Kontroverzni Zdravko Mamić je že v preteklosti poskrbel za številne incidente. Foto: EPA
Kontroverzni Zdravko Mamić je že v preteklosti poskrbel za številne incidente. Foto: EPA
Željko Jovanović
"Napadeni" minister Željko Jovanović stoji v drugi vrsti za predsednikom vlade Zoranom Milanovićem in desno od ministrice za zunanje zadeve Vesne Pusić. Foto: EPA

"On sovraži vse, kar se začne z besedo 'hrvaški' - kulturo, nogometni klub Dinamo, olimpijski odbor, akademijo znanosti in umetnosti ... Ko se nasmeje, vidite zobe, ki so pripravljeni za klanje. On je žalitev za hrvaški um in hrvaškega človeka," je Mamić dejal v intervjuju za zagrebški radio Soundset Plavi.

Jovanović le dvigovalec uteži
In nadaljeval: "Ali si lahko predstavljate, da takšen človek, ki razen tega, da je bil dvigovalec uteži, ni nikoli deloval v izobraževanju in športu, postane minister tako pomembnega resorja. On je največji sovražnik Hrvatov po Khuenu-Hedervaryju (madžarski ban Hrvaške v 19. stoletju, op. a.)."

Josipović: Takšna govorica nesprejemljiva
Medtem ko se iz kabineta Jovanovića na žaljive besede niso odzvali, pa je predsednik Hrvaške Ivo Josipović ostro obsodil Mamićev izpad: "Besede, s katerimi je osebno, najbolj vulgarno in primitivno užalil ministra Jovanovića, so enako žaljive in zlobno agresivne do vseh pripadnikov srbske manjšine in srbskega naroda. Takšna govorica je nesprejemljiva v vsaki civilizirani in demokratični družbi ter je vredna vsake obsodbe."

Mamiću grozi do tri leta zapora
Okoli 17. ure so po Mamića prišli policisti v civilu in ga odpeljali na zaslišanje. Noč bo preživel v priporu. Mamić je kršil 325. člen hrvaškega kazenskega zakonika, ki prepoveduje javno pozivanje k nasilju in sovraštvu. Zaradi tega mu grozi do tri leta zaporne kazni.

Mamić kljub milijonskim zaslužkom ne plačuje davkov
Hrvaški mediji ocenjujejo, da je v ozadju Mamićevega napada na Jovanovića denar. Minister Jovanović je namreč večkrat napovedal, da namerava uvesti red v hrvaški nogomet, v katerem ima glavno besedo prav Mamić. Med drugim so sporni davki, ki jih Mamiću kljub milijonskim prihodkom od prodaje nogometašev ni treba plačati, ker je Dinamo registriran kot "združenje državljanov" in ne kot podjetje.

Incident utegne še dodatno naelektriti ozračje pred kvalifikacijsko nogometno tekmo med Hrvaško in Srbijo, ki bo v petek, 22. marca, v Zagrebu.