Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je zadnje dni na obisku pri gostiteljih Eura 2020, kjer bodo igrale tudi štiri najboljše reprezentance iz Lige narodov. Foto: EPA
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je zadnje dni na obisku pri gostiteljih Eura 2020, kjer bodo igrale tudi štiri najboljše reprezentance iz Lige narodov. Foto: EPA

večino prijateljskih tekem.

V novem tekmovanju bo nastopilo 55 reprezentanc, ki bodo razvrščene v štiri lige (A, B, C, D), vsaka pa bo razdeljena še na štiri skupine s po tremi ali štirimi reprezentancami.

V najmočnejši ligi A bo 12 reprezentanc razdeljenih v štiri skupine, v vsaki bodo tri reprezentance. Zmagovalci skupin se bodo uvrstili na zaključni turnir Lige narodov leta 2019. Jakostne lestvice bodo narejene na podlagi novembrske Uefine lestvice.

Ob tem je Uefa sporočila še, da se bodo najboljši iz vsake skupine prebili v boljšo jakostno skupino, najslabše bodo izpadle v nižji rang. Štiri reprezentance iz Lige narodov si bodo ob tem izborile še mesto na evropskem prvenstvu 2020.

Na sporedu bo septembra, oktobra in novembra 2018, reprezentance bodo igrale šest tekem. Zaključni turnir bo na izločanje, najprej polfinale in zatem finale.

"Nacionalne nogometne zveze in selektorji reprezentanc so potožili, da prijateljske tekme njihovim ekipam bolj škodijo, kot koristijo. V Ligi narodov bodo reprezentance imele na voljo več kvalitetnih in tekmovalnih tekem, za reprezentance iz srednjega in nižjega razreda po kakovosti pa tekmovanje nudi priložnost za uvrstitev na Euro," so sporočili iz Uefe.

EP 2020 bo prvič v zgodovini v 13 mestih po različnih delih Evrope. Tekme bodo v Bakuju, Bruslju, Köbenhavnu, Münchnu, Budimpešti, Dublinu, Rimu, Amsterdamu, Bukarešti, St. Peterburgu, Glasgowu in Bilbau, polfinale in finale pa bo v Londonu.