Erling Haaland je najboljši strelec Premier lige s 30 zadetki. V soboto je s škarjicami zablestel v Southamptonu. Izjemni napadalec je povzročal velike težave tudi Bayernu, ko je še igral za dortmundsko Borussio. Foto: EPA
Erling Haaland je najboljši strelec Premier lige s 30 zadetki. V soboto je s škarjicami zablestel v Southamptonu. Izjemni napadalec je povzročal velike težave tudi Bayernu, ko je še igral za dortmundsko Borussio. Foto: EPA

Thomas Tuchel je med reprezentančnim odmorom nasledil Juliana Nagelsmanna, ki je po zelo slabi predstavi v Leverkusnu moral oditi. Borussia Dortmund je prevzela vodstvo v Bundesligi in vodstvu kluba je hitro zmanjkalo potrpljenja. 49-letni Tuchel je na derbiju vodilnih ekip ugnal črno-rumene s 3:1 in Bavarci so sedem krogov pred koncem znova na prvem mestu. Prejšnji torek so izpadli v četrtfinalu pokala proti Freiburgu z 1:2, številni nosilci igre niso v pravi formi. Predvsem Sadio Mane je le še bleda senca zvezdnika, ki je blestel v dresu Liverpoola.

Choupo-Moting ne bo igral zaradi poškodbe kolena
Po odhodu Roberta Lewandowskega v Barcelono se zelo pozna, da manjka klasični napadalec. Eric-Maxim Choupo-Moting, ki je presegel pričakovanja v letošnji sezoni, pa ne bo igral na torkovem obračunu zaradi težav s kolenom. 34-letni Kamerunec, ki je v tej sezoni dosegel deset golov v Bundesligi in tri v Ligi prvakov, je izpustil že sobotno prvenstveno tekmo v Freiburgu, ki jo je z izjemnim strelom s 25 metrov odločil Matthijs de Ligt (0:1).

Tuchel prizadejal Guardioli najgrenkejši poraz
Pep Guardiola je najgrenkejši poraz na klopi Cityja doživel maja 2021 v finalu Lige prvakov proti Chelseaju, ki ga je takrat vodil Tuchel. Odločilni zadetek na stadionu Dragao v Portu je dosegel Kai Havertz.

Guardiola: Bayern se ne bo branil vseh 90 minut

Pepu ni žal niti ene sekunde, ki jo je preživel v Münchnu
Guardiola je med letoma 2013 in 2016 sedel na klopi Bayerna. S številnimi taktičnimi zamislicami v polomljeni nemščini je bil všečen, osvojil je tri "solatne krožnike" v prvenstvu, dva pokala, a niti enkrat ni igral v finalu Lige prvakov, potem ko je Bayern z Juppom Heynckesom maja 2013 osvojil trojno krono. Leta 2014 je bil v polfinalu boljši madridski Real (1:0 in 4:0), leta 2015 Barcelona (3:0 in 2:3) in leto zatem še Atletico iz Madrida (1:0 in 1:2 – pravilo gola v gosteh je takrat še veljalo, Fernando Torres je zadel na Allianz Areni).

"Ko te pokliče vodstvo Bayerna, moraš oditi v München. Niti ene sekunde mi ni žal. Moja družina je uživala, vsi se radi spominjamo tistih let," je na novinarski konferenci poudaril Katalonec.

Pep Guardiola že 12 let čaka na zmago v Ligi prvakov. Foto: EPA
Pep Guardiola že 12 let čaka na zmago v Ligi prvakov. Foto: EPA

Presenetila ga je menjava trenerja
Pred torkovo tekmo ostaja previden in noče sprejeti vloge favorita: "Naš cilj je zmaga v Ligi prvakov. Merili se bomo z elitnim klubom. Ogledal sem si tri tekme, ki jih je vodil Tuchel. Morda bo v torek izbral drugačno taktiko. Presenetila me je menjava trenerja, saj je bil tudi Nagelsmann poln idej in zelo kreativen strateg. Bayern ima odlične posameznike na vseh položajih. Odigrati bomo morali popolno tekmo, če želimo potovati v München prihodnji teden z ugodnim izidom."

Tudi Jordan je doživel veliko porazov s Chicagom
"Vsako leto poskušamo osvojiti Ligo prvakov, a nobenega zagotovila nimamo, da nam bo uspelo. Michael Jordan je osvojil šest naslovov prvaka v Ligi NBA. Koliko let je igral za Chicago? 15 let. Torej je doživel več porazov," je razlagal Guardiola.

