Olimpijo zdaj najprej čaka prva tekma Prve lige, ko bo v soboto gostovala v Kopru, v sredo pa bo v Bolgariji nadaljevala kvalifikacije za Ligo prvakov. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpijo zdaj najprej čaka prva tekma Prve lige, ko bo v soboto gostovala v Kopru, v sredo pa bo v Bolgariji nadaljevala kvalifikacije za Ligo prvakov. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji so do zdaj sedemkrat postali državni prvaki, trikrat v novi zgodbi ljubljanskega kolektiva. Ko je bil na čelu kluba Milan Mandarić, je dvakrat Olimpija obstala že na prvi oviri kvalifikacij Lige prvakov, v tretjem poskusu – na čelu kluba je medtem prišlo do zamenjave – v zadnjih sedmih letih pa ji je vendarle uspelo. Na obeh srečanjih je bila boljši tekmec od Valmiere, toda obakrat je v zaključku nekoliko popustila in (pre)lahko dobila zadetek.

V Stožicah je bilo po tekmi kljub zmagi in temu, da so bili gostitelji precej boljši, prejšnji teden precej pelina. Zadetek je latvijskim nogometašem odprl lepe možnosti za napredovanje, toda tudi na povratni tekmi ob Baltiku so zmaji potrdili, da so kakovostnejša ekipa od Valmiere. Ta je bila sicer tokrat nevarnejša kot na prvem obračunu, vseeno pa so imeli slovenski prvaki pobudo in si priigrali več priložnosti.

Po drugem golu znova preveč popustili

Sorodna novica Olimpija uspešna tudi v Latviji, naslednja ovira Ludogorec

V prvem delu je Rui Pedro izkoristil napako domače obrambe, v drugem pa je po podaji iz kota kapetana Timija Maxa Elšnika z glavo prvenec v zelenem dresu dosegel Ahmet Muhamedbegović. "Takšno akcijo smo trenirali. Timi je dobro podal in pravočasno sem bil na mestu. Vesel sem, da sem dosegel prvi gol za Olimpijo, a še bolj sem vesel, da smo šli naprej," je povedal osrednji branilec in nadaljeval: "Do drugega gola smo igrali kar dobro, čeprav smo lahko še veliko boljši. Potem smo malce v glavah popustili. Dopustili smo tekmecu preveč prostora, da je lahko razvil igro. Samo vprašanje je bilo, kdaj bomo dobili gol. Vseeno je bilo dovolj za napredovanje. Na obeh tekmah smo pokazali kakovost in zasluženo napredovali."

"Do drugega gola smo nadzorovali tekmo. Imeli smo priložnosti, nadzor, posest … Našli smo prostor v globino in širino. Potem smo pustili Valmieri preveč akcije in ji omogočili, da se je vrnila v igro. Zaradi tega smo prejeli gol. Nepotreben zadetek. Še naprej bi morali igrati, kakor smo se pogovarjali pred tekmo in tudi trenirali. Vsi vedo, kaj bi morali narediti. Toda to je šele naša druga uradna tekma. Rastemo in napredujemo kot ekipa. Na tej tekmi smo bili boljši kot prejšnji teden. Verjamem, da bomo na naslednji še boljši," je dodal ljubljanski trener Joao Henriques.

Naslednja ovira Ludogorec

Olimpija v 2. predkrogu Lige prvakov

Zmajem se zdaj ponuja res lepa priložnost, da se prvič v klubski zgodovini uvrstijo v enega izmed evropskih tekmovanj. Imajo še dva popravna izpita in torej še vsaj šest evropskih tekem. Če bodo preskočili že eno oviro, si bodo zagotovili vsaj Konferenčno ligo. Še naprej pa bodo igrali v kvalifikacijah za Ligo prvakov, kjer jih prihodnji teden (sreda ob 21.45) čaka gostovanje v Razgradu, potem ko je Ludogorec po preobratu izločil Ballkani. Na prvi tekmi je na Kosovu klonil z 0:2, drugo pa na domači zelenici dobil s 4:0.

"Naš cilj je jasen. Gremo korak za korakom v naslednji krog. Za vsak krog se bomo enako pripravili in poskušali dobiti tekmi ter napredovati. Slej kot prej bo postalo zelo težko, a kot pravim, gremo iz tekme v tekmo, na koncu pa je cilj, da si zagotovimo nastop v skupinskem delu enega od tekmovanj," je še povedal Portugalec na Olimpijini klopi, ki se je navijačem zahvalil za spodbudo v Latviji: "Bilo je lepo vzdušje, k čemur so pripomogli tudi naši navijači. Iz Ljubljane so šli na to dolgo pot, da bi nas spodbujali in nam pomagali. Neverjetno in zahvala za vse skupaj. Oddolžili smo se jim z zgodovinsko in zelo pomembno zmago."