V Nyonu bodo v petek opravili žreb za sklepni turnir letošnjih evropskih tekmovanj. Foto: AP
V Nyonu bodo v petek opravili žreb za sklepni turnir letošnjih evropskih tekmovanj. Foto: AP

Če se epidemiološke razmere v Evropi ne bodo drastično poslabšale, se bo Liga prvakov nadaljevala po petmesečnem prisilnem premoru. Najprej bodo odigrane štiri neodigrane tekme, in sicer 7. in 8. avgusta. Juventus, Bayern, Manchester City in Barcelona jih bodo lahko odigrali na svojih stadionih

Finalni turnir bo v portugalski prestolnici med 12. in 23. avgustom. V Lizboni bodo na sporedu vse končne tekme Lige prvakov od četrtfinala. V izločilnih bojih bo v četrtfinalu in polfinalu le ena tekma in ne dve, kot je bilo običajno.

Josip Iličić je postal 13. nogometaš v zgodovini, ki je dosegel štiri zadetke na eni tekmi Lige prvakov. Z 32 leti, mesecem in 12 dnevi je najstarejši od vseh. Foto: EPA Foto: EPA
Josip Iličić je postal 13. nogometaš v zgodovini, ki je dosegel štiri zadetke na eni tekmi Lige prvakov. Z 32 leti, mesecem in 12 dnevi je najstarejši od vseh. Foto: EPA Foto: EPA

V četrtfinale so se že uvrstili Atalanta Josipa Iličića, Atletico Madrid Jana Oblaka, Leipzig Kevina Kampla in PSG. Za preostala štiri mesta se potegujejo Real Madrid in Manchester City (Angleži po prvi tekmi vodijo z 2:1), Bayern in Chelsea (Nemci vodijo s 3:0), Lyon in Juventus (Francozi so v prednosti 1:0) ter Napoli in Barcelona (ekipi sta prvo tekmo odigrali neodločeno z 1:1).

Brez navijačev na tribunah
O tem, ali se bodo lahko navijači udeležili preostalih tekem pod okriljem Uefe v tem letu, je evropska federacija odločala danes in pričakovano sporočila, da bodo tribune prazne, saj bi prihod ljubiteljev z vseh koncev Evrope pomenil preveliko tveganje za nenadzorovano širitev virusa.

"Člani izvršnega odbora Uefe so glede na trenutne razmere sprejeli odločitev, da bodo vse nadaljnje tekme pod okriljem Uefe odigrane za zaprtimi vrati. Uefa vseskozi spremlja razmere in bo pravočasno predlagala popolno ali delno odpravo te odločitve," so v izjavi za javnost zapisali pri Uefi.

Drugačna oblika tekmovanja
Izločilni boji v Ligi prvakov (Portugalska), Evropski ligi (Nemčija) in ženski različici Lige prvakov (Španija) bodo zaradi novega koronavirusa, ki je povsem ohromil svet športa, letos potekali v drugačni obliki – z eno tekmo od četrtfinalnih obračunov, ki bodo v Evropski ligi na sporedu od 10. 8, v Ligi prvakov od 12. 8., v ženskem tekmovanju najboljših evropskih klubov pa od 21. 8. naprej. Zadnja odigrana tekma pred prisilnim odmorom je prinesla tudi največje presenečenje. Atletico Madrid je 11. marca pred 52.000 navijači na Anfieldu izločil trenutnega prvaka Liverpool.

Razmere v Lizboni skrb vzbujajoče
Liga prvakov je glavni in najbolj čislani komercialni in poslovni dogodek evropske krovne nogometne zveze, ki bi v tej sezoni, če ne bi bilo koronske krize, prinesel za kar 3,25 milijarde evrov prihodkov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP pred petkovim žrebom. Za Uefo največjo skrb predstavljajo razmere v Lizboni. Obstaja precejšnja negotovost, saj imajo na Portugalskem, v državi z 10 milijoni prebivalcev, na dan trenutno 300 novookuženih, tri četrtine od 443 novih primerov, ki so jih prepoznali v sredo, so zaznali na območju Lizbone. Uefa načrtuje, da bodo Evropsko ligo lahko dokončali z enakim formatom, torej najboljša osmerica bo odigrala turnir v Nemčiji, finale pa bo predvidoma 21. avgusta v Kölnu.