Kralj Iličić! V tej sezoni je v vseh tekmovanjih zabil 21 golov, samo v tem letu kar 14! Foto: EPA
Kralj Iličić! V tej sezoni je v vseh tekmovanjih zabil 21 golov, samo v tem letu kar 14! Foto: EPA

Atalanta je tudi na povratni tekmi osmine finala premagala Valencio (4:3) in se s skupnim izidom 8:4 brez težave uvrstila v naslednjo fazo tekmovanja. Ni dvoma, kdo je prvi junak obračuna, Iličić je na obeh tekmah skupaj zadel pet golov.

Torkov večer je bil zanj nepozaben, saj je sprožil štiri strele v okvir vrat netopirjev, žoge so vselej končale v mreži. V prvem polčasu je pred praznimi tribunami dvakrat izkoristil enajstmetrovko (prvo je tudi priigral), v drugem polčasu je občutek za igro in prostor kronal še z dvema zadetkoma iz igre.

Pri obeh 11-metrovkah je ohranil mirno kri. Foto: EPA
Pri obeh 11-metrovkah je ohranil mirno kri. Foto: EPA

Četrti s štirimi goli
S tem je postal šele četrti igralec v najelitnejšem nogometnem tekmovanju na svetu, ki je na izločilni tekmi zabil štiri gole. To je pred njim uspelo le še Lionelu Messiju (2010 in 2012), Mariu Gomezu (2012) in Robertu Lewandowskemu (2013).

Popravil dosežek Ibrahimovića
Korak nazaj, z natančnim strelom v 71. minuti je postal 35. igralec, ki se je v Ligi prvakov veselil hat-tricka. Postal je tudi najstarejši, ki mu je trojček uspel na gostujoči zelenici, Jojo je v torek štel 32 let in 41 dni, s čimer je bil 21 dni starejši od Zlatana Ibrahimovića (Šved je pred šestimi leti v dresu PSG-ja napolnil mrežo Anderlechta).

Zahović je čaral na prelomu obeh tisočletij. Foto: EPA
Zahović je čaral na prelomu obeh tisočletij. Foto: EPA

Zahovićev 2 x 2
Postal je seveda tudi prvi Slovenec s takim dosežkom. Do zdaj je v Ligi prvakov več kot en zadetek dosegel le Zlatko Zahović, najboljšemu strelcu v zgodovini slovenske reprezentance je leta 1998 na dveh tekmah Porta dosegel po dva gola. Iličić je februarja sicer postal prvi Slovenec, ki je v zadel v izločilni tekmi Lige prvakov.

Razmišlja o igri in ne nasprotnikih
"Moja naloga je, da se fokusiram na svojo igro in ne na branilce, ki me čuvajo. Ko opazim prazen prostor, stečem v to smer," je začel svoje razmišljanje za Sky Sport Italia. To filozofijo je unovčil že v prvih minutah tekme, ko je priigral enajstmetrovko: "Videl sem nasprotnega igralca, kako se je iztegnil, zato sem v hipu spremenil smer gibanja, enajstmetrovka je bila tako neizogibna. Igrišče je bilo mokro, to je vplivalo tudi na drugo najstrožjo kazen."

Brez ekipe ne moreš narediti ničesar
"Na vsaki tekmi moramo ponoviti tak pristop, to je recept za uspeh. Danes sem se res jaz pojavil na listi strelcev, a zame je najbolj pomembno, da smo zmagali. Brez ekipe ne moreš narediti ničesar, sploh pa zabijati golov. Upam, da bo Papu Gomez naslednjič dobil nagrado na igralca tekme," je v svojem skromnem slogu misli zaokrožil junak večera.

Ponovili uspeh Lazia iz leta 2000
Atalanta je v Ligi prvakov debitant in takoj se je prebila v četrtfinale. Nazadnje je to uspelo Leicestru pred tremi leti, zadnji italijanski klub s takim štartom pa je bil Lazio pred natanko 20 leti.

Med osem tudi Kevin Kampl
V četrtfinale se je uvrstil tudi drugi klub s slovenskim pridihom, Leipzig je namreč na povratni tekmi premagal Tottenham s 3:0, napredoval je s skupnim izidom 4:0. Nekdanji slovenski reprezentant Kevin Kampl zaradi poškodbe ni igral.

Trener Gasperini kar zaplesal po štirih golih virtuoza Iličića