.

33-letni Modrić je letos že postal najboljši evropski nogometaš in tudi najboljši igralec svetovnega prvenstva v Rusiji, kjer je Hrvaško popeljal do drugega mesta. Prav to je bil tisti jeziček na tehtnici, ki mu je prinesel prednost pred Ronaldom. Z Realom sta oba postala evropska prvaka, a na svetovnem prvenstvu Ronaldo s Portugalsko ni imel uspeha, izpadel je že v osmini finala.

V zgornji videonovici na desni strani si lahko ogledate posnetek celotne prireditve!


Zahvalil se je generaciji iz leta 1998

"V veliko čast mi je, da lahko sprejmem to lovoriko. Rad bi se zahvalil vsem soigralcem pri madridskem Realu in hrvaški reprezentanci. Brez družine mi to ne bi uspelo. Zahvaljujem se članom generacije iz leta 1998, ki je bila naš navdih na letošnjem mundialu. Dokazali so, da sanje lahko postanejo resničnost," je poudaril Modrić.

Glasovanje je potekalo do 10. avgusta, sodelovali pa so selektorji in kapetani vseh reprezentanc sveta, zraven pa še izbrani predstavniki medijev ter navijači. Vsaka skupina pomeni 25 odstotkov glasov.

Fifa je uvedla izbor najboljših nogometašev na svetu leta 1991 (nagrado je prejel Lothar Matthäus), leta 1956 pa so začeli pri reviji France Football podeljevati zlato žogo (Ballon d'Or). Med letoma 2010 in 2015 sta Fifa in revija France Football sodelovali, enotno priznanje se je imenovalo Fifa Ballon d'Or.
Deschamps najboljši trener
Nagrado za najboljšega trenerja je dobil strateg svetovnih prvakov Francozov Didier Deschamps. Podelil mu jo je dolgoletni trener Arsenala in njegov rojak Arsene Wenger. 49-letni strokovnjak je postal šele tretji v zgodovini po Brazilcu Mariu Zagallu in Nemcu Franzu Beckenbauerju z naslovoma svetovnega prvaka tako v igralski kot trenerski vlogi.
Marta že šestič nogometašica leta
V ženski konkurenci je nagrado dobila Marta. Nasledila je lansko zmagovalko Nizozemko Lieke Martens, za Brazilko je to skupno že šesto priznanje v karieri. V ožjem izboru sta bili še Norvežanka Ada Hegerberg in Nemka Dzsenifer Marozsan. Marta je tako po številu priznanj za najboljšo na svetu prehitela moška konkurenta Messija in Ronalda, ki ostajata vsak pri petih.
Salah zabil najlepši gol leta
Nagrado za najboljšega vratarja leta je dobil Belgijec Thibaut Courtois (Real Madrid/Chelsea), nagrado za trenerja ženske ekipe Francoz Reynald Pedros (Lyon), nagrado za najlepši gol, poimenovano po Ferencu Puskasu, je prejel Mohamed Salah (Liverpool), ki je 10. decembra lani dosegel pravi evrogol na mestnem derbiju proti Evertonu.

Enajsterica leta 2018: de Gea; Dani Alves, Varane, Ramos, Marcelo; Modrić, Kante, Hazard; Messi, Mbappe, Ronaldo.

Nogometaši leta v zadnjih 30 letih:
1988: Marco van Basten (Niz)
1989: Marco van Basten (Niz)
1990: Lothar Matthäus (Nem)
1991: Jean-Pierre Papin (Fra)
1992: Marco van Basten (Niz)
1993: Roberto Baggio (Ita)
1994: Hristo Stojčkov (Bol)
1995: George Weah (Lbr)
1996: Matthias Sammer (Nem)
1997: Ronaldo (Bra)
1998: Zinedine Zidane (Fra)
1999: Rivaldo (Bra)
2000: Luis Figo (Por)
2001: Michael Owen (Ang)
2002: Ronaldo (Bra)
2003: Pavel Nedved (Češ)
2004: Andrej Ševčenko (Ukr)
2005: Ronaldinho (Bra)
2006: Fabio Cannavaro (Ita)
2007: Kaka (Bra)
2008: Cristiano Ronaldo (Por)
2009: Lionel Messi (Arg)
2010: Lionel Messi (Arg)
2011: Lionel Messi (Arg)
2012: Lionel Messi (Arg)
2013: Cristiano Ronaldo (Por)
2014: Cristiano Ronaldo (Por)
2015: Lionel Messi (Arg)
2016: Cristiano Ronaldo (Por)
2017: Cristiano Ronaldo (Por)
2018: Luka Modrić (Hrv)



Modrić prvič Fifin nogometaš leta