Nusmir Fajić, ki je zadel v uvodnih dveh krogih Prve lige, bo tokrat udarno orožje
Nusmir Fajić, ki je zadel v uvodnih dveh krogih Prve lige, bo tokrat udarno orožje "vijoličastih". Foto: Aleš Fevžer
Ante Čačić
Ante Čačić in njegovi varovanci vedo, da v poštev proti Birkirkari pride le zmaga, ki prinaša najmanj štiri nove evropske tekme. Foto: Aleš Fevžer

Na prvi tekmi smo imeli dober odstotek podaj, ki pa niso bile dovolj hitre. Bili smo nestrpni in smo zato delali veliko napak, imeli pa smo srečo, da nas niso bolj kaznovali, saj so imeli priložnosti.

Trener Čačić o prvi tekmi na Malti (0:0).
Dejan Mezga
Dejan Mezga je pred šestimi leti že zabil Birkirkari na povratni tekmi, a takrat so Štajerci že v gosteh slavili z 0.3. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Na prvi tekmi na stadionu Ta'Quali so se malteški in slovenski prvaki razšli z neodločenim izidom 0:0, tako da se Mariborčani pred domačimi gledalci zdaj trudijo za zmago, ki bi jih popeljala v 3. predkrog najpomembnejšega klubskega nogometnega tekmovanja v Evropi.

Prva tekma na Malti se ni izšla po željah Mariborčanov. Maltežani so imeli na tekmi namreč celo več resnih priložnosti za ugodnejši razplet, dvakrat so zadeli okvir vrat, medtem ko Mariborčani praktično niti enkrat niso resno ogrozili vratarja Justina Haberja. Po besedah trenerja Anteja Čačića bo tokrat drugače.

"Narediti vse, da uspemo"
"Na prvi tekmi smo dodobra spoznali nasprotnika, ki se je pokazal kot naporen. Odigral je kakovostno v bloku, ima nekaj hitrih igralcev v konici napada, je ekipa, ki zahteva budnost, pozornost, zbranost. Nam samo zmaga zagotavlja uspeh. Treba bo pritiskati in biti potrpežljiv. Mislim, da imamo veliko izkušenj s prve tekme, ekipa se je ob zmagi v Velenju pokazala v boljši luči. Mislim, da smo kakovostni, bolj kot pred osmimi dnevi. Osnovni cilj je odigrati šest tekem v Evropi, zato moramo narediti vse, da nam to uspe. Ekipa je dobra, vsi so zdravi, sem optimist. Ekipa je dobro razpoložena in verjamem, da bomo s podporo zvestih navijačev izpolnili naše cilje,"
je na novinarski konferenci v Mariboru dejal trener Čačić.

Vadili, kako prebiti obrambni blok
Trener bo stavil na prodore po levi strani, prav tako pa bo treba razbiti sicer čvrsto malteško obrambno vrsto. "Po levi bomo igrali bolj napadalno, Nusmir Fajić je v zadnjem času zelo dobro pripravljen, tako da ga bom dal v igro od prve minute naprej. Na prvi tekmi smo imeli dober odstotek podaj, ki pa niso bile dovolj hitre. Bili smo nestrpni in smo zato delali veliko napak, imeli pa smo srečo, da nas niso bolj kaznovali, saj so imeli priložnosti. Lahkih nasprotnikov ni, v vsako tekmo je treba iti stoodstotno koncentriran. Njihovo prvenstvo se začne šele avgusta, zato so nekoliko bolj spočiti, a imamo mi hitrejše igrišče, kar zna biti naša prednost za ugoden izid," je še povedal Čačić in za konec dodal: "Na zadnjih treningih smo iskali ideje, kako prebiti blok osmih igralcev, podvajali smo igralce na bokih, hkrati pa bomo na tekmi skušali biti dovolj blizu, da ko se žoga izgubi, da lahko hitro prevzamemo pobudo."

Ibraimi: "Prišel je naš trenutek"
"Rečem lahko, z vsem spoštovanjem do nasprotnika, da je zdaj prišel naš trenutek. Motivirani smo maksimalno in skupaj z najboljšimi navijači bomo mi tisti, ki bomo šli naprej, močno verjamem v to. Vsi moramo biti nevarnejši, izkoristiti priložnosti, ki jih bomo imeli, in upam, da se bomo na koncu veselili,"
pa je pred tekmo dejal Agim Ibraimi.

Mariborsko moštvo se zaveda, da tekma ne bo lahka. "Vemo, da je malteška ekipa dobro moštvo, ima dober protinapad, izid s prve tekme je pravi kazalnik, ki kaže, da mi nismo bili pravi. Smo kombinatorni za igro in želimo doseči gol. Ko nas je preveč spredaj v napadu, je zadaj vrzel, in to so nogometaši Birkirkare 'prebrali', zato moramo paziti na jutrišnji tekmi, da se ne bo ponovilo. Ob njihovi zaprti igri je težko najti prostor, morda nam uspe prodreti po boku. Poskusili bomo in upam, da se bomo na koncu veselili," je še dejal Ibraimi.

V Ljudskem vrtu tudi 30 gostujočih navijačev
Malteška ekipa je v Maribor prispela v ponedeljek, v torek zvečer pa bo opravila uradni trening. Prodaja vstopnic poteka na devetih prodajnih mestih, v vijoličnih bazah in Vijol'čni bajti. V Ljudski vrt prihaja tudi 30 malteških navijačev.

2. PREDKROG, povratna tekma

Sreda ob 20.00:
MARIBOR - BIRKIRKARA (MLT) 0:0

Sodnik: Andris Treimanis (Latvija)

V odebeljenem tisku je izid prve tekme.

Na prvi tekmi smo imeli dober odstotek podaj, ki pa niso bile dovolj hitre. Bili smo nestrpni in smo zato delali veliko napak, imeli pa smo srečo, da nas niso bolj kaznovali, saj so imeli priložnosti.

Trener Čačić o prvi tekmi na Malti (0:0).