Legendarni Jordan je leta 1991 v sedmi sezoni osvojil prvi naslov z Biki. Guardiola šesto sezono vodi City, Ligo prvakov pa je osvojil z Barcelono v letih 2009 in 2011, ko je v finalu obakrat premagal Manchester United (2:0 in 3:1).

Prednost Arsenala v prvenstvu skopnela
City je v izjemni formi. Dobil je zadnjih osem tekem z razliko v zadetkih 31:3. V Premier ligi je Arsenal zapravil vodstvo z 2:0 v Liverpoolu in na koncu na Anfieldu komaj rešil točko (2:2). To pomeni, da City zaostaja le še šest točk, ima pa tudi tekmo manj. 26. aprila se bosta vodilni ekipi angleškega prvenstva pomerili na stadionu Etihad.

"Prav nič nam ne pomagajo uspešne pretekle tekme. V Ligi prvakov je pomembno dogajanje od 21.00 naprej, tistih 95 minut odloča," je sklenil Guardiola.

Thomas Tuchel stavi na stabilno obrambo precej bolj kot predhodnik Nagelsmann. Zaveda se, da vitrtina na Säbener Strasse ne sme biti prazna, čeprav ni pod pritiskom, ker je šele prevzel klub. Vodstvo kluba od poletja naprej pričakuje izboljšave pod njegovim vodstvom.  Foto: EPA
Thomas Tuchel stavi na stabilno obrambo precej bolj kot predhodnik Nagelsmann. Zaveda se, da vitrtina na Säbener Strasse ne sme biti prazna, čeprav ni pod pritiskom, ker je šele prevzel klub. Vodstvo kluba od poletja naprej pričakuje izboljšave pod njegovim vodstvom. Foto: EPA

Dias: To je za nas prav posebno tekmovanje
"To je za nas prav posebno tekmovanje. Želimo osvojiti Ligo prvakov in v izločilnih bojih ni več lahkih tekmecev. Pričakujem zelo težko tekmo. To je ključni del sezone. Veseli smo, da smo še zraven. Pred dvema letoma me je neki pameten človek potolažil po porazu proti Chelseaju, ko je rekel, da smo naredili korak naprej z uvrstitvijo v finale. Lahko gledamo na vse skupaj tudi pozitivno, želimo pa narediti tisti zadnji korak," je razmišljal branilec Cityja Ruben Dias.

Tuchel: Pep je povsod pustil neizbrisen pečat
"Vsi komaj čakamo, da se tekma začne. To je velik izziv. Vsi si želimo igrati take tekme. City vedno igramo isti sistem, ne bo me presenetil. Trenutno so v odlični formi. Pozna se, da je Guardiola šest let sistematično delal. Vse ekipe, ki jih je vodil Pep, imajo poseben slog igre. Povsod je pustil neizbrisen pečat. Že vse od prihoda v München sem analiziral njihove tekme. Bil sem trener Chelseaja in seveda dobro poznam ekipo Cityja. Preprečiti moramo, da bodo imeli veliko posest žoge in bodo popolnoma prevladovali," je na večerni novinarski konferenci razmišljal Tuchel, ki bo zelo pogrešal Choupo-Motinga. Thomas Müller, Sadio Mane in Serge Gnabry so kandidati za mesto v konici napada, čeprav nihče izmed njih ne igra najraje na tem položaju.

Matthijs de Ligt je eden redkih nogometašev Bayerna, ki so spomladi v pravi formi. Foto: EPA
Matthijs de Ligt je eden redkih nogometašev Bayerna, ki so spomladi v pravi formi. Foto: EPA

Salihamidžić: Ne bo lahko zaustaviti enega najboljših napadalcev na svetu
Nemški mediji največ pozornost namenjajo Erlingu Haalandu. "Vsi igralci morajo imeti zelo dober večer. Ne bo lahko zaustaviti enega najboljših napadalcev na svetu. Zavedamo se, da je ekipa Cityja zelo močna. To bi lahko bil tudi finale Lige prvakov," je pojasnil športni direktor Bayerna Hasan Salihamidžić, ki se veseli srečanja z Guardiolo.

