Varovance Anteja Čačića čaka še vsaj šest evropskih tekem. Foto: Aleš Fevžer
Varovance Anteja Čačića čaka še vsaj šest evropskih tekem. Foto: Aleš Fevžer
Maribor bo najprej gostil bogate Ruse

Skupinski del evropske lige se bo začel 19. septembra, končal pa 12. decembra.Nosilec skupine je ruski Rubin, ki je v minuli sezoni državnega prvenstva zasedel šesto mesto. Verjetno najbolj znana imena tatarskega kluba so francoski vezist Yann M'Vila, venezuelski napadalec Salomon Rondon in Roman Eremenko, finski vezist, ki se je izkazal tudi na tekmi proti Sloveniji. Rubin je do zdaj dvakrat postal ruski prvak.

Wigan je lani izpadel iz Premier lige. Zasedel je 18. mesto, a v finalu prestižnega FA-pokala presenetil favorizirani Manchester City. Mariborčani so se že pred dvema letoma pomerili z angleškim drugoligašem. Takrat so se v skupini srečali z Briminghamom.

Najbolj neznan je Zulte. Klub iz Waregema bo evropske tekme igral v Bruggeu, kjer je Maribor gostoval pred dvema letoma. Lani je Zulte v belgijskem prvenstvu osvojil drugo mesto, kar je ob osvojenem pokalu leta 2006 največji uspeh kluba. V ekipi je tudi Thorgan Hazard, ki je posojen iz Chelseaja, sicer gre za mlajšega brata Edena Hazarda. Zulte je izločil Apoel, s katerim je Maribor igral v kvalifikacijah za Ligo prvakov. Ciprčani so se sicer v Evropsko ligo prebili kot srečni poraženci.

Kekova Rijeka dobila atraktivno skupino
PSV Eindhoven s Timom Matavžem bo v skupini B z Dinamom iz Zagreba, Černomorcem iz Odese in Ludogorcem Romana Bezjaka. Kevin Kampl bo s Salzburgom nastopil v skupini C, v kateri so še Standard Liege, Elfsborg in Esbjerg. Josip Iličić in njegova Fiorentina sta dobila skupino E, v kateri so še Dnipro, Pacos Ferreira in Pandurii.

Nekdanji selektor Slovenije Matjaž Kek, ki zdaj vodi Rijeko, pri kateri igra Matija Škarabot, bo v skupini I igral z Lyonom, Betisom in Vitorio Giumaraesom. Švicarski St. Gallen, kjer igra slovenski napadalec Džengis Čavušević, je dobil skupino A z Valencio, Swanseajem in Krasnodarjem iz Kubana. Šerif Tiraspol z Miralom Samardžićem bo igral v skupini K, kjer so še Tottenham, Anži Mahačkala in Tromso.

AZ šele v petek dopoldne do napredovanja
Zadnji udeleženec Evropske lige je bil znan šele uro in pol pred žrebom. Dopoldne je med AZ Alkmaarjem in Atromitosom, saj je bilo srečanje v četrtek prekinjeno zaradi požara in je bila potrebna evakuacije stadiona. Atromitos je slavil v gosteh z 2:0, a so v skupnem seštevku bili zaradi gola v gosteh boljši Nizozemci (3:3).

Zjutraj je UEFA že opravila žreb med poraženci za prazno mesto po izključitvi Fenerbahčeja, ki je zaradi prirejanja izidov izgubil možnost sodelovanja v evropskih pokalih. Srečni poraženec je ciprski Apoel. Namesto Bešiktaša, ki ga je UEFA prav tako izločila iz tekmovanja, bo v Evropski ligi sodeloval norveški Tromso.

Tekme Maribora v letošnji Evropski ligi
1. krog, 19. september, ob 19.00:
MARIBOR - RUBIN KAZAN

2. krog, 3. oktober, ob 21.05:
WIGAN - MARIBOR

3. krog, 24. oktober, ob 21.05:
ZULTE WAREGEM - MARIBOR

4. krog, 7. november, ob 19.00:
MARIBOR - ZULTE WAREGEM

5. krog, 28. november, ob 18.00:
RUBIN KAZAN - MARIBOR

6. krog, 12. december, ob 19.00:
MARIBOR - WIGAN

Skupina A:
VALENCIA
SWANSEA
KUBAN KRASNODAR
ST. GALLEN

Skupina B:
PSV EINDHOVEN
DINAMO ZAGREB
ČERNOMOREC ODESA
LUDOGOREC RAZGRAD

Skupina C:
STANDARD LIEGE
SALZBURG
ELFSBORG
ESBJERG

Skupina D:
RUBIN KAZAN
WIGAN
MARIBOR
ZULTE WAREGEM

Skupina E:
FIORENTINA
DNIPRO DNIPROPETROVSK
PACOS FERREIRA
PANDURII

Skupina F:
BORDEAUX
APOEL
EINTRACHT FRANKFURT
MACCABI TEL AVIV

Skupina G:
DINAMO KIJEV
GENK
RAPID DUNAJ
THUN

Skupina H:
SEVILLA
FREIBURG
ESTORIL
SLOVAN LIBEREC

Skupina I:
LYON
REAL BETIS
VITORIA GUIMARAES
RIJEKA

Skupina J:
LAZIO
TRABZONSPOR
LEGIA VARŠAVA
APOLLON LIMASSOL

Skupina K:
TOTTENHAM
ANŽI MAHAČKALA
ŠERIF TIRASPOL
TROMSO

Skupina L:
AZ ALKMAAR
PAOK
MACCABI HAIFA
ŠAHTAR KARAGANDI

Maribor bo najprej gostil bogate Ruse