Nogometaši Porta (v ospredju Pepe) so po velikem uspehu obležali na tleh. Foto: AP
Nogometaši Porta (v ospredju Pepe) so po velikem uspehu obležali na tleh. Foto: AP

Po 90 minutah se je srečanje končalo tako kot prvo, z zmago domače ekipe z 2:1. Na koncu je bilo 3:2 za Juventus, a je po zaslugi več doseženih zadetkov v gosteh napredovalo nekdanje moštvo Zlatka Zahoviča in Mirana Pavlina.

Torinčani so na podoben način lani brez četrtfinala ostali proti Lyonu. Sploh prvič se jim je primerilo, da so v tem tekmovanju dvakrat zapored izpadli v osmini finala.

Porto je dobro začel tekmo in po zgodnjem strelu v okvir vrat povedel v 19. minuti z 11-metrovke, ki jo je v zadetek pretvoril Sergio Oliveira. Merih Demiral je storil prekršek nad Mehdijem Taremijem. Do odmora so imeli nato domači pričakovano več od igre, a je bil vratar Agustin Marchesin vselej na pravem mestu.

Federico Chiesa (levo) je dvakrat zadel mrežo Porta, strelec je bil že na prvi tekmi na Portugalskem. Foto: AP
Federico Chiesa (levo) je dvakrat zadel mrežo Porta, strelec je bil že na prvi tekmi na Portugalskem. Foto: AP

Dvojček Chiese ni bil dovolj

Drugi polčas se je začel po željah stare dame, ki je hitro izenačila. Po podaji Cristiana Ronalda je mrežo zatresel Federico Chiesa. 23-letnik iz Genove je v 63. minuti "udaril" še enkrat, tokrat z glavo po lepem predložku Juana Cuadrada z desne strani za vodstvo z 2:1.

Tedaj so imeli gostje na zelenici že igralca manj, saj je v 54. minuti drugi rumeni karton v treh minutah prejel Taremi in moral predčasno pod prho.

Do konca rednega dela tekme se je zvrstilo več priložnosti na obeh straneh, najlepšo so imeli tik pred koncem gostitelji. V 93. minuti je bil namreč Juventus blizu povišanju na 3:1 in napredovanju v četrtfinale, a je strel Cuadrada ustavila prečka.

V podaljšku je Oliveira v 115. minuti s prostega strela zadel za presenetljivo vodstvo Porta (žoga je šla pod živim zidom), Juventusa pa ni mogel rešiti niti tolažilni gol Adriena Rabiota z glavo po strelu iz kota dve minuti pozneje, ki je poskrbel le za razburljivo končnico.

Haaland najmlajši pri številki 20

Na drugem torkovem obračunu se je Borussia Dortmund s Sevillo razšla z 2:2 in potrdila zmago s 3:2 v gosteh na prvi tekmi. 20-letni Erling Haaland je dosegel oba zadetka za gostitelje in postal najmlajši nogometaš v zgodovini, ki je v Ligi prvakov zbral 20 golov. Za to je potreboval 14 tekem.

Norvežan je v 35. minuti po podaji Marca Reusa zadel iz prve priložnosti gostiteljev na srečanju, v 54. minuti pa je na 2:0 povišal z 11-metrovke. Sevilla je do izenačanja prišla v 96. minuti. Trener Julen Lopetegui je obžaloval izpad, saj so bili po njegovih besedah Andaluzijci boljši v treh izmed štirih polčasov tega dvoboja. Borussia se je v četrtfinale uvrstila prvič po štirih letih.

Porto z igralcem manj šokiral Juventus v podaljšku

Osmina finala, povratne tekme

Juventus – PORTO 3:2 (0:1) 1:2 - po podaljšku
Chiesa 49., 63., Rabiot 117.; Oliveira 19./11-m, 115.
RK: Taremi 54./Porto

Juventus: Szczesny, Cuadrado, Bonucci (75./de Ligt), Demiral, Alex Sandro, Rabiot, Arthur (102./Kuluševski), Ramsey (75./McKennie), Chiesa (102./Bernardeschi), Morata, Ronaldo.

Porto: Marchesin, Manafa, Mbemba, Pepe, Zaidu (71./Diaz), Sergio Oliveira (118./Ndiaye), Uribe (90./Grujić), Otavio (62./Sarr), Corona (118./Leite), Marega (106./Martinez), Taremi.

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)


Sorodna novica Šov Haalanda v Sevilli, Juventus prespal začetka obeh polčasov

BORUSSIA DORTMUND – Sevilla 2:2 (1:0) 3:2
Haaland 35., 54./11-m; En-Nesyri 69./11-m, 96.

Borussia (D): Hitz, Morey (90./Meunier), Can, Hummels, Schulz (89./Zagadou), Delaney, Bellingham, Dahoud, Reus, Hazard (67./Passlack), Haaland.

Sevilla: Bounou, Navas, Kounde, Diego Carlos, Acuna, Jordan (60./Gomez), Fernando (86./Rakitić), Oscar Rodriguez (79./Torres), Ocampos (60./de Jong), Suso (86./Munir), En-Nesyri.

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)

V odebeljenem tisku sta izida prvih tekem.