Paris SG se je v polfinale uvrstil tretjič v zgodovini. V finalu je igral v prejšnji sezoni, ko ga je premagal prav Bayern. Tokrat je Neymar le dobil zadoščenje. Foto: Reuters
Paris SG se je v polfinale uvrstil tretjič v zgodovini. V finalu je igral v prejšnji sezoni, ko ga je premagal prav Bayern. Tokrat je Neymar le dobil zadoščenje. Foto: Reuters

Evropski prvaki so povratno tekmo četrtfinala v Parizu dobili z 1:0, a so izpadli zaradi poraza v Münchnu z 2:3 in manj doseženih golov na gostovanju. Bavarci so tako tretja ekipa zapored, ki se je po osvojitvi Lige prvakov morala naslednjo sezono posloviti pred polfinalom.

Nemci v nasprotju s pričakovanji niso začeli oblegati francoskih vrat že prvo minuto. Še več, PSG je bil nevarnejši in le velika smola jim je preprečila vodstvo. V ospredju je bil Neymar, ki mu je vratar Manuel Neuer ustavil dva nevarna strela. Pri prvem se je z brazilskim zvezdnikom srečal na štiri oči. Neymar je nato še dvakrat zadel okvir vrat, in to v razmiku le treh minut. Bayern v prve pol ure ni sprožil strela v okvir vrat, toda nepričakovana nagrada je prišla tik za drugo Neymarjevo vratnico, ko je Bavarce v vodstvo popeljal Eric Maxime Choupo-Moting.

Sorodna novica PSG po dramatičnem zaključku izločil Bayern; v polfinalu tudi Chelsea

Nemci so v drugem polčasu na vse kriplje iskali odrešilni gol, vendar je bila delovna in disciplinirana pariška ekipa na čelu s Keylorjem Navasom vselej na mestu. Francozi so imeli manj težav kot na tekmi v Münchnu in so vseskozi pretili iz protinapadov, v katerih sta paniko sejala Kylian Mbappe in Neymar. Čeprav se ni vpisal med strelce, je bil Brazilec izglasovan za igralca tekme, saj je bil praktično neustavljiv v vseh dvobojih ena na ena.

Na dveh tekmah je bilo razmerje v strelih na gol 46:16 v korist Bayerna.

Izločiti Bayern pomeni igrati v finalu
PSG ni dosegel zadetka na dveh od zadnjih 45 tekem v Ligi prvakov, obakrat proti Bayernu. Tokrat v nasprotju s finalom prejšnje sezone Lige prvakov tega niso obžalovali. Že dolgo kakšnega poraza niso bili tako veseli kot tokrat. Dober znak zanje je tudi, da je ekipa, ki je izločila Bayern iz Lige prvakov, od sezone 2011/12 igrala tudi v finalu. Tam je brez naslova ostal le Atletico Madrid

Trenerju Parižanov Mauriciu Pochettinu, ki je ekipo prevzel na začetku leta, je odleglo. "Res težka tekma. Ponosen sem na svoje fante, ki si zaslužijo pohvalo. Srečen sem zanje, klub, predsednika in športnega direktorja Leonarda. Po treh mesecih dela tukaj uživam v tem trenutku. Ko si ob robu igrišča, ni lahko uživati. Na zunaj skušam ostati miren, toda znotraj mene vre, to je adrenalin, ki ga želiš čutiti. Igralci so garali na zelenici, vesel sem, ker je naše delo, da ves ta talent povežemo v moštveni duh," je povedal Argentinec na klopi PSG-ja in dodal: "Delali smo veliko popravkov pri pozicioniranju med samo tekmo, še posebej na bočnih položajih. Škoda, da nismo zadeli, toda srečni smo."

"Postali smo zreli. Rastemo iz dneva v dan, iz leta v leto. Nocoj je bila na igrišču vojna, in dobili smo jo," je povedal branilec Presnel Kimpembe.

Flick: Če ne bi bilo tretjega gola na prvi tekmi ...
V taboru Bayerna so obžalovali predvsem izid na prvi tekmi. "Ob vseh naših priložnostih bi napredovali, če ne bi bilo tistega tretjega gola na prvi tekmi. Videli ste, kako nevarni so v napadu. Moram pohvaliti svoje igralce, čeprav so izpadli. Čestitam nasprotniku za napredovanje. Po navadi smo zelo dobri v zadnji tretjini tekme, a tokrat je zmanjkal zaključni udarec. To je treba sprejeti, čeprav so bile želje drugačne," je povedal trener Hansi Flick.

Tudi Neuer se je spomnil tekme v Münchnu. "Nismo bili izločeni nocoj, na prvi tekmi bi morali izvleči boljši rezultat. Zapravili smo toliko priložnosti, toda pomagati se ne da, fantje so dali vse od sebe," je povedal Neuer, ki je bil v nasprotju s prvo tekmo tokrat v vratih brezhiben.

PSG se bo v polfinalu pomeril z boljšim iz dvoboja Borussia Dortmund – Manchester City. Prvo tekmo so z 2:1 dobili Angleži.

Chelsea je v tekoči Ligi prvakov zaostajal le štiri minute, kar je veliko opozorilo za polfinalnega nasprotnika (boljšega iz para Real Madrid/Liverpool. Foto: AP
Chelsea je v tekoči Ligi prvakov zaostajal le štiri minute, kar je veliko opozorilo za polfinalnega nasprotnika (boljšega iz para Real Madrid/Liverpool. Foto: AP

Velika avantura za Chelseajeve mladce
Chelsea je v zadnjih minutah dvoboja s Portom na nevtralnem igrišču v Sevilli nevarno visel, a je preživel portugalsko grožnjo in se je prvič po letu 2014, a skupno že osmič, uvrstil med najboljše štiri klube Evrope. Osupljivi gol Iranca Mehdija Taremija ni bil dovolj za Porto, saj je Chelsea napredoval v polfinale s skupnih 2:1.

"Ko pogledaš našo ekipo, vidimo, da sta na prvi tekmi naša strelca prišla do prvih golov v Ligi prvakov. Na drugi strani zadevajo Klyian Mbappe ali pa Karim Benzema, zabije ga Mohamed Salah, in to so njihovi 50. ali 100. goli v tem tekmovanju," je po tekmi navdušenje Londončanov krotil trener Thomas Tuchel.

"Z mlado ekipo gremo v boj. To je nekakšna velika avantura zanje. Preboj v polfinale je velik dosežek, ki ga nismo vajeni. Ko pa smo že tu, se igra za finale, to je jasno. Vsako minuto se učimo in izboljšujemo," je poudaril Tuchel, da bodo skušali nadaljevati avanturo in preporod modrih, ki se je začel s prihodom Nemca na klop Chelseaja.

Taremijev evrogol prišel prepozno
Za igralca tekme je bil izbran Američan Christian Pulišić, a glavni trenutek četrtfinalnega dvoboja se je zgodil v 94. minuti, ko je Taremi s škarjicami žogo poslal v stičišče vratnice in prečke. "Odlično smo igrali, pokazali smo, da smo dobro moštvo, a žal moj gol ni bil dovolj. To je del nogometa," je bil razočaran Iranec, ki se mu v tolažbo obeta vsaj kandidatura za najgol Lige prvakov.

Bayern brez Lewandowskega ni uspel nadomestiti zaostanka v Parizu