Proti Madžarski je Slovenija do zdaj igrala štirikrat, vselej na prijateljskih tekmah. Leta 1994 je prvo medsebojno srečanje na Madžarskem z edinim zadetkom za slovensko reprezentanco odločil Srečko Katanec. Štiri leta pozneje je v Zalaegerszegu v selektorski vlogi debitiral s porazom z 2:1 (Ačimović). Leta 2003 je bilo v Murski Soboti 2:1 za Slovenijo (Šukalo, Cimerotić), leta 2008 na še eni tekmi v Zalaegerszegu pa je bil ob zmagi z 0:1 edini strelec Šišić. Foto: Reuters
Proti Madžarski je Slovenija do zdaj igrala štirikrat, vselej na prijateljskih tekmah. Leta 1994 je prvo medsebojno srečanje na Madžarskem z edinim zadetkom za slovensko reprezentanco odločil Srečko Katanec. Štiri leta pozneje je v Zalaegerszegu v selektorski vlogi debitiral s porazom z 2:1 (Ačimović). Leta 2003 je bilo v Murski Soboti 2:1 za Slovenijo (Šukalo, Cimerotić), leta 2008 na še eni tekmi v Zalaegerszegu pa je bil ob zmagi z 0:1 edini strelec Šišić. Foto: Reuters

Vsem se zdi Slovenija idealen tekmec. Blizu so, vedno smo jih premagovali ... Najbolj podobni so nam v mentaliteti, nogometno in tako dalje. Vse to je v redu, a res si jih ne bi želel, ker imam izjemno rad in cenim njihovega selektorja Katanca, s katerim sem doživel veliko sijajnih trenutkov v igralski karieri. Torej bi se rad izognil Sloveniji, ker si od srca želim, da gremo oboji na evropsko prvenstvo.

Selektor Bosne in Hercegovine Mehmed Baždarević
Zlatan Ibrahimović
Zlatan Ibrahimović je z naskokom prvi zvezdnik švedske reprezentance. Foto: Reuters
Taras Stepanenko in Marek Hamšik
Ukrajinci so v kvalifikacijski skupini C zaostali za Španci in Slovaki. Foto: Reuters
Mehmed Baždarević
Mehmed "Meša" Baždarević, legenda sarajevskega Željezničarja, ki je kariero nato nadaljeval v Franciji (Sochaux, Nimes), je bil med letoma 1983 in 1990 soigralec Srečka Katanca v jugoslovanski reprezentanci. Leta 1984 sta se skupaj veselila tudi bronaste kolajne na olimpijskih igrah v Los Angelesu. Foto: EPA
Katera reprezentanca bi najbolj ustrezala Sloveniji?

Švedska, Bosna in Hercegovina, Ukrajina in Madžarska so kot nosilci mogoči tekmeci slovenske reprezentance v dodatnih bojih za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Žreb bo danes ob 11.20 s prenosom na TV SLO 2 in MMC-ju.

Madžarska: jeseni 1997 se raje ne spominja
Več kot 70 odstotkov tistih, ki so oziroma ste sodelovali v naši anketi, meni, da bi imela Slovenija največ možnosti proti Madžarom. Trikratni olimpijski prvaki izpred pol stoletja in nesrečniki v finalu SP-ja 1954 ob nemškem "čudežu v Bernu" so lahko ponosni na svojo starejšo zgodovino. Novejša je veliko manj svetla, saj so zadnjič na velikem tekmovanju nastopili leta 1986 na SP-ju v Mehiki, udeleženci sklepnega turnirja evropskega prvenstva pa so bili nazadnje daljnega leta 1972, ko so na njem igrale samo štiri reprezentance. Madžarska je tedaj po dveh porazih osvojila četrto mesto.

