Phil Foden je bil večji del srečanja v Madridu povsem neopazen, nato pa je nase opozoril s prekrasnim zadetkom v 66. minuti, s katerim je izid izenačil na 2:2. Foto: Reuters
Phil Foden je bil večji del srečanja v Madridu povsem neopazen, nato pa je nase opozoril s prekrasnim zadetkom v 66. minuti, s katerim je izid izenačil na 2:2. Foto: Reuters

Manchester City je povedel že po manj kot dveh minutah igre, ko je s prostega strela zvito poskusil Bernardo Silva, presenetil vratarja Andreja Lunina in ob bližnji vratnici zadel za 1:0. Prekršek je nad Jackom Grealishem že po nekaj sekundah sicer storil Aurelien Tchouameni, ki si je prislužil tudi rumeni karton.

Rodrygo je v 14. minuti poskrbel za prvi preobrat na tekmi v Madridu, potem ko je žogo nekako strpal v Cityjevo mrežo. Gostitelji, ki so odlično razorožili glavno nevarnost nasprotnika – Erlinga Haalanda –, so svoje priložnosti iskali predvsem v protinapadih. Foto: Reuters
Rodrygo je v 14. minuti poskrbel za prvi preobrat na tekmi v Madridu, potem ko je žogo nekako strpal v Cityjevo mrežo. Gostitelji, ki so odlično razorožili glavno nevarnost nasprotnika – Erlinga Haalanda –, so svoje priložnosti iskali predvsem v protinapadih. Foto: Reuters

Preobrat Reala v le nekaj minutah
Gostitelji so bili v šoku, a le za kratek čas – že v 11. minuti je, čeprav so imeli Angleži vse pod nadzorom, z roba kazenskega prostora izenačil Eduardo Camavinga. Žoga se je na poti v mrežo odbila od Rubena Diasa, njemu so tudi pripisali avtogol. Veselje se še ni povsem poleglo, ko je Realu uspel preobrat! Rodrygo se je po bliskovitem protinapadu znašel pred Manuelom Akanjijem in vratarjem Stefanom Ortego. Žogo je spravil med branilčevima nogama in mimo Ortege za 2:1.

City medlo pred golom, Real pretil iz protinapadov
Mreža se do konca prvega polčasa ni več zatresla, gostje so bili na trenutke podjetnejši, a si resnejše priložnosti niso pripravili. Niti v napadu je vlekel Bernardo Silva, vendar mu žoge nikakor ni uspelo spraviti do Erlinga Haalanda, ki je bil v prvem delu povsem neviden, popolnoma neopazen je bil tudi Phil Foden. Gostitelji so bili najnevarnejši predvsem iz protinapadov, največ preglavic sta angleški obrambi povzročala Rodrygo in Vinicius Junior.

Evrogol Fodna za izenačenje
V nadaljevanju podobna zgodba: City je držal žogo v svoji posesti dalj časa, a si izrazitejše priložnosti ni uspel pripraviti, medtem ko so varovanci Carla Ancelottija na drugi strani pretili iz protinapadov. V 53. minuti se je po Fodnovi napaki v imenitnem položaju znašel Jude Bellingham, njegov diagonalni strel z leve strani je zletel mimo vrat. Gostje so po uri igre znova pritisnili na vrata nasprotnika, pletli so mrežo okrog Luninovih vrat, v 66. minuti pa je izid vendarle izenačil Foden. S prekrasnim zadetkom z roba kazenskega prostora je zadel v zgornji levi kot, ukrajinski čuvaj mreže ni imel niti najmanjših možnosti. 2:2!

Takole je Foden matiral nemočnega Andreja Lunina. Foto: Reuters
Takole je Foden matiral nemočnega Andreja Lunina. Foto: Reuters
Joško Gvardiol (desno) je zadel za 3:2. Foto: Reuters
Joško Gvardiol (desno) je zadel za 3:2. Foto: Reuters

Gvardiol z velike oddaljenosti šokiral Bernabeuu
City je iz minute v minuto igral samozavestneje, skril je žogo kraljevemu klubu, v 71. minuti je sledil nov preobrat: Joško Gvardiol je nepričakovano sprožil z velike oddaljenosti in s plasiranim strelom z desnico v malo mrežico zadel za 3:2! Še en izjemen zadetek aktualnih angleških in evropskih prvakov. Ancelotti je hitro ukrepal in v igro poslal Luko Modrića in Brahima Diaza.

Federico Valverde je z volejem preprečil poraz Reala. Foto: Reuters
Federico Valverde je z volejem preprečil poraz Reala. Foto: Reuters

Valverde poskrbel za novo mojstrovino
Festival izjemnih zadetkov je nadaljeval Federico Valverde v 79. minuti. Z leve strani je predložek v kazenski prostor poslal Vinicius Junior, Valverde pa je iz prve žogo z volejem spravil v malo mrežico za novo izenačenje. Hip zatem se je Bellingham pred Cityjevimi vrati znašel v sendviču med Diasom in Jackom Stonesom, oba sta ga ravno prav ovirala, da Angležu ni uspelo Reala popeljati v novo vodstvo. Ni kaj, Modrić je poživil igro kraljevega kluba, ki je znova vzpostavil ravnovesje, zlasti na sredini igrišča.


