Luis Garcia je že v četrti minuti ukanil obrambo Chelseaja. Foto: epa
Luis Garcia je že v četrti minuti ukanil obrambo Chelseaja. Foto: epa
Luis Garcia
... in se znašel v objemu soigralcev. Foto: epa
Steven Gerrard
Steven Gerrard med Frankom Lampardom in Claudom Makelelejem. Foto: epa
Milan Baroš in Carvalho.
Milan Baroš (levo) je bil podajalec pri golu. Foto: epa
Liverpoolovi navijači.
Slavje Liverpoolovih navijačev se bo nadaljevalo pozno v noč. Foto: epa

Najpomembnejši trenutek tekme se je zgodil že v 4. minuti, ko je akcijo Stevena Gerrarda in Milana Baroša dokončal Luis Garcia. William Gallas je žogo poskušal izbiti, a neuspešno. Chelsea je bil večji del tekme nemočen. Zadnjo in najlepšo priložnost je v 95. minuti zapravil Eidur Gudjohnsen, čigar bomba z neposredne bližine je zletela mimo vratnice.

Mirni strateg "rdečih" Rafael Benitez je podobno kot v četrtfinalu Fabia Capella tokrat taktično nadigral Joseja Mourinha in slovito moštvo z Anfield Roada nepričakovano, a popolnoma zasluženo, popeljal v prvi finale po letu 1985. V Carigradu bodo "rdeči" proti Milanu ali PSV-ju naskakovali 5. naslov evropskega klubskega prvaka. Liverpool je na petih letošnjih tekmah proti Chelseaju po treh porazih in remiju prvič zmagal.

Hladen tuš prišel že v 4. minuti
Poln Anfield Road je bil na nogah že v 4. minuti. Steven Gerrard je z lepo podajo v kazenskem prostoru našel Milana Baroša, ki je ušel domači obrambi, preigral Petra Cecha, nato ob prekršku padel, a je njegovo delo dokončal Luis Garcia, ki je okroglo usnje poslal v gol. Branilec William Gallas je žogo sicer izbil, vendar je Slovak Luboš Michel zadetek upravičeno priznal, saj je žoga že prešla golovo črto.

Po zadetku je Liverpool še naprej nadzoroval položaj na igrišču, Chelsea pa nikakor ni uspel sestaviti nevarne akcije. Do polpriložnosti sta se dokopala le Didier Drogba in Joe Cole. Trener "modrih" Jose Mourinho v začetno enajsterico ni uvrstil "reaktivca" Arjena Robbena, medtem ko Damiena Duff sploh ni bil v postavi. Odsotnost obeh se je še kako poznala v igri Chelseaja, ki je bil v napadu daleč od svojih običajnih predstav, saj do polčasa ni uspel resneje ogroziti vrat Jerzyja Dudka.

Chelsea brez pravih idej
Tudi začetek 2. polčasa ni prinesel spremeb na igrišču. Chelsea je poskušal napadati, toda vsi poskusi so se končali daleč od domačih vrat. Na drugi strani je Liverpoolu nekoliko bolj obrambna igra uspevala do potankosti. "Modri" so nevarneje zapretili šele v 67. minuti, ko je s prostega strela pravo bombo sprožil Frank Lampard, Dudek pa je žogo izbil v kot. Minuto kasneje je Mourinho sočasno poslal v igro Matejo Kežmana in Robbna.

Obe menjavi nista obrodili sadov. Chelsea je imel pobudo, a do prave priložnosti ni prišel. Zadnji vlak za Istanbul je odpeljal v 95. minuti, ko je Eidur Gudjohnsen silovito, a nenatančno streljal z neposredne bližine. Tik pred koncem sta na igrišče pritekla dva navijača, ki pa sta ga po "hitrem postopku" tudi zapustila.

Kontroverzni Jose Mourinho po tekmi ni mogel iz svoje kože: "Izgubilo je boljše moštvo. Nihče ne ve, če je bil zadetek, tudi stranski sodnik ne." Njegov kolega Rafael Benitez pa je dejal: "Uvrstili smo se v finale, kar pomeni, da smo opravili dobro delo. Ko imaš takšno podporo s tribun, je vse lažje."

LIVERPOOL
- CHELSEA 1:0 (1:0) 0:0
Garcia 4.

V odebeljenem tisku je izid prve tekme.

LIVERPOOL       1 - 0           Chelsea
Garcia 4.                              
---------------------------------------
Dudek               Cech               
Finnan              Geremi ***         
Carragher           Terry              
Hyypiä              Carvalho           
Traore              Gallas             
Hamann **           Makelele           
Riise               Lampard            
Bišćan              Cole **            
Gerrard             Tiago *            
Garcia ***          Gudjohnsen         
Baroš *             Drogba             
---------------------------------------
* 60./Cisse         * 68./Kežman       
** 73./Kewell       ** 68./Robben      
*** 84./Nunez       *** 76./Huth       
44.000; Sodnik: Luboš MICHEL (Slovaška)