V četrtfinalu so takrat izločili sosede in velike tekmece Romune, s katerimi so bili v skupini tudi v zadnjih kvalifikacijah. V Bukarešti so pred letom dni iztržili točko (1:1), deset minut pred koncem je izenačil kapetan Balazs Dzsudzsak (Bursaspor). Septembra v Budimpešti je bilo 0:0. Edina poraza so slovenski vzhodni sosedje doživeli na začetku in koncu kvalifikacijskega ciklusa. Na prvi tekmi so doma v zadnjih desetih minutah prepustili zmago Severnim Ircem (1:2), na nepomembnem zadnjem srečanju pa so s 4:3 izgubili v Pireju. V Belfastu so prejšnji mesec izenačujoči zadetek za 1:1 prejeli v 93. minuti z igralcem več!
V kvalifikacijah so na 10 tekmah dosegli 11 zadetkov, nihče izmed igralcev ni v svojo statistiko vpisal več kot dveh golov. Do torka so upali na neposredno uvrstitev na Euro kot najbolje tretjeuvrščena reprezentanca, a so jih v zadnjem trenutku s tega položaja izrinili Turki. Selektor je od julija Nemec Bernd Storck, predtem je vodil reprezentanco do 20 let na SP-ju na Novi Zelandiji. Najizkušenejši nogometaš Zoltan Gera (Ferencvaros) je bil nekoč soigralec Roberta Korena in Boštjana Cesarja pri West Bromwichu. Madžarska je v dodatnih kvalifikacijah do zdaj igrala enkrat. V boju za SP 1998 jo je dvakrat ponižala ZR Jugoslavija (1:7, 5:0).
Švedska: Berić in Lazarević proti njej že zadela
Spomin na edini nastop Švedov v playoffu je bolj svež. Za SP 2014 so se borili s Portugalci. Iz dvoboja Zlatan Ibrahimović-Cristiano Ronaldo je kot zmagovalec izšel slednji, Portugalska je slavila tako doma (1:0) kot v gosteh (2:3). Švedi so tako drugič zapored ostali brez mundiala, medtem ko so igrali na vseh evropskih prvenstvih od leta 2000. Najdlje so prišli leta 2004, ko jih je v četrtfinalu po 11-metrovkah ustavila Nizozemska. Na domačem Euru leta 1992 so v polfinalu izpadli proti Nemcem (2:3).

Neposredno uvrstitev na Euro 2016 so zapravili septembra z edinima porazoma - v Moskvi (1:0) in doma proti Avstriji (1:4). Švedi po imenih niso več tako močni kot pred leti, ko so Ibrahimoviću družbo delali še Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg in drugi. Od veteranov sta v ekipi še vedno Kim Källström (Grasshopper) in vratar Andreas Isaksson (Kasimpasa). Poleg Zlatana (8 golov) je bil najboljši strelec v kvalifikacijah naturalizirani Turek Erkan Zengin (Trabzonspor; 3), iz časov igranja Tima Matavža za PSV bolje poznamo še Olo Toivonena (Sunderland).

Ibrahimović je prepričan, da bo njegova reprezentanca igrala prihodnje leto v Franciji. "Nepredstavljivo bi bilo, da bi Euro minil brez mene," je izjavil pred dnevi. Podobno je dejal pred dvema letoma po neuvrstitvi v Brazilijo, ko je nogometne navdušence razdražil z besedami, da SP-ja nima smisla spremljati, če tam ni njega.

Švedska se lahko pohvali z zvesto podporo navijačev. Nova Friends Arena v Solni sprejme 50.000 gledalcev, ki so vedno zelo glasni. Še posebej pestro bo v predmestju Stockholma, če žreb dodatnih kvalifikacij Švedom nameni sosede Norvežane ali Dance. S Slovenci so se do zdaj pomerili le enkrat. Na prijateljski tekmi maja 2008 v Göteborgu so zmagali z 1:0.

Švedi imajo tudi zelo uspešen nogometni podmladek, junija so na Češkem prvič postali evropski prvaki do 21 let. Med najzanimivejšimi mladimi igralci je napadalec Celte John Guidetti, ki je pred tremi tedni v španskem prvenstvu zadel ob zmagi nad Barcelono. Nekateri slovenski in švedski nogometaši iz zdajšnjih članskih reprezentanc so se srečali v kvalifikacijah za EP U-21 leta 2013, ko so Švedi zbrali dve točki več kot Slovenci. Na medsebojnih tekmah je bilo na Švedskem 1:1 (Berić), v Mariboru pa 2:1 (Berić, Lazarević).

Ukrajina: kompleks playoffa
Ukrajinci so tedaj zaostali za Slovenci. Njihova članska reprezentanca ima že kar kompleks dodatnih kvalifikacij. Pet nastopov, pet neuspehov, je njen izkupiček. Začelo se je v kvalifikacijah za SP 1998, ko so Ukrajince izločili Hrvati (v gosteh 2:0, doma 1:1), nato so bili v boju za Euro boljši Slovenci (v gosteh 2:1, doma 1:1), pa pred SP-jem 2002 Nemci (doma 1:1, v gosteh 4:1), pred SP-jem 2010 Grki (v gosteh 0:0, doma 0:1) in nazadnje pred SP-jem 2014 Francozi (doma 2:0, v gosteh 3:0).