Harry Kane je prišel na svoj račun. Nekdanji napadalec Tottenhama, Arsenalovega zagrizenega mestnega tekmeca, je znova zatresel mrežo topničarjev, tokrat z bele točke. To je bil njegov 15. zadetek, ki ga je dosegel proti Arsenalu. Foto: Reuters
Harry Kane je prišel na svoj račun. Nekdanji napadalec Tottenhama, Arsenalovega zagrizenega mestnega tekmeca, je znova zatresel mrežo topničarjev, tokrat z bele točke. To je bil njegov 15. zadetek, ki ga je dosegel proti Arsenalu. Foto: Reuters

Saka za trenutek še poglobil krizo Bavarcev
Zelo vroče je bilo tudi na Emiratesu v severnem Londonu, kjer je Arsenal gostil bavarskega velikana, Bayern iz Münchna. Ta je v krizi, v domačem prvenstvu prvič po letu 2012, ko je tedanjega prvaka Borussio iz Dortmunda vodil še zdajšnji trener Liverpoola Jürgen Klopp, ne bo osvojil nemškega prvenstva, v nemškem pokalu ga je že novembra izločil tretjeligaš Saarbrücken. Sezono si zdaj rešuje v Ligi prvakov, in po 12. minutah je kazalo, da mu bo tudi med evropsko elito trda predla. Bukayo Saka je namreč topničarje povedel v vodstvo, potem ko je po Whitovi podaji z levico zadel v spodnji levi kot vrat nemočnega Manuela Neuerja.

Leandro Trossard  (desno) je zadel za končnih 2:2. Pred torkovim obračunom je Bayern proti Arsenalu sicer trikrat zapored zmagal s 5:1 (enkrat leta 2015, dvakrat v letih 2017), tokrat so se topničarji izkazali za precej trši oreh. Povratna tekma na Allianz Areni bo še zelo zanimiva. Foto: Reuters
Leandro Trossard (desno) je zadel za končnih 2:2. Pred torkovim obračunom je Bayern proti Arsenalu sicer trikrat zapored zmagal s 5:1 (enkrat leta 2015, dvakrat v letih 2017), tokrat so se topničarji izkazali za precej trši oreh. Povratna tekma na Allianz Areni bo še zelo zanimiva. Foto: Reuters

Najslajši zadetek Kana za preobrat
A tako kot na Bernabeuu so tudi na Emiratesu gledalci videli preobrat. Že v 18. minuti je izid izenačil Serge Gnabry. Po matu v treh potezah in podaji Leona Goretzke je 28-letni nemški reprezentant spretno pospravil žogo v mrežo. Po pol ure igre je William Saliba zakrivil prekršek za najstrožjo kazen, ko je pokosil Leroya Saneja, glavni sodnik Glenn Nyberg je pokazal na belo točko, s katere je z natančnim udarcem Bayern v vodstvo popeljal najbrž najbolj osovraženi nogometaš večera med Arsenalovimi navijači – nekdanji član mestnega tekmeca Tottenhama – Harry Kane.

Trossard poskrbel za končnih 2:2
V drugem polčasu sta bili ekipi dokaj izenačeni, boljše priložnosti pa si je pripravil Bayern. V 66. minuti je Gnabry z roba kazenskega prostora meril za las previsoko, tri minute pozneje so gostitelji blokirali nevaren strel Kana ob levi vratnici. Arsenal je lovil izenačenje, uspelo mu je v 76. minuti, ko je po podaji Gabriela Jesusa iz bližine v spodnji levi kot zadel Leandro Trossard. Bayern je želel London zapustiti zmagovito, najnevarnejši za gol topničarjev pa je bil Kingsley Coman. Ta je najprej v 82. minuti poskusil z nizkim strelom v desni kot, s katerim je ogrel Rayeve dlani, ob izteku rednega dela srečanja je zadel še vratnico.

V Parizu in Madridu okrepljena varnost zaradi terorističnih groženj

Zaradi nevarnosti terorizma sta Španija in Francija poostrili varnostne sisteme pred četrtfinaloma Lige prvakov v Madridu in Parizu. "Da bi preprečili teroristično grožnjo, so državne varnostne sile aktivirale vse svoje sisteme za zgodnje opozarjanje in zaščito ter obrambne mehanizme," je sporočilo notranje ministrstvo v Madridu.

Vlada in državne varnostne sile so sprejele vse potrebne ukrepe za zagotovitev varnosti udeležencev in obiskovalcev obeh športnih dogodkov ter španskih državljanov kot celote, so še poudarili na ministrstvu.

Za varno izvedbo obeh tekem bo skrbelo 2000 policistov in drugega varnostnega osebja, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Ministrstvo ni posebej omenilo morebitnih groženj z atentatom islamističnih skupin, španski mediji pa so govorili o mogočih grožnjah džihadistov.

Francoski minister za notranje zadeve Gerald Darmanin je medtem danes napovedal, da bodo varnostne ukrepe v Parizu zaradi "grožnje" Islamske države za četrtfinale Lige prvakov "znatno okrepili", poroča francoska tiskovna agencija AFP. PSG bo v sredo zvečer na stadionu Parc des Princes v Parizu gostil Barcelono. V Franciji že tako velja najvišja stopnja nevarnosti terorizma.

Uefa je medtem poudarila, da bo ta teden četrtfinale Lige prvakov kljub teroristični grožnji potekal po načrtih, poroča britanska tiskovna agencija PA. "Uefa je seznanjena z domnevnimi terorističnimi grožnjami proti tekmam Lige prvakov ta teden in je v tesnem stiku z oblastmi na teh prizoriščih," so pri Uefi zapisali v izjavi za javnost. "Vse tekme bodo potekale po načrtih z ustreznimi varnostnimi ukrepi," so dodali. (STA)


Liga prvakov, četrtfinale

Prvi tekmi:
REAL MADRID – MANCHESTER CITY 3:3 (2:1)
Dias 12./ag, Rodrygo 14., Valverde 76.; B. Silva 2., Foden 66., Gvardiol 71.


ARSENAL – BAYERN 2:2 (1:2)
Saka 12., Trossard 76.; Gnabry 18., Kane 32./11-m

Povratni tekmi bosta 17. aprila.

V Ligi prvakov dva remija