Joao Henriques. Foto: www.alesfevzer.com
Joao Henriques. Foto: www.alesfevzer.com

Tako kot pred štirimi leti, ko se je v kvalifikacijah za Evropsko ligo merila s klubom RFS iz Rige in v končnici prejela dva zadetka ter celo izgubila (2:3), Olimpija tudi tokrat ni mogla brez kravžljanja živcev svojim navijačem proti predstavniku Latvije. Do 87. minute je pred 4355 gledalci nadzorovala potek tekme, imela vodstvo z 2:0, nato pa prejela poceni gol, ki pušča še marsikaj odprto.

"Skoraj vseh 90 minut je šlo za enosmerni promet. Morali bi izvleči boljši izid, imeli smo priložnosti za to. Skoraj 70 odstotkov časa je bila žoga v posesti naših nogometašev. V zadnjih 10 minutah smo jim dopustili, da imajo več časa žogo (50:50) in eno priložnost, iz katere so z nekaj sreče zadeli. Mi smo dvakrat, lahko pa bi še dvakrat ali trikrat. Morali bi doseči več zadetkov. Toda še vedno vodimo z 2:1 ter ostajamo pozitivni in samozavestni, potem kar smo prikazali na današnjem srečanju," je na novinarski konferenci dejal Henriques.

Sorodna novica Zmaga Olimpije z grenkim priokusom zaradi prejetega gola v 87. minuti

Nukić: Bilo je podobno kot v domači ligi

Svoj pogled je predstavil tudi strelec prvega zadetka Mustafa Nukić. "Strinjam se s trenerjem. V Evropi je tako, da si takoj kaznovan, ko popustiš oziroma če ne upoštevaš nalog, ki si jih zadaš pred tekmo. To kažejo tudi izidi drugih dvobojev. Toda sem večni optimist in v Latvijo odhajamo pozitivni. Za nami je šele prva uradna tekma."

Ljubljenec ljubljanskih navijačev je po soočenju z Valmiero potegnil vzporednico s tekmami v domačem prvenstvu. "Bilo je podobno kot celotno preteklo sezono. Tekmec je bil v nizkem bloku, poleg tega imajo zelo visoke osrednje branilce, tudi s predložki je to težko prebiti. Treba bo biti še bolj potrpežljiv in direkten v določenih trenutkih po ukradeni žogi. Na tem moramo graditi."

"Sem v službi kluba"

32-letni napadalec je na kratko opisal še prve vtise o delu s Henriquesom, ki je v Ljubljano prišel pred dobrim mesecem. "Ekipa se je zelo dobro odzvala na novega trenerja z novimi zahtevami. Večina stvari je sicer ostala podobnih kot prej, gotovo pa bomo poskušali biti še bolj čvrsti v obrambi in dosegati še več zadetkov. Je pa to proces, ni lahko zamenjati trenerja, potreben bo čas. Začeli smo dobro."

V spomladanskem delu pretekle sezone je bil Nukić na stranskem tiru pri Albertu Rieri, od konca februarja je igral le na treh prvenstvenih in eni pokalni tekmi. Tokrat je dobil priložnost od prve minute.

"Res je, v zadnjih mesecih nisem veliko igral. Sem pa vedno dal vse, ko sem stopil na igrišče. Zadel sem tudi na zadnji tekmi, ko sem igral (na začetku maja v Domžalah proti Radomljam, op. a.), na pokalni tekmi (na začetku marca v Lendavi, op. a.), zdaj spet. Sem v službi kluba. Minuto, deset minut, polčas, kolikor me bodo potrebovali, sem tu. Za Olimpijo vedno dam maksimum. Vesel sem, da me je trener danes uporabil in upam, da bom še naprej upravičeval njegovo zaupanje."

Henriques po Valmieri: Morali bi večkrat zadeti
Rui Pedro. Foto: www.alesfevzer.com
Rui Pedro. Foto: www.alesfevzer.com

Henriques po bodici Kalnsa: Veliko sreče

Trener Valmiere Jurgis Kalns je bil nad razpletom razumljivo bolj vesel: "Če bi mi pred tekmo ponudili poraz z 2:1, tega sicer ne bi podpisal, saj nerad izgubljam. Ampak glede na to, kako je potekal prvi polčas, ki je bil grozen, smo na koncu lahko zadovoljni z izidom. Imamo veliko mladih igralcev, ki so prvič igrali pred takšno kuliso. Olimpija nas ni presenetila. Prepustili smo ji žogo, igrala je precej počasi in predvidljivo. Ob polčasu smo malce spremenili taktiko in v zadnjih minutah nam je uspelo zadeti. V Valmieri pa pričakujem drugačno tekmo. Imamo majhen, a zelo lep stadion."

Henriques se je na njegov optimizem odzval z besedami: "Veliko sreče, to je moje sporočilo." In nadaljeval: "Spoštujem njegovo mnenje o naši igri. On je samozavesten in mi smo samozavestni. Bomo videli na povratni tekmi, kaj se bo zgodilo. Do zdaj smo zadeli na vseh sedmih srečanjih, ki smo jih odigrali pod mojim vodstvom, in to se bo gotovo zgodilo tudi v Latviji. Za njimi je zdaj že 23 tekem, saj njihovo prvenstvo poteka koledarsko, a se danes ni videla razlika. Videl pa sem igralce Valmiere, ki so prosili trenerja, ali lahko zapustijo zelenico, ker so bili utrujeni. Za pripravo na povratno tekmo imamo dovolj časa, saj se slovensko prvenstvo še ni začelo. Obe ekipi želita spisati zgodovino. Olimpija hoče prvič preskočiti uvodno oviro v kvalifikacijah za Ligo prvakov, Valmiera pa še nikoli ni zmagala v Evropi. Mislim, da ji tudi prihodnjo sredo ne bo lahko, da bi izpolnila ta cilj."

Povratna tekma na stadionu Janisa Dalinša (prvega Latvijca, ki je osvojil olimpijsko kolajno – leta 1932 v Los Angelesu srebro v hitri hoji na 50 km) se bo čez teden dni začela ob 17.00 po srednjeevropskem času.

Pri Valmieri tudi stari znanec slovenskih zelenic

Član Valmiere je po novem tudi vezist Rifet Kapić iz Bosne in Hercegovine, ki je med letoma 2016 in 2018 uspešno igral za Gorico. Na stoženski zelenici je bil sinoči od 65. minute.

Trener Kalns je o njem povedal: "S Kapićem sem zelo zadovoljen, k nam je prišel šele pred nekaj dnevi. Ni še popolnoma pripravljen in težko ga je bilo usmeriti, kako naj igra. Je pa izkušen nogometaš in pokazal je, da je lahko dobra okrepitev. Na igrišču veliko komunicira, išče žogo v medprostorih, dobro nadzira žogo in spreminja smeri. Potrebovali smo takšnega igralca. Veliko je pripomogel k temu, da smo na koncu iztržili ugoden izid. Upajmo, da bo prišel v še boljšo formo."