Tako rekoč vsi reprezentanti igrajo v domači ligi, v tujini si kruh služita le 36-letni Anatolij Timoščuk (Kairat Almaty) in Jevgen Konopljanka (Sevilla). Ta se je v Španijo preselil letos poleti, predtem je bil član Dnipra iz Dnipropetrovska, ki se je maja uvrstil v finale Evropske lige. Najboljši strelec zdajšnje generacije je 25-letni krilni napadalec Andrej Jarmolenko (Dinamo Kijev), ki ga je v ponedeljek na zadnji tekmi kvalifikacij proti Španiji (0:1) na tribuni spremljal trener Chelseaja Jose Mourinho. Poleti mu poteče pogodba, zanimanje zanj med drugim kaže tudi Barcelona.

Proti Španiji je Ukrajina sicer sprožila kar 22 strelov, gostje 10. Poleg zadnjega poraza je izgubila le še na uvodni tekmi kvalifikacij, prav tako doma proti Slovaški (0:1). Na gostovanju v Sevilli je tudi klonila le z 1:0. Tedaj je dobro igral in imel kar nekaj lepih priložnosti za ugodnejši izid 33-letni kapetan Ruslan Rotan (Dnipro). V celotnih kvalifikacijah so Ukrajinci prejeli zgolj štiri zadetke.

BiH: Samo da niso Portugalci
V Bosni in Hercegovini slavijo selektorja Mehmeda Baždarevića, ki je s petimi zmagami na zadnjih šestih tekmah popeljal zmaje v dodatne kvalifikacije. Pod vodstvom Safeta Sušića so slabo začeli kvalifikacije s porazom proti Cipru (1:2), remijema v Walesu (0:0) in proti Belgiji (1:1), izgubili pa so tudi lansko zadnjo tekmo v Izraelu (3:0). Sledila je menjava na klopi in uspešen niz s piko na i v obliki zadnjih dveh zmag nad Walesom (2:0) in Ciprom (2:3).
Torkov junak je bil z dvema zadetkoma Haris Medunjanin, ki pri Deportivu že več mesecev ne igra. Tako kot Baždarević si v dodatnih kvalifikacijah ne želi srečanja s Slovenci, medtem ko si podpredsednik nogometne zveze Darko Ljubojević želi, da bi se izognili Irski. Drugi junak zadnjega tedna v BiH-u je napadalec Cesene Milan Đurić, ki je kot rezervist zadel na obeh tekmah. Vpoklican je bil kot zamenjava poškodovanega Edina Džeka (Roma). Senad Lulić (Lazio) je bil s šestimi podajami med tremi najboljšimi podajalci kvalifikacij.
Kar šestim nogometašem BiH-a grozi, da bodo ob rumenem kartonu na prvi tekmi morali izpustiti povratno tekmo dodatnih kvalifikacij - med drugim Džeku, Miralemu Pjaniću (Roma), Emirju Spahiću (Hamburg) in vratarju Asmirju Begoviću (Chelsea). Bosna in Hercegovina je v playoffu do zdaj igrala dvakrat in obakrat morala priznati premoč Portugalski - v kvalifikacijah za SP 2010 (dva poraza z 1:0) in Euro 2012 (doma 0:0, v gosteh 6:2). Slovenija je na vseh štirih medsebojnih tekmah proti BiH-u izgubila, zadnjič februarja 2013 v Stožicah z 0:3, ko je Srečko Katanec začel svoj drugi mandat na klopi Slovencev.

Vsem se zdi Slovenija idealen tekmec. Blizu so, vedno smo jih premagovali ... Najbolj podobni so nam v mentaliteti, nogometno in tako dalje. Vse to je v redu, a res si jih ne bi želel, ker imam izjemno rad in cenim njihovega selektorja Katanca, s katerim sem doživel veliko sijajnih trenutkov v igralski karieri. Torej bi se rad izognil Sloveniji, ker si od srca želim, da gremo oboji na evropsko prvenstvo.

Selektor Bosne in Hercegovine Mehmed Baždarević
Katera reprezentanca bi najbolj ustrezala Sloveniji?