Nogometaše Mure v četrtek čaka zgodovinski (evropski) večer. Foto: Ervin Čurlič
Nogometaše Mure v četrtek čaka zgodovinski (evropski) večer. Foto: Ervin Čurlič

Nekaterih stvari tudi sam ne morem pojasniti, toda naša mlada in neizkušena ekipa težko prenaša takšne napore in angleški ritem četrtek-nedelja. Potovali smo v Azerbajdžan, v Bolgarijo in v Ukrajino, doma pa imeli srečanja proti Mariboru, Olimpiji ... Tako fizični kot psihični napori so izjemni.

Feri Cifer, trener Mure
Feri Cifer
Feri Cifer poudarja, da je še vse odprto in da morajo njegovi varovanci ostati previdni, zreli in pametni. Foto: MMC RTV SLO

Torek je bil za navijače pomurskega prvoligaša zelo mučen, ves dan so čakali na novico, ki se je napovedovala že od prejšnjega petka, pozno popoldne pa je vendarle postalo uradno: Mura bo na povratni tekmi v Ljudskem vrtu branila prednost treh zadetkov. Res je, da jo je Arsenal na stadionu Valerija Lobanovskega nadigral, a sreča spremlja hrabre - no, v tem primeru je Muri srečo prinesel Erick Matoukou, ki je zaigral na prvi tekmi, čeprav kazni, ko je še nastopal za Gent, ni odslužil.

Muro doletela kazen 2.000 evrov
Z NZS-ja so še sporočili, da je bila Mura na podlagi novosprejetega sklepa o ničelni toleranci za sankcioniranje spodbujanja ali razpihovanja rasnega, narodnostnega, etničnega, spolnega, jezikovnega, verskega, političnega ali drugega sovraštva, nasilja, nestrpnosti ali žalitve dostojanstva kaznovana z globo 2.000 evrov zaradi spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti na tekmi 4. kroga Prve lige proti Olimpiji, ko naj bi žalili dostojanstvo posameznika oziroma skupine (sklep disciplinskega sodnika v .pdf datoteki).


Nogometaši težko prenašajo napore
Izjemne priložnosti se zaveda tudi trener Mure Feri Cifer, ki je opozoril na dolga potovanja in naporen ritem. "Nekaterih stvari tudi sam ne morem pojasniti, toda naša mlada in neizkušena ekipa težko prenaša takšne napore in angleški ritem četrtek-nedelja. Potovali smo v Azerbajdžan, v Bolgarijo in v Ukrajino, doma pa imeli srečanja proti Mariboru, Olimpiji ... Tako fizični kot psihični napori so izjemni," je dejal Cifer in dodal: "Naša prioriteta naj bi bila državno prvenstvo in čas je, da bi začeli nabirati točke na domači sceni. No, takšna priložnost se ponuja enkrat in v vseh pogledih pomeni izziv. Klubu in igralcem prinaša veliko, da o simpatizerjih ne govorim. Naenkrat smo v odličnem položaju, a moramo ostati previdni, zreli in pametni. Vse je še odprto."

Celec: Naenkrat smo v vlogi favorita!
Na trnih je bil v torek tudi športni direktor kluba Igor Celec, ki je nestrpno čakal na potrditev Evropske nogometne zveze. "Velika priložnost in izdatna prednost, ki pa jo je treba proti brez dvoma kakovostnejšemu nasprotniku potrditi. Najtežje je, ko moraš. Doslej nam je uspevalo, toda prihajali smo iz 'sence', manj obremenjeni. No, jaz sem verjel v fante, ko smo bili v slabšem položaju od četrtkovega. Zavedati pa se moramo, da nas čaka peklenskih 90 minut, še težjih kot v Kijevu, saj zdaj vsi pričakujejo od nas uvrstitev v 4. krog kvalifikacij in smo naenkrat v vlogi favorita," je povedal Celec, ki upa, da bo Mura po morebitni uvrstitvi v dodatne kvalifikacije za nasprotnika dobila ugledno ime evropskega klubskega nogometa.

Cipot pričakuje veliko podporo navijačev
"Težka tekma v vseh pogledih. Imajo čvrsto obrambo in napad, ki zna zadeti - kakovostna ekipa z nekaj odličnimi posamezniki. Če ne bo maksimalnega učinka vseh naših igralcev, potem tudi teh 3:0 ne bo dovolj. Pristop mora biti drugačen kot proti Olimpiji, hkrati pa moramo biti zbrani, mirni in odločni. Pričakujem veliko podporo naših navijačev, ki so naš dvanajsti igralec," je sklenil kapetan črno-belih in nekdanji slovenski reprezentant Fabijan Cipot.

Evropska liga, 3. predkrog, povratna tekma

Četrtek ob 20.00 (v Mariboru):
MURA 05 - ARSENAL KIJEV (UKR) 3:0

V krepkem tisku je izid prve tekme.

Nekaterih stvari tudi sam ne morem pojasniti, toda naša mlada in neizkušena ekipa težko prenaša takšne napore in angleški ritem četrtek-nedelja. Potovali smo v Azerbajdžan, v Bolgarijo in v Ukrajino, doma pa imeli srečanja proti Mariboru, Olimpiji ... Tako fizični kot psihični napori so izjemni.

Feri Cifer, trener Mure