Jasmin Handanović upa na visoko zmago že na prvi tekmi. Foto: Dejan Rat
Jasmin Handanović upa na visoko zmago že na prvi tekmi. Foto: Dejan Rat
Agim Ibraimi
Agim Ibraimi, najboljši igralec Prve lige v lanski sezoni, ob odhodu z mariborskega letališča. Foto: Dejan Rat
Marcos Tavares
Marcos Tavares, ki je na superpokalni tekmi načel mrežo Olimpije (na koncu je bilo 3:0), bo udarni mariborski adut v napadu. Foto: Dejan Rat
Vijoličasti evropsko pot začenjajo na Malti

Slovenski nogometni prvaki so dopoldan poleteli na Malto, kjer jih v torek v 2. krogu kvalifikacij za Ligo prvakov čaka malteški prvak Birkirkara, s katerim se je Maribor srečal že leta 2007 v Pokalu Intertoto. Tekma se bo na nacionalnem stadionu Ta Qali, ki sprejme skoraj 18 tisoč gledalcev, začela ob 19.30. Povratna tekