Rok Kronaveter v objemu soigralcev po zmagovitem zadetku. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Rok Kronaveter v objemu soigralcev po zmagovitem zadetku. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Slovenija
Pozdrav navijačem po koncu tekme. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Izjave po tekmi Slovenija - Slovaška
Vsi vrhunci tekme Slovenija - Slovaška

Štajerski vezist je tedaj igral za Olimpijo in tudi sinoči je bil junak zmage Slovenije Štajerec na začasnem delu v Ljubljani. Rok Kronaveter, še ne 30-letni Mariborčan, je šele drugič igral za izbrano vrsto. Konec maja je ravno ob debiju na Švedskem (0:0) staknil poškodbo, ki mu je pošteno zagrenila začetek letošnje sezone. Izpustiti je moral tudi obe tekmi Olimpije proti Trenčinu. Če tedaj ni mogel opozoriti nase, je včeraj poskrbel, da so njegovo ime dodobra spoznali tudi na Slovaškem.

S strelom "iz prve" presenetil vratarja
V lanski sezoni je 10 od svojih 17 prvoligaških zadetkov dosegel v Stožicah, letos še niti enega, zadel je samo v Domžalah. "Idi noter in zabij gol!" nam je povedal po sinočnji tekmi, ko smo ga povprašali, kakšna navodila mu je dal selektor ob odhodu na zelenico. "Mogoče je bilo to malo v hecu, a rekel je, naj dam gol. Zadel sem ob tretjem dotiku žoge. Že na treningih, kjer smo se uigravali, sem imel občutek, da bom dobil priložnost za igro."

V 74. minuti ga je sijajno zaposlil Josip Iličić. "Vemo, da je Jojo odličen igralec. Ko je dobil žogo, sem vtekel v prazen prostor. Igralec njegove kakovosti je to opazil in mi res lepo podal. Takoj sem imel občutek, da bom streljal 'iz prve'. Mislim, da sem s tem tudi malo presenetil vratarja, ker je verjetno pričakoval, da bom žogo najprej ustavil. Zadeti za zmago je nekaj najlepšega. Vesel sem tega gola in upam, da jih bo še več," je opisal svoj zadetek, ki sta ga v živo videla tudi njegova otroka v slovenskih dresih na tribuni. Zaradi gola bo danes z veseljem plačal večerjo soigralcem.

Otrok Železničarja Maribora je vpoklic v člansko reprezentanco dočakal pozno, veliko pozneje kot njegovi nekdanji soigralci iz mlade izbrane vrste. Pred dobrim desetletjem je na Nizozemskem tvoril začetno postavo na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu do 21 let, ko je bila Slovenija pod taktirko Branka Zupana najbliže uvrstitvi na to tekmovanje, toda njegova kariera nato ni šla v smeri njegovih kolegov - Valterja Birse, ki je tedaj na igrišče stopil šele s klopi, Samirja Handanovića, Bojana Jokića, Nejca Pečnika, Branka Ilića, Daliborja Stevanovića ... Pred petimi meseci je imel po odločilni zmagi Olimpije za naslov prvaka v Velenju že rezerviran dopust na Majorki, saj ni pričakoval vpoklica Katanca, a ga je naposled le dočakal.

Cesar: Vsakogar se lahko nadomesti
"Rok je fenomenalen dečko in igralec, to je pokazal že prej. Na treningih se vidi, da ima kakovost," je bilo po včerajšnji zmagi slišati iz ust Boštjana Cesarja. Seveda ga je zadovoljila tudi odlična predstava Iličića: "Pohvalil sem ga že po tekmi v Litvi, ko je pokazal, kako mora igralec pomagati s klopi. Tudi danes so tisti, ki so vstopili v nadaljevanju, to naredili. Odigrali smo s srcem, Jojo pa je bil fenomenalen."

Za kapetanom je zaradi zgodbe s Kevinom Kamplom eden izmed najstresnejših tednov v skoraj 14-letni reprezentančni karieri, zato je zmaga tudi iz tega vidika pomenila pravo olajšanje: "Ni bilo lahko se ubadati s temi stvarmi in biti osredotočen na Slovaško. Izjavo za javnost smo dali zaradi tega, da se ne bi preveč ukvarjali s tem. Malo nesoglasij je bilo, a pokazali smo, da Slovenija nima posameznika, ki bi lahko 'nosil' vso ekipo. Vemo, da je obratno, da ekipa naredi posameznika. Vsakogar se lahko nadomesti. Skupina nogometašev, ki je danes igrala, je pokazala, da lahko odigra 95 minut na najvišji ravni. Vso tekmo smo bili boljši. Bilo je kar veliko veselja v slačilnici. Ne smemo pa se zdaj preveč sprostiti, ker nas čez tri dni čaka nova tekma (smeh)."

Niti ene vidnejše napake
Na šesti letošnji tekmi Slovenija tretjič ni dobila zadetka. "Že večkrat sem rekel, da za to, da ne prejmemo zadetka, ni zaslužna samo obramba, ampak vsa ekipa. Danes so vse od začetka tekme Jojo, Bezjak in Birsa delali pritisk na zadnjo vrsto. Posledično je bilo laže vezistom in smo imeli tudi v obrambi manj dela. Zmenili smo se, da gremo od prve minute na polno in agresivno, dobili smo večino odbitih žog. Že pred tekmo sem dejal, da bo to odločilno. Vedeli smo, kaj pomeni zmaga ali poraz na tej tekmi. Če smo na prejšnjih tekmah delali napake, danes nismo naredili niti ene vidnejše. Verjetno bi bilo tudi v Litvi drugače, če bi prvi dosegli zadetek."

Stožensko travo bodo 72 ur po Slovakih skupaj s Slovenci teptali Angleži. Bo zelenica zdržala? Cesar je prepričan, da s tem ne bo težav: "Že v četrtek, ko smo stopili na igrišče na treningu, se mi je zdelo super, trava je bila dobra in žoga je hitro tekla. Danes je zdržalo, upam, da ga bodo uredili tudi za torek, ker je bilo danes veliko drsečih štartov in smo ga malo zorali. Tudi mi smo dobro tehnično podkovani, zato si želimo čim boljše podlage (smeh). Ne smemo se predati vnaprej. Že na prejšnjih tekmah proti Angliji smo pokazali, da se z njimi lahko igra."

"Prečk je že preveč"
Roman Bezjak
je bil proti Slovaški blizu svojega drugega gola v dresu Slovenije, toda ob koncu prvega polčasa je žogo ustavila prečka: "Zelo hitro sem reagiral, žoga se je še dvigovala. Mogoče bi bilo bolje, če bi počakal, da začne spet padati, toda v kazenskem prostoru se vse hitro dogaja in preprosto nimaš časa za razmišljanje. Prečk je že preveč, mislim, da sem v reprezentanci že četrtič zadel okvir vrat. Včasih zmanjkajo centimetri, ampak vse bo prišlo ob svojem času. Vesel sem, da igram, vedno se trudim, kolikor se da. Danes smo odigrali zelo dobro tekmo in tudi navijače 'prisilili' v glasno podporo, saj so videli, da smo se borili. Dogajanje v zadnjem tednu sem odmislil, tudi v slačilnici smo se dogovorili, da pozabimo na to. Zmaga nas mora sprostiti, a v torek moramo biti znova maksimalno angažirani. Verjamem, da se da presenetiti Angleže, poskušali bomo osvojiti vse tri točke."

Izjave po tekmi Slovenija - Slovaška
Vsi vrhunci tekme Slovenija - Slovaška