Manchester City je v lanski sezoni osvojil trojno krono. Kapetan Kyle Walker je dvignil novo lovoriko, ki napoveduje novo uspešno sezono za sinjemodre. Foto: AP
Manchester City je v lanski sezoni osvojil trojno krono. Kapetan Kyle Walker je dvignil novo lovoriko, ki napoveduje novo uspešno sezono za sinjemodre. Foto: AP

Varovanci Pepa Guardiole so v prvem poskusu osvojili evropski superpokal. Imeli so kar 70-odstotno posest žoge, a izrazitejše priložnosti je imela Sevilla. Sinjemodri so imeli veliko več strelov (23:8, v okvir vrat 7:4) in kotov (8:0).

To je že njihova četrta lovorika v zadnjih treh mesecih, potem ko so ob koncu lanske sezone osvojili trojno krono. Petič v zadnjih šestih letih so postali angleški prvaki, v finalu Pokala FA so ugnali mestnega tekmeca Uniteda z 2:1, v finalu Lige prvakov pa Inter z 1:0.

Šesti zaporedni poraz Seville v evropskem superpokalu
Andaluzijci so v zadnje pol leta precej napredovali. Marca jih je prevzel Jose Luis Mendilibar, ki je premagal Cityjevega mestnega tekmeca United na poti do že sedmega naslova prvaka v Evropski ligi.

Izjemni napadalec Youssef En-Nesyri, ki je blestel v izločilnih bojih Evropske lige v pretekli sezoni, je z glavo poskrbel za vodstvo Seville. Foto: AP
Izjemni napadalec Youssef En-Nesyri, ki je blestel v izločilnih bojih Evropske lige v pretekli sezoni, je z glavo poskrbel za vodstvo Seville. Foto: AP

Sevilla je sedmič igrala v evropskem superpokalu. Naslov je osvojila le leta 2006, ko je s 3:0 ugnala Barcelono. Zadnjih šest superpokalov je izgubila.

En-Nesyri preskočil Akeja in Gvardiola
Prvo priložnost na srečanju na stadionu Georgios Karaiskakis v Pireju so imeli angleški prvaki. Nathan Akej je poskusil z glavo v 8. minuti, vendar je bil vratar Yassine Bono zbran. V uvodu obračuna so bili Španci proti na papirju favoriziranim angleškim tekmecem enakovredni.

Sevilla je izkoristila prvo priložnost. V 25. minuti je Marcos Acuna z leve strani podal pred vrata, Youssef En-Nesyri pa je z glavo s petih metrov poslal žogo v mrežo. Odlični napadalec je preskočil Joška Gvardiola in Nathana Akeja. V zaključku prvega polčasa so sinjemodri pritisnili, a jim ni uspelo izenačiti.

Cole Palmer je izenačil v 63. minuti. Foto: AP
Cole Palmer je izenačil v 63. minuti. Foto: AP

Ederson preprečil drugo zadetek Maročana
Začetek drugega dela je pripadel Sevilli, En-Nesyri se je po podaji Lucasa Ocamposa z leve strani sam znašel pred Edersonom, a je tokrat slabo zaključil in Brazilec je strel ubranil. Maročan je takoj zatem iz težkega položaja meril mimo, Joan Jordan pa je s prostega strela nameril v dobro postavljenega Edersona.

Palmer z glavo spretno ukanil Bona
City je izenačil po dobri uri igre, ko je junak finala Lige prvakov v Carigradu pred dvema mesecema Rodri z leve strani natančno podal na daljšo vratnico. Cole Palmer je z glavo potisnil žogo v malo mrežico, vratar Bono je krenil v napačno smer.

Pep Guardiola je v prvi seriji enajstmetrovk zaupal Erlingu Haalandu, ki je bil zanesljiv. Foto: AP
Pep Guardiola je v prvi seriji enajstmetrovk zaupal Erlingu Haalandu, ki je bil zanesljiv. Foto: AP

Že v naslednjem napadu bi lahko Sevilla znova povedla, toda Ederson je znova odlično posredoval po strelu En-Nesyrija. Tik pred koncem rednega dela sta imela za četo Pepa Guardiole priložnost še Ake in Kyle Walker, a ostalo je pri neodločenem izidu.

Vseh pet izvajalcev Cityja natančnih
Ker redni del ni dal zmagovalca, so takoj sledile enajstmetrovke. V peti seriji je Nemanja Gudelj zadel prečko, medtem ko so bili pred njim zanesljivi vsi preostali izvajalci.

Medalje in pokal je tradicionalno podelil predsednik Uefe Aleksander Čeferin. Sinjemodri so ob 12-kilogramskem in 58 centimetrov visokem pokalu prejeli še pet milijonov evrov, Andaluzijci pa 3,8 milijona.

Guardiola: Manjka nam le še klubsko svetovno prvenstvo
"Manjka nam le še en pokal, da sklenemo krog in bo imel klub prav vse možne lovorike. To se bo zgodilo decembra, ko bomo potovali v Savdsko Arabijo in nastopili na klubskem svetovenm prvenstvu," je po tekmi povedal Pep Guardiola.

"Veseli smo, da smo v novi sezoni osvojili prvi naslov in to naslov, ki ga do zdaj še nismo," je še povedal Katalonec. V Angliji je Guardiola kot trener že osvojil pet prvenstev, štiri ligaške pokale, dva Pokala FA in junija tudi prvič Ligo prvakov.


Evropski superpokal, Pirej:
MANCHESTER CITY - Sevilla * 6:5 (1:1, 0:1)
29.207; Palmer 63.; En-Nesyri 25.
* - po streljanju 11-m

11-m (5:4):
Haaland (1:0)
Ocmapos (1:1)
Alvarez (2:1)
Rafa Mir (2:2)
Kovačić (3:2)
Rakitić (3:3)
Grealish (4:3)
Montiel (4:4)
Walker (5:4)
Gudelj (prečka)

Manchester City: Ederson, Walker, Akanji, Ake, Gvardiol, Rodrigo, Foden, Kovačić, Palmer (85./Alvarez), Grealish, Haaland.

Sevilla: Bono, Jesus Navas (83./Montiel), Bade, Gudelj, Acuna, Jordan, Rakitić, Ocampos, O. Torres (74./Juanlu), Lamela (92./Suso), En-Nesyri (92./Rafa Mir).

Sodnik: Francois Letexier (Francija)


Zmagovalci evropskega superpokala v zadnjih 20 letih:
2023: Manchester City
2022: Real Madrid
2021: Chelsea
2020: Bayern
2019: Liverpool
2018: Atletico Madrid
2017: Real Madrid
2016: Real Madrid
2015: Barcelona
2014: Real Madrid
2013: Bayern
2012: Atletico Madrid
2011: Barcelona
2010: Atletico Madrid
2009: Barcelona
2008: Zenit St. Peterburg
2007: Milan
2006: Sevilla
2005: Liverpool
2004: Valencia
2003: Milan