Konec ere Lionela Messija v FC Barceloni, za člansko ekipo katere je zaigral že pri 16 letih, zdaj pri 34 letih pa jo zapušča po nešteto golih, podajah in zmagah ter naslovih. Foto: Reuters
Konec ere Lionela Messija v FC Barceloni, za člansko ekipo katere je zaigral že pri 16 letih, zdaj pri 34 letih pa jo zapušča po nešteto golih, podajah in zmagah ter naslovih. Foto: Reuters

Nekaj minut čez poldne je na oder prišel Lionel Messi, objokan in tresočega glasu, da se poslovi od svoje Barcelone, ki ga je kot otroka pripeljala iz rodnega Rosaria v Argentini, mu ponudila zdravljenje z rastnim hormonom in ga razvila v najboljšega nogometaša na svetu. Messi se je blaugrani oddolžil z norimi goli in osupljivimi podajami ter kopico lovorik.

Po načrtu bi moral ostati pri Barci

A namesto dosmrtne pogodbe in igranja samo za en klub se je v zadnjih dneh vse spremenilo in FC Barcelona in Lionel Messi odhajata vsak svojo pot.

"Prepričan sem bil, da bom ostal tukaj v Barceloni. To je moj dom, naš dom. Želel sem ostati v Barceloni in to je bil načrt, danes pa se moram posloviti," je izpostavil 34-letni Argentinec v poslovilnem govoru.

Kapetan v solzah zapušča Katalonijo, pri čemer pa ni nakazal, v katero smer oz. v kateri klub se bo podal zdaj. Foto: Reuters
Kapetan v solzah zapušča Katalonijo, pri čemer pa ni nakazal, v katero smer oz. v kateri klub se bo podal zdaj. Foto: Reuters

Želel si je vsaj slovo pred navijači

"Tu sem že vse svoje življenje, od 13. leta. Po 21 letih odhajam z ženo, s svojimi tremi malimi katalonsko-argentinskimi otroki. Ne morem vam povedati vsega, kaj vse smo doživeli v tem mestu. Ne morem vam obljubiti, da se ne bomo vrnili, ker to je moj dom."

"Takšnega slovesa si nisem mogel predstavljati, želel sem slovo z navijači na stadionu, da bi zaslišal še en aplavz, še en izraz njihove ljubezni. Po 18 mesecih brez navijačev, ki so prepevali moje ime in so mi bili blizu, si tega nisem mogel predstavljati. A zgodilo se je tako."

Sprejel je 50-odstotno znižanje doslej 71-milijonske osnovne plače, povprašal klub, kaj še lahko stori, a Barcelona z dolgom nekaj manj kot milijardo evrov je stisnjena v kot. Foto: Reuters
Sprejel je 50-odstotno znižanje doslej 71-milijonske osnovne plače, povprašal klub, kaj še lahko stori, a Barcelona z dolgom nekaj manj kot milijardo evrov je stisnjena v kot. Foto: Reuters

Najtežji trenutek kariere

"Upam, da se bom v nekem trenutku lahko vrnil, da bom del tega kluba, v kateri koli vlogi, in bom lahko prinesel nekaj, da bo klub najboljši na svetu. Zagotovo sem v tem trenutku pozabil na marsikaj, vendar nisem v prav dobrem stanju, da bi lahko razmišljal in govoril."

"To je brez dvoma najtežji trenutek v moji karieri. Imel sem veliko težkih trenutkov, veliko porazov, a vedno sem se lahko vrnil na trening in se maščeval. Zdaj se ne morem vrniti, moj čas v tem klubu se je iztekel, zato je to najtežji trenutek kariere."

Lani želel oditi, letos ne

"Počutim se zelo žalostno, ko moram zapustiti ta klub, ki ga imam rad, v trenutku, ki ga nisem pričakoval. Nikoli ne lažem, vedno sem bil odkrit in govoril resnico. Lani sem hotel oditi, letos ne, zato sem žalosten," je Messi še odkrito priznal, da je lani resnično nameraval zapustiti Barcelono, a je ostal, letos pa se mu je zgodilo prav nasprotno.

Težava v pravilih La Lige in stanju Barcelone

Messi zapušča Barcelono, v dresu katere je postal najboljši nogometaš na svetu. PSG je po mnenju stavnic in komentarjev predvideni naslednji klub, medtem ko
Messi zapušča Barcelono, v dresu katere je postal najboljši nogometaš na svetu. PSG je po mnenju stavnic in komentarjev predvideni naslednji klub, medtem ko "blaugrano" čaka mučna sanacija gromozanskega dolga. Foto: Reuters

"Moja pogodba nikoli ni bila težava. Po kosilu s predsednikom sem bil prepričan, da se bo moja zgodba z Barcelono nadaljevala. A nato se je zgodilo, kar se je zgodilo. Kot je povedal predsednik Laporta, niso mogli podpisati dogovora z menoj zaradi pravil La Lige," je Messi ponovil zatrjevanje predsednika kluba Joana Laporte, da so podaljšanje pogodbe preprečila finančna pravila španskega nogometnega prvenstva.

"Vem samo, da ni mogoče uveljaviti pogodbe zaradi La Lige in dolgov kluba, saj se ta ne sme več dodatno zadolžiti. O samem Tebasu nimam česa pripomniti, saj sem ga srečal le nekajkrat in je bil vedno prijateljsko razpoložen do mene. Sam nimam nobenih težav s Tebasom," je Messi še odgovoril na vprašanje, ali bi lahko predsednik La Lige Javier Tebas ukrepal kako drugače, da bi Barcelona obdržala svojega kapetana.

"Veliko stvari gre skozi mojo glavo. Nisem se še popolnoma sprijaznil, da zapuščam klub in spreminjam svoje življenje. A to moramo sprejeti in gremo naprej."

"Neumnost. Govoril sem z Di Mario in Paredesom, da se dobimo na Ibizi. Klical je še Neymar, da je prav tako na otoku, in potem sem ga povabil k sebi v svojo hišo. Večerjali smo, se slikali, nič takega. Res so mi rekli, naj pridem v Pariz, a to je bilo naključje."

O sliki s počitnic na Ibizi s trojico igralcev PSG-ja

In kam se zdaj podaja Lionel Messi?

"Z nikomer se še nisem dogovoril. Ko je bila objavljena izjava za javnost, sem prejel veliko klicev. Zdaj se pogovarjamo o številnih stvareh," je Messi odgovoril na vprašanje, ali že ima dogovor z novim klubom oziroma ali je to res Paris Saint-Germain, za katerega so številni prepričani, da je že sklenil načelni dogovor z Argentincem.

Lionel Messi je prost igralec, potem ko so pri Barceloni priznali, da si ga zaradi finančnih težav in pravil La Lige ne morejo več privoščiti in posledično podpisati nove pogodbe z njim, kljub 50-odstotnemu znižanju plače.

Sorodna novica Messi ne bo več nosil dresa Barcelone!

34-letni Messi, ki je k Barceloni prišel pri 13 letih in v 778 nastopih dosegel 672 golov, se bo tako podal novim izzivom naproti. Z Messijem je Barcelona osvojila deset naslovov španskega prvaka, štiri naslove v Ligi prvakov, skupno pa kar 35 lovorik, ki so jih zdaj ob novinarski konferenci razstavili.

"Obstaja čas pred Messijem in po njem. Bil je ikona kluba in nas zapustil z veliko zgodovinskimi trenutki. Večno mu bomo hvaležni," je ob uradni potrditvi ločitve od D10S-a poudaril predsednik kluba Joan Laporta.