Maribor je v zadnjih treh sezonah v okviru Lige prvakov na devetih gostovanjih slavil le enkrat - pri Celticu -  in kar petkrat remiziral, v samih kvalifikacijah pa izgubil le pri Viktorii Plzen. Astana medtem igra šele prvo domačo tekmo v okviru elitnega evropskega nogometnega tekmovanja. Foto: www.alesfevzer.com
Maribor je v zadnjih treh sezonah v okviru Lige prvakov na devetih gostovanjih slavil le enkrat - pri Celticu - in kar petkrat remiziral, v samih kvalifikacijah pa izgubil le pri Viktorii Plzen. Astana medtem igra šele prvo domačo tekmo v okviru elitnega evropskega nogometnega tekmovanja. Foto: www.alesfevzer.com

Prednosti so znane. So v tekmovalnem ritmu, potrdili so, da gre za ekipo s tehnično sposobnimi, hitrimi posamezniki. Pomanjkljivosti pa bi zadržal zase. Pred potjo smo zadnja treninga doma opravili na igrišču z umetno travo, preizkusili tudi teren na Astana Areni. Seveda ni enako igrati na naravni ali umetni travi, to bo nedvomno prednost za nogometaše Astane, a se bomo prilagodili. Vemo, po kaj smo prišli. Poznamo način, kako do uspeha.

Trener Maribora Ante Šimundža
NK Maribor
Maribor mora napredovati, da izpolni klubski cilj v Evropi - odigrati najmanj šest tekem oz. v prevodu prebiti se do "playoffa" Lige prvakov oz. Evropske lige, kar je povezano tudi z občutno denarno nagrado Uefe. Ob morebitnem neuspehu pa bi verjetno sledile občutne spremembe v vijoličastem moštvu. Foto: www.alesfevzer.com
Maribor v Astani na umetni travi
Maribor v Kazahstan brez Volaša in Mejača

Tekmovalno izhodišče Maribora je dobro: pred osmimi dnevi so v Ljudskem vrtu z zgodnjim golom Marka Šulerja zmagali z 1:0, predvsem pa niso Astani dopustili gola v gosteh. Prav zadetek vijoličastih na Astana Areni je glavna želja Anteja Šimundže in njegovih varovancev, saj bi jim na stežaj odprl vrata 3. predkroga, kjer na boljšega iz dvoboja prvakov Slovenije in Kazahstana že čaka prvak Finske HJK Helsinki.

Dilema v napadu: Ibraimi ali Mendy
A tako kot lani so tudi letos Mariborčani nekoliko bolj zaspano začeli novo sezono: po porazu na superpokalu z Luko Koper so v petek v 1. krogu Prve lige doma samo remizirali z Zavrčem (1:1). Trener Šimundža je zaradi slabših predstav oziroma odnosa do ekipe iz te izključil Daliborja Volaša in Aleša Mejača, kar je v javnosti dvignilo tudi nekaj prahu. Predvsem krepki Volaš bi se proti fizično močni kazahstanski zasedbi verjetno dobro znašel v napadu, a se je Šimundža zatekel k drugim rešitvam. Zdaj je dilema: Agim Ibraimi kot drugi napadalec ali Jean-Philippe Mendy kot prava špica ob boku kapetana Marsoca Tavaresa. V primeru prve rešitve bosta na krilih igrala Damjan Bohar in Dare Vršič, v drugem primeru pa samo Bohar, ki je bil na prvi tekmi rezervist.

Glavna uganka in prednost Kazahov - umetna trava
Nekaj zdravstvenih tegob je imel v teh dneh Šuler, a želodčne težave so zdaj odpravljene, medtem ko so drugi v ekipi zdravi in že nestrpno pričakujejo današnji dvoboj. Ekipa se je pred ponedeljkovim odhodom v Kazahstan dobro pripravila na nov teren, po besedah igralcev je vsaka umetna trava nekoliko bolj specifična za igranje. Organizatorji v Astani naj bi dobro polivali umetno površino, tako da naj bi bila ta povsem enakovredna naravni travi. V Kazahstanu sami mediji opozarjajo, da je prav površina glavna prednost domačega terena za predsedniški klub, in ne morebitna podpora s tribun, kjer se na nacionalnem stadionu lahko zbere do 30 tisoč ljudi, danes pa jih pričakujejo okoli 15 tisoč.

