Club Brugge je na zadnji tekmi z 2:1 ugnal vodilni Mechelen. Glej video spodaj. Foto: EPA
Club Brugge je na zadnji tekmi z 2:1 ugnal vodilni Mechelen. Glej video spodaj. Foto: EPA
Matej Vydra
Belgijci so se na začetku meseca okrepili z mladim češkim napadalcem Matejem Vydro, ki je prišel iz Udineseja. Foto: EPA

Tri zmage in trije neodločeni izidi Club Brugge uvrščajo na 3. mesto državnega prvenstva, le točko za vodilnim Gentom. Belgijci pričakujejo vijoličaste z veliko samozavesti, saj so na zadnji tekmi z 2:1 slavili pri do takrat vodilnem Mechelenu, ki je doživel prvi domači poraz v devetih mesecih. Strelca sta bila kapetan Carl Hoefkens in Nigerijec Joseph Akpala. Nizozemski trener Adrei Koster je na igrišče poslal podobno enajsterico, ki je v prejšnjem krogu remizirala z Anderlechtom (1:1). Zamenjal je le napadalni dvojec. Namesto Björna Vleminckxa in Maxima Lestienna sta v "špici" zaigrala" Akpala in Thomas Meunier.

V Mariboru organizirajo skupinski ogled tekme na velikem zaslonu, ki bo na južni ploščadi stadiona Ljudski vrt.

Zbrani z vseh vetrov
Udarna enajsterica Belgijcev je izjemno pisana. V vratih je komaj 19-letni Colin Coosemans, ki so mu po odličnih lanskih predstavah, ko je tudi debitiral v članskem moštvu, nadeli vzdevek "Magnet". Obrambo sestavljajo Hoefkens, Nizozemec Ryan Donk, Šved Michael Almebäck in Norvežan Tom Högli. V zvezni vrsti igrajo Belgijec ganskih korenin Vadis Odjidja, Danec Niki Zimling, Španec Victor Vazquez in Maročan Nabil Dirar. V konici napada se izmenjujejo Akpala, Meunier, Vlemincjx in Lestienne.

V 70 letih igrali celo v finalu Pokala prvakov
Klub, ki je bil ustanovljen leta 1891, ima izjemno bogato evropsko tradicijo. Kot edini belgijski klub je igral v finalu Pokala državnih prvakov, predhodniku Lige prvakov. Leta 1978 ga je premagal Liverpool, ki je bil boljši tudi v finalu Pokala Uefa leta 1976. Flamci, 13-kratni belgijski prvaki, so standardni udeleženci evropskih tekmovanj. Samo v Pokalu Uefa oziroma Evropski ligi so nastopali 24 sezon, od tega 16-krat zapored. Lani v skupinskem delu niso blesteli. V skupini D z Villarrealom, zagrebškim Dinamom in solunskim Paokom so trikrat igrali neodločeno in trikrat izgubili.

25.000 gledalcev na tekmo
Letos so se kot četrta ekipa belgijskega prvenstva tekmovanju pridružili v 3. kvalifikacijskem krogu. Najprej so izločili azerbajdžanski Karabah (4:1, 0:1), nato še gurzijski Zestafoni (3:3, 2:0). Stadion Jan Breydel sprejme 29.000 gledalcev. Že zdaj je jasno, da Mariborčane čaka vroče vzdušje, saj se v povprečju na vsaki tekmi zbere skoraj 25.000 navijačev.

"Maribora ne smemo podcenjevati"
Privrženci Belgijcev so prepričani, da imajo lahko skupino, a kapetan Hoefkens opozarja: "Maribora ne smemo podcenjevati. Vsi pravijo, da smo imeli pri žrebu srečo, toda sam se s tem ne strinjam. Braga je favorit, na Maribor in Birmingham pa moramo še kako paziti. Birmingham resda igra v angleški drugi ligi, tam sem igral in zagotavlahjm vam, da je kakovost na visokem nivoju."

Prenos tudi na MMC-ju
Tekma bo v četrtek ob 21.05. Prenos bo na TV Slovenija 2 in spletnem portalu MMC-ja.

Skupina H, četrtek ob 21.05:
CLUB BRUGGE - MARIBOR
BIRMINGHAM - BRAGA

PREOSTALE TEKME
2. krog, 29. septembra ob 19.00:
MARIBOR - BIRMINGHAM
BRAGA - CLUB BRUGGE
3. krog, 20. oktobra ob 19.00:
MARIBOR - BRAGA
CLUB BRUGGE - BIRMINGHAM
4. krog, 3. novembra ob 21.05:
BRAGA - MARIBOR
BIRMINGHAM - CLUB BRUGGE
5. krog, 30. novembra ob 19.00:
MARIBOR - CLUB BRUGGE
BRAGA - BIRMINGHAM
6. krog, 15. decembra ob 21.05:
BIRMINGHAM - MARIBOR
CLUB BRUGGE - BRAGA