Par Dinamo Zagreb - Maribor je bil izžreban kot zadnji v tabeli za prvake. Foto: EPA
Par Dinamo Zagreb - Maribor je bil izžreban kot zadnji v tabeli za prvake. Foto: EPA
Zdravko Mamić
Zdravko Mamić je kljub mnogim zvenečim imenom v zagrebškem moštvu on tisti, ki najbolj privlači novinarje in javnost. Razlog za to so številne kontroverzne izjave in spori, ki jih ima "Maminjo" tako z navijači kot z novinarji. Le kaj bo pripravil za Maribor? A tokrat bi utegnil imeti pravega retoričnega nasprotnika tudi na drugi strani v Zlatku Zahoviću. Foto: EPA
Nogometaši Domžal
Dinamo ima bogato zgodovino obračunov s slovenskimi tekmeci v evropskih tekmovanjih. V Ligi prvakov je enkrat izločil Maribor (v sezoni 2003/04 - 1:1 v Mariboru, 2:1 za Dinamo v Zagrebu), Domžale kar dvakrat zapored (2007 in 2008) in pred dvema letoma Koper (5:1 v Zagrebu, 3:0 za Koper v Novi Gorici). V Pokalu Uefa je bil leta 2004 boljši od Primorja (4:0 v Zagrebu, 2:0 za Primorje v Novi Gorici). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Christian Brocchi  in Miroslav Klose
Miroslav Klose (desno) je glavni zvezdnik Lazia. Foto: EPA
Fabijan Cipot
Kaj lahko kapetan Fabijan Cipot pripravi s svojo mlado ekipo. Foto: MMC RTV SLO
Nogometaši Mure
Nogometaši Mure bodo morali za Evropsko ligo spisati še eno neverjetno zgodbo in ugnati nekdanjega velikana italijanskega nogometa - rimski Lazio. Foto: MMC RTV SLO/Marko Vanovšek
Maribor z Dinamom, Mura z Laziem

Maribor bi ob morebitni zmagi drugič v svoji zgodovini zaigral v Ligi prvakov (to mu je uspelo že leta 1999). V vsakem primeru pa Štajerce čaka še tretja evropska jesen, saj jih v najslabšem primeru čaka igranje v Evropski ligi, kjer so sicer igrali že lani. Mogoči tekmeci vijolic so bili še Basel, Anderlecht, Celtic in Bate Borisov. Par Dinamo - Maribor je bil na žrebu v Nyonu izžreban zadnji. Da se bodo vijoličasti udarili z Zagrebčani, je postalo jasno, ko je bil izžreban četrti par AEL Limassol - Anderlecht.


Vida izločil Ludogorca v zadnji minuti
Zagrebčani so imeli precej sreče, da so prišli v 4. predkrog. Lanski udeleženci Lige prvakov so v 2. predkrogu proti bolgarskemu Ludogorcu napredovali dobesedno v zadnji sekundi, potem ko je Domagoj Vida zadel v osmi minuti sodnikovega podaljška. Bolgari so se zaradi domnevnega pristranskega sojenja pritožili Uefi, vendar brez uspeha. Dinamo je nato v 3. predkrogu s skupnim izidom 5:0 izločil Šerifa iz Moldavije.

Mamić zna pripeljati in prodati svoje igralce
Šlo bo za obračun najtrofejnejših klubov v svojih državah. Dinamo je 14-kratni hrvaški državni prvak, osvojil je zadnjih sedem naslovov državnega prvaka, ter 12-kratni zmagovalec hrvaškega pokala. Od leta 2003 vse niti v svojih rokah drži slavni in kontroverzni menedžer Zdravko Mamić, ki je skupaj z bratom Zoranom (direktor nogometnega dela) v klub v zadnjih letih pripeljal mnoga zveneča imena, še več pa jih prodal za lepe vsote.

Maribor bo četrtič igral v "playoffu" za Ligo prvakov: leta 1997 je bil boljši Bešiktaš (0:0 v gosteh, 1:3 doma), leta 1998 PSV (2:1 doma, 1:4 po podaljšku v gosteh), leta 1999 pa so vijoličasti za edini nastop v najelitnejšem tekmovanju premagali Lyon (1:0 v gosteh, 2:0 doma).

Mnoga zveneča imena, kapetan Milan Badelj
Tudi trenutno pri Zagrebčanih igra nekaj fantastičnih nogometašev na čelu z nekdanjimi in zdajšnjimi hrvaškimi reprezentanti Domagojem Vido, Mateom Kovačićem, Nikolo Pokrivačem, Jerkom Lekom in Josipom Šimunićem. Kapetan moštva je Milan Badelj.

V prejšnji sezoni tretjič v Ligi prvakov
Dinamo je v zadnji sezoni tretjič v svoji zgodovini igral v elitni Ligi prvakov, ki je ves čas želja Mamića, in se v skupinskem delu osmešil proti madridskemu Realu, Lyonu in Ajaxu. Proti Francozom so doživeli celo največji poraz v zgodovini, ko je bilo na domačem Maksimiru 1:7. Dinamo je v zadnji tekmi proti Šerifu zaigral v naslednji postavi: Kelava; Vida, Tonel, Šimunić, Pivarić; Ademi, Badelj, Leko, Alispahić (64./Peko), Rukavina (85./Ibanez); Beqiraj (77./Čop).
Lazio po "mariborski" sezoni strmo padel
Mura se bo po čudežnem preboju (izločili so Baku, CSKA Sofijo in Arsenal iz Kijeva) v četrtem predkrogu za Evropsko ligo pomerila s slovitim Laziem, ki je bil eden od treh nasprotnikov Maribora v skupinskem delu Lige prvakov v sezoni 1999/2000. Takrat so bili sinje modri na vrhuncu, ekipo je vodil Sven Göran Eriksson, v njej pa so igrali mnogi zvezdniki svetovnega nogometa s Pavlom Nedvedom, Dejanom Stankovićem, Marcelom Salasom in Sinišo Mihajlovićem na čelu. V tisti sezoni so tudi zadnjič postali italijanski prvaki, nato je njihova krivulja zaradi številnih finančnih afer zavila strmo navzdol. Zadnjo veliko lovoriko so osvojili v sezoni 2008/09, ko so postali zmagovalci italijanskega pokala.

