Nogometaši Maribora - stari in novi državni in pokalni prvaki. Foto: Aleš Fevžer
Nogometaši Maribora - stari in novi državni in pokalni prvaki. Foto: Aleš Fevžer
Agim Ibraimi
Agim Ibraimi pred tribuno z Violami proslavlja vodilni gol. Foto: Aleš Fevžer
Celje in Maribor
Ostrih dvobojev ni manjkalo. Foto: Aleš Fevžer
Pomurje
Nogometašice Pomurja so zmagovalke ženskega pokala. Foto: Aleš Fevžer
Mariborčani s pokalom sklenili izjemno sezono
Maribor do 8. pokalne zmage

Ibraimi je tik pred koncem polčasa vtekel na podajo Gorana Cvijanovića v prazen prostor, nato pa rutinirano matiral Matica Kotnika. V drugem polčasu, v katerem je ritem igre precej padel, so vijoličasti brez težav branili minimalno prednost.

Mariborčani so tako ubranili naslov, še drugo leto zapored pa so v finalu premagali Celjane. Hkrati je to četrta dvojna krona za varovance Darka Milaniča, ki bodo zdaj odšli na zaslužene počitnice. A te ne bodo dolge, saj se bodo že kmalu začele priprave na novo sezono, v kateri Maribor že sredi julija čakajo prve kvalifikacijske tekme za Ligo prvakov.

Zadetek Maribora razveljavljen
Celjani so imeli v uvodnih minutah nekoliko več od igre. Nevaren je bil poskus Mihe Zajca, ki je v 10. minuti s prostega strela z roba kazenskega prostora dobro namučil Jasmina Handanovića. Malo pozneje je Maribor dosegel gol, a je bil ob zadetku Aleša Mertlja v "pasivnem" prepovedanem položaju Robert Berić, za katerega je sodnik Matej Jug ocenil, da je vplival na igro.

Mezga in Žurej zapravila "smrtni" priložnosti
V 19. minuti se je po dobro odigrani akciji Dejan Mezga sam znašel pred Maticem Kotnikom, a je slednji odbil žogo čez vrata. Na drugi strani se je v 22. minuti izjemna priložnost ponudila še Andražu Žureju, ki se je na levi strani prav tako sam znašel pred Handanovićem, vendar meril mimo njegove desne vratnice.

Cvijanović in Ibraimi zrežirala vodstvo
V nadaljevanju prvega polčasa je igra nekoliko padla, tako da si nobena izmed ekip ni priigrala kakšne večje priložnosti. In ko je že kazalo, da bosta šli moštvi na odmor brez golov, je v 44. minuti Goran Cvijanović s podajo v prazen prostor za hrbet celjske obrambe lepo našel vtekajočega Agima Ibraimija, ki je nato s strelom po tleh ukanil Kotnika.

Vijoličasti zanesljivo ubranili prednost
V drugem polčasu je ritem igre precej padel. Mariborčani so se (očitno) zadovoljili z minimalno prednostjo, saj so se bolj osredinili na branjenje in čakali na priložnosti za protinapad. V 73. minuti je Ibraimi z desne strani kazenskega prostora meril mimo desne vratnice Kotnika. Na drugi strani je Handanović ustavil poskus Benjamina Verbiča, medtem ko je poskus Zajca zletel mimo desne vratnice. Maribor je tako do konca brez težav ubranil minimalno prednost.

Pokal nogometašicam Pomurja
V finalu ženskega pokala so nogometašice Pomurja s 3:1 (Kaja Eržen 52., Tanja Vrabel 70., Andreja Nikl 84.; Maja Bric 17.) premagale Rudar Škale.

Darko Milanič, trener Maribora: "Zahtevno srečanje je za nami, zavedali smo se, da bodo Celjani agresivni. To se je zgodilo v prvem polčasu, ko smo imeli nekaj težav z organizacijo igre, predvsem po zaslugi celjske agresivnosti na našo zadnjo vrsto. Tekmec je imel zaradi naših napak tudi priložnost, dve, ampak mi smo zabili lep zadetek. V drugem polčasu sem pričakoval našo prevlado, ampak pozna se, da je sezona dolga. Kljub temu nam je uspelo prednost ohraniti. Nasprotnik je imel mogoče malce več žogo, a je bil nenevaren. Sem seveda zelo zadovoljen, to je sezona, ki se je bomo z veseljem spominjali. Izreden uspeh je to, da ti uspe ponoviti zmago iz prejšnje sezone. Danes je na vrsti noč, ko se bomo veselili, in to pošteno."

Miloš Rus, trener Celja: "Ne glede na poraz sem zadovoljen z igro svoje ekipe. Opravili smo dobro delo, dostojno smo se upirali Mariboru, imeli lepe priložnosti, bili enakovredni. Maribor pa je unovčil svojo kakovost in je na koncu tudi zasluženo slavil."

POKAL SLOVENIJE
FINALE, Koper

MARIBOR - Celje 1:0 (1:0)
2.200; Ibraimi 44.


Maribor:
Handanović, Milec, Potokar, Arghus, Viler, Mertelj, Cvijanović (79./Filipović), Ibraimi, Mezga, Tavares, Berić.

Celje: Kotnik, Korošec, Žitko, Krajcer, Gobec, Bajde (77./Bajić), Vrhovec , Zajc, Verbič, Žurej, Srdić (61./Plesec ).

Sodnik: Matej Jug (Tolmin)

Dozdajšnji zmagovalci pokala:
1992: Maribor Branik
1993: SCT Olimpija
1994: Maribor Branik
1995: Mura
1996: SCT Olimpija
1997: Maribor Branik
1998: Rudar
1999: Maribor Teatanic
2000: SCT Olimpija
2001: HIT Gorica
2002: HIT Gorica
2003: Vega Olimpija
2004: Maribor PL
2005: CMC Publikum
2006: Anet Koper
2007: Koper
2008: Interblock
2009: Interblock
2010: Maribor
2011: Domžale
2012: Maribor
2013: Maribor

Mariborčani s pokalom sklenili izjemno sezono
Maribor do 8. pokalne zmage