Pep Guardiola in Erling Haaland želita nadaljevati zbiranje lovorik že v sredo zvečer na stadionu Georgiosa Karaiskakisa v Pireju. Foto: EPA
Pep Guardiola in Erling Haaland želita nadaljevati zbiranje lovorik že v sredo zvečer na stadionu Georgiosa Karaiskakisa v Pireju. Foto: EPA

Ekipi sta se srečali štirikrat v tekmovanjih pod okriljem Uefe. City je dobil vse štiri obračune – vključno z obema tekmama v skupinskem delu Lige prvakov v sezoni 2022/23.

Andaluzijci so se v zadnjih mesecih dvignili, potem ko jih je marca prevzel Jose Luis Mendilibar, ki je v velikem slogu izločil tudi Cityjevega mestnega tekmeca United na poti do sedmega naslova v Evropski ligi.

Sijajni napadalec Youssef En Nesyri bo glavni adut Seville. Foto: EPA
Sijajni napadalec Youssef En Nesyri bo glavni adut Seville. Foto: EPA

Sevilla izgubila zadnjih pet evropskih superpokalov
City bo prvič igral evropski superpokal, Sevilla pa že sedmič, lovoriko je osvojila leta 2006, ko je s 3:0 ugnala Barcelono. Zadnjih pet superpokalov je izgubila.

Manchester City je ekipo okrepil s Hrvatoma Joškom Gvardiolom (v petek je vstopil v 79. minuti) in Mateom Kovačićem, odšla pa sta Ilkay Gündogan in Riyad Mahrez. Sinjemodri so zanesljivo osvojili tri točke na uvodu v novo sezono Premier lige na stadionu Turf Moor, Burnley so odpravili s 3:0. Z dvema goloma se je znova izkazal Erling Haaland.

"Za nas je veliko olajšanje, da smo postali evropski prvaki. Toda bila so moštva, ki so to osvojila in potem izginila. Mi se moramo temu izogniti," je dejal trener Cityja Pep Guardiola, ki je evropski superpokal osvojil trikrat kot trener (Barcelona 2009 in 2011, Bayern 2013) in enkrat kot igralec (Barcelona 1992). Če bo City zmagal v Pireju (sprva bi moral tekmo gostiti ruski Kazan, a so mu to odvzeli zaradi ruske invazije v Ukrajini), bo postal 25. klub s to lovoriko.

Kevin De Bruyne bo počival najmanj do januarja. Foto: EPA
Kevin De Bruyne bo počival najmanj do januarja. Foto: EPA

De Bruyne na večmesečni bolniški dopust
Kapetan belgijske nogometne reprezentance Kevin De Bruyne bo zaradi poškodbe z igrišč odstoten več mesecev. 32-letni vezist bo odsoten najmanj do konca leta, potem ko si je na uvodni tekmi obnovil poškodbo stegenske mišice, ki jo je staknil v finalu Lige prvakov 10. junija proti Interju in bo najverjetneje moral na operacijo.

De Bruyne je proti Burnleyju igral le 23 minut in nato moral z igrišča. Lani je klubu zelo pomagal do trojne krone. Na 49 tekmah je prispeval 10 golov in 31 podaj v vseh tekmovanjih.

Sevilla, ki je poleti pripeljala vezista Djibrila Sowa in branilca Loica Badeja, je novo sezono španskega prvenstva začela z domačim porazom proti Valencii z 1:2.

"Vesel sem, da smo tu, da smo osvojili Evropsko ligo, posebej po vseh težkih trenutkih v sezoni. Naredili smo nekaj dobrega in to lahko prinese dobre posledice za naš klub," je poudaril Mendilibar.

Zmagovalec bo ob 12-kilogramskem in 58 centimetrov visokem pokalu prejel še pet milijonov evrov, poraženec pa 3,8 milijona.


Evropski superpokal, Pirej, sreda ob 21.00:
MANCHESTER CITY – SEVILLA

Verjetni postavi:

Manchester City: Ortega, Walker, Akanji, Gvardiol, Ake, Rodri, Kovačić, Foden, Alvarez, Grealish, Haaland.

Sevilla: Bounou, Jesus Navas, Bade, Gudelj, Acuna, Jordan, Rakitić, Ocampos, Suso, O. Torres, En Nesyri.

Sodnik: Francois Letexier (Francija)