Trener Petković, najbolj zveneče ime Klose
V novi sezoni jih vodi bosanski strokovnjak Vladimir Petković (v sezoni 1985/86 je igral za Koper), kapetan moštva je napadalec Tommaso Rocchi, morda najbolj zveneče ime v kadru pa je nemški reprezentant Miroslav Klose. Prva tekma bo 23. avgusta v Rimu, povratna v Sloveniji pa teden dni kasneje. Možni tekmeci Mure so bili še Viktoria Plzen, Twente, Rosenborg in CSKA Moskva.

Mura navdušena nad Laziem
Pri Muri so nad žrebom navdušeni. "Če bi lahko izbiral med možnimi opcijami, bi se odločil za varianto, ki nam jo je namenil žreb; torej sem zadovoljen. Ne dvomim, da bodo fantje še enkrat potrdili vse vrline, ki so jih krasile na evropski poti, in potrdili, da uspeh ni bil slučajen. Mura bo dala svoj maksimum, nagrada za doslej prigarano pa bo nastop na olimpijskem stadionu v Rimu," je dejal Igor Celec, športni direktor Mure 05.

"Časa za regeneracijo ni veliko, a bo dovolj"
Kapetan Fabijan Cipot: "Najboljši razplet od možnih. Presegli smo vsa pričakovanja in Lazio je nagrada za ves trud in vse, kar smo doslej naredili v tekmovanju za evropski pokal. Rimski klub je zveneče ime, privlačen tekmec in iz dežele evropskih podprvakov ter štirikratnih svetovnih prvakov. Nekaj bomo povrh zaslužili, našim navijačem pa se bomo z Laziem ter našimi dobrimi nastopi na najboljši način oddolžili za podporo in pomoč, ki jo pričakujemo tudi na polnih tribunah mariborskega Ljudskega vrta. Ne delamo si iluzij, saj nam je jasno, kdo je izraziti favorit v tem dvoboju, a se bomo z vsem srcem borili, da čim dražje prodamo svojo kožo. Časa za regeneracijo ni veliko, a bo dovolj ..."

Bolje bi bilo, da bi prvo tekmo igrali v Mariboru
Prav tako je nad rimskim tekmecem navdušen trener Feri Cifer: "Po tekmovalni, predvsem pa finančni plati, je to odličen razplet. Morda bi bilo bolje, da prvo srečanje igramo doma, v Mariboru, toda pomembneje je, da z naše strani naredimo vse, da se jim dostojno zoperstavimo, za kar pa je ta karakterna generacija sposobna. Pričakujem podporo navijačev, kar predvsem mladim fantom, daje dodatni zagon. Motivacija pa ni vprašljiva, saj prihaja Lazio!"

KVALIFIKACIJE ZA LIGO PRVAKOV
4. PREDKROG, žreb

PRVAKI
DINAMO ZAGREB - MARIBOR
BASEL - CLUJ
HELSINGBORG - CELTIC
BATE BORISOV - HAPOEL KIRJAT ŠMONA
AEL LIMASSOL - ANDERLECHT

NEPRVAKI
BRAGA - UDINESE
SPARTAK MOSKVA - FENERBAHČE
MALAGA - PANATHINAIKOS
BORRUSIA (M) - DINAMO KIJEV
LILLE - KÖBENHAVN

Prve tekme bo 21./22. avgusta, povratne pa teden dni kasneje.

4. PREDKROG EVROPSKE LIGE, žreb

LAZIO - MURA
Prva tekma bo 23. avgusta v Rimu, povratna v Sloveniji pa teden dni kasneje.

ANŽI MAHAČKALA - AZ ALKMAAR
APOEL NIKOZIJA - NEFČI BAKU
ATROMITOS (GRČ) - NEWCASTLE
TROMSÖ - PARTIZAN BEOGRAD
VASLUI (ROM) - INTER MILANO
MIDLOTHIAN (ŠKO) - LIVERPOOL
ATHLETIC BILBAO - HJK HELISNKI
MARITIMO - DILA GORI/ANORTHOSIS
DEBRECEN - CLUB BRUGGE
MÖLDE - HEERENVEEN
ŠERIF - MARSEILLE
TRABZONSPOR - VIDEOTON (MAD)
MIDTJYLLAND - YOUNG BOYS

DINAMO BUKAREŠTA - METALIST HARKOV
SLASK VROCLAV - HANNOVER 96
HORSENS - SPORTING LIZBONA
HAPOEL TEL AVIV - DUDELANGE
FEYENOORD - SPARTA PRAGA
CRVENA ZVEZDA - BORDEAUX
MOTHERWELL - LEVANTE
LOKEREN - VIKTORIA PLZEN
AIK SOLNO - CSKA MOSKVA
BURSASPOR - TWENTE
LEGIA VARŠAVA - ROSENBORG
STEAUA - EKRANAS
SLOVAN LIBEREC - DNIPRO
STUTTGART - DINAMO MOSKVA
PAOK - RAPID DUNAJ
LUZERN - GENK
ZETA (ČG) - PSV EINDHOVEN

Maribor z Dinamom, Mura z Laziem