Slovenski nogomet je v torek in sredo doživel zvezdne trenutke. Izjemno predstavo Josipa Iličića je v sredo nadgradil hobotnica Jan Oblak. Foto: Reuters
Slovenski nogomet je v torek in sredo doživel zvezdne trenutke. Izjemno predstavo Josipa Iličića je v sredo nadgradil hobotnica Jan Oblak. Foto: Reuters

"Brez vsakršnega dvoma je Oblak najboljši vratar na svetu. Tako kot dela Messi razliko pri Barceloni, je Oblak najboljši in dela razliko pri nas. Zasluži si biti na vrhu," ni mogel slovenske hobotnice prehvaliti argentinski strateg.

27-letni Škofjeločan je držal Madridčane v igri ob silovitih napadih Liverpoola, ki so trajali vseh 90 minut. Zbral je devet obramb in s tem izenačil rekord, ki ga je imel na dvobojih proti Celta Vigu oktobra 2017 in Bayernu maja 2016. Oblak je bil daleč najzaslužnejši, da je Atletico izsilil podaljške, v katerih je prišlo do preobrata.

Llorente: Branili smo se s svojimi življenji
Ko je kazalo, da je Firmino v 94. minuti prelomil srečanje, je na igrišče stopil rezervist Marcos Llorente. Zaostanek je znižal le 167 sekund po golu Liverpoola in nato dokončno odločil o napredovanju tik pred koncem prvega podaljška. Llorente je prvič v karieri na eni tekmi zabil dva gola. "Ni meje, koliko lahko pretrpimo. Branili smo se s svojimi življenji in vsi vlekli v isto smer. Nato se je zgodilo, kar se je zgodilo," je povedal LLorente.

V drugem podaljšku je za nepričakovano zmago 2:3 zabil Alvaro Morata. S tem je Atletico prekinil niz Liverpoolovih 25 domačih tekem brez poraza (18 zmag, 7 remijev). To je bil tudi Kloppov prvi poraz v izločilnih bojih na dve tekmi, odkar je sedel na klop Redsov (10 zaporednih zmag).

"Presrečen sem, premagali smo izjemnega nasprotnika in se vrnili med najboljšo osmerico. Bili so izjemni, navijači so jih nosili, toda zdržali smo. Nismo se predali, hitro smo zabili za 2:1 in takrat sem začutil, da se je nekaj v nas premaknilo. Sprememba sistema v 5-4-1 nam je omogočala formacijo za protinapade, in to se je tudi zgodilo. Menjava Coste z Llorentejem je bila mišljena obrambno, a se ni izkazala kot taka," je povedal Simeone.

Klopp: Ne bom povedal, kaj si mislim o Atleticu
Klopp se ni mogel kar tako sprijazniti s porazom. "Če bi povedal, kaj si mislim o Atleticu, bi bil najbolj zagrenjen poraženec na svetu. Z našo predstavo sem popolnoma zadovoljen. Težko je igrati proti taki ekipi. Zavedam se, da smo imeli v zadnjih dveh letih nekaj sreče, da smo prišli do dveh finalov. Tokrat v odločilnih trenutkih sreča ni bila na naši strani. Po drugem golu smo postali malce utrujeni. Vse, kar je delovalo naravno v 90 minutah, je bilo v podaljšku zategnjeno. Naša glavna napaka je bila, da nismo zmagali že v 90 minutah, takrat smo bili briljantni. Gole, ki smo jih nato dobili, je, pošteno povedano težko, razložiti," je povedal Klopp.

Kapetan Liverpoola Jordan Henderson je takoj označil glavnega krivca za poraz: "Ustvarili smo si toliko priložnosti, toda oni so imeli Jana Oblaka."