Tudi forma Astane ni prav izjemna
Sama Astana je bila zadovoljna s predstavo v Mariboru, zaradi česar trener Stanimir Stoilov ne bo veliko spreminjal začetne postave. V Ljudskem vrtu so imeli Kazahi 53-odstotno prevlado pri posesti žoge in so tudi sprožili več strelov. Na desnem boku obrambe bo znova tudi slovenski reprezentant Branko Ilić, na sredini pa bo niti igre pletel slovenski znanec Nemanja Maksimović. Prav veliki junak mladinskega svetovnega prvenstva je v soboto z golom v 84. minuti poskrbel za prvenstveno zmago nad zadnjeuvrščenim Žecujem (2:1). Kazahstanski prvaki, ki spadajo v okvir predsedniških klubov, financiranih z milijoni iz državnega naložbenega sklada, zadnje tedne prav tako ne blestijo: dve zmagi na zadnjih petih tekmah, in to proti kluboma z dna ligaške lestvice.

LIGA PRVAKOV
2. PREDKROG, povratna tekma

Sreda ob 16.00:
ASTANA - MARIBOR 0:1 - izid prve tekme

Verjetni postavi:

Astana: Loginovski; Ilić, Ančić, Postnikov, Šomko; Canas, Maksimović; Ketheovoama/Dožlčijev, Žukov, Twumasi; Nuserbajev.

Maribor: Handanović; Stojanović, Rajčević, Šuler, Viler; Ibraimi, Filipović, Kabha, Bohar/Vršič; Tavares, Mendy.

Sodnik: Adrien Jaccottet (Švica)


Danes:
FOLA ESCH (LUK) - DINAMO ZAGREB 1:1
STEAUA - TRENČIN (SLK) 2:0
VIDEOTON - NEW SAINTS (WAL) 1:0
DUNDALK (IRS) - BATE BORISOV 1:2
RUDAR PLJEVLJA - QARABAG 0:0
STJARNAN (ISL) - CELTIC 0:2
LECH POZNAN - SARAJEVO 2:0


Torek:
HELSINKI
- Ventspils (LAT) 1:0 3:1
Havenaar 83.

Dila Gori (GRU) - PARTIZAN 0:2 0:1
Brašanac 37., Oumarou 64.

Pjunik Erevan - MOLDE 1:0 0:5

MILSAMI ORHEI (MOL) - Ludogorec 2:1 1:0

MACCABI TEL AVIV - Hibernians (MAL) 5:1 1:2

Lincoln (GIB) - MIDTYLLAND 0:2 0:1

Vardar Skopje - APOEL (CIP) 1:1 0:0

Žalgiris - MALMÖ 0:1 0:0

Crusaders Belfast - SKENDERBEU 3:2 1:4

V odebeljenem tisku je izid prvih tekem.


3. PREDKROG, prvaki

Prve tekme, 28./29. julija:
SARAJEVO/LECH POZNAN - BASEL
MILSAMI - SKENDERBEU
HELSINKI - MARIBOR/ ASTANA
CELTIC/STJARNAN - QARABAG/RUDAR (P)
TRENČIN/STEAUA - PARTIZAN

MIDTYLLAND - APOEL
MACCABI TEL AVIV - VIKTORIA PLZEN
DINAMO (Z)/FOLA - MOLDE
NEW SAINTS/VIDEOTON - BATE/DUNDALK
SALZBURG - MALMÖ

Povratne tekme bodo 4./5. avgusta.

Prednosti so znane. So v tekmovalnem ritmu, potrdili so, da gre za ekipo s tehnično sposobnimi, hitrimi posamezniki. Pomanjkljivosti pa bi zadržal zase. Pred potjo smo zadnja treninga doma opravili na igrišču z umetno travo, preizkusili tudi teren na Astana Areni. Seveda ni enako igrati na naravni ali umetni travi, to bo nedvomno prednost za nogometaše Astane, a se bomo prilagodili. Vemo, po kaj smo prišli. Poznamo način, kako do uspeha.

Trener Maribora Ante Šimundža
Maribor v Astani na umetni travi
Maribor v Kazahstan brez Volaša in Mejača