De Ligt: Treba bo preprečiti podaje do Haalanda
"Haaland je fantastičen napadalec. Ključno je, da prestrežemo podaje do njega. Če ne bo dobil uporabnih žog, bo to težka tekma zanj. Vsi pričakujemo zelo težko tekmo," je dodal Nizozemec de Ligt, ki je v spomladanskem delu v odlični formi.

Proti PSG-ju je na povratni tekmi osmine finala na Allianz Areni z drsečim startom odbil žogo z golove črte pri izidu 0:0 in s tem popravil veliko napako vratarja Yanna Sommerja. Bayern je v drugem polčasu popolnoma nadigral Parižane in jih izločil s skupnim izidom 3:0.

Nekdanji trener Salzburga, Leverkusna in PSV-ja iz Eindhovna Roger Schmidt je preporodil Benfico, ki je presegla vsa pričakovanja v letošnji sezoni. Foto: EPA
Nekdanji trener Salzburga, Leverkusna in PSV-ja iz Eindhovna Roger Schmidt je preporodil Benfico, ki je presegla vsa pričakovanja v letošnji sezoni. Foto: EPA

Schmidt želi hitro pozabiti poraz proti Portu
Na drugi torkovi tekmi bo Benfica gostila Inter. Trener vodilne ekipe portugalskega prvenstva Roger Schmidt je poudaril, da so hitro pozabili petkov poraz na domači zelenici na derbiju proti Portu z 1:2. Sedem tekem pred koncem ima Benfica pred večnimi tekmeci še vedno sedem točk naskoka.

"Pričakujem ekipo Interja na najvišji ravni. Obe ekipi sta vložili ogromno energije, da sta se prebili do četrtfinala, in motiv bo velik. Imam velika pričakovanja, s popolno koncentracijo vseh 90 minut lahko iztržimo ugoden izid," je razmišljal Schmidt.

Inter je padel na peto mesto Serie A po remiju s Salernitano (1:1), ko je v zadnji minuti izenačil Antonio Candreva. Mesto v Ligi prvakov v prihodnji sezoni je ogroženo.


Četrtfinale, prve tekme, torek ob 21.00:
BENFICA - INTER

Verjetni postavi:

Benfica: Vlachodimos, Gilberto, Antonio Silva, Morato, Grimaldo, Florentino, Chiquinho, Joao Mario, Aursnes, Neres, Goncalo Ramos.

Inter: Onana, Darmian, Acerbi, Bastoni, Dumfries, Barella, Brozović, Mhitarjan, Dimarco, Martinez, Lukaku.

Sodnik: Michael Oliver (Anglija)


MANCHESTER CITY - BAYERN

Verjetni postavi:

Man City: Ederson, Akanji, Ruben Dias, Ake, Stones, Rodri, Bernardo Silva, De Bruyne, Gündogan, Grealish, Haaland.

Bayern: Sommer, Pavard, de Ligt, Upamecano, Davies, Kimmich, Goretzka, Coman, Musiala, Mane, Müller.

Sodnik: Jesus Gil Manzano (Španija)


Povratni tekmi bosta 19. aprila.

Sreda ob 21.00:
REAL MADRID - CHELSEA

Verjetni postavi:

Real Madrid: Courtois, Carvajal, Eder Militao, Rüdiger, Camavinga, Modrić, Tchouameni, Kroos, Valverde, Benzema, Vinicius Junior.

Chelsea: Kepa, James, Fofana, Koulibaly, Chilwell, Kante, Kovačić, Enzo Fernandez, Sterling, Havertz, Joao Felix.

Sodnik: Francois Letexier (Francija)


MILAN - NAPOLI

Verjetni postavi:
Milan: Maignan, Calabria, Tomori, Kjaer, Theo Hernandez, Tonali, Krunić, Bennacer, Diaz, Leao, Giroud.

Napoli: Meret, di Lorenzo, Kim, Rrahmani, Mario Rui, Lobotka, Anguissa, Zielinski, Lozano, Raspadori, Kvarachelija.

Sodnik: Istvan Kovacs (Romunija)

Povratni tekmi bosta 18. aprila.


Polfinale, prvi tekmi, 9./10. maja:
MILAN/NAPOLI - BENFICA/INTER
REAL MADRID/CHELSEA - MAN CITY/BAYERN

Povratni tekmi bosta 16. in 17. maja.

FINALE bo v soboto, 10. junija, v Carigradu na stadionu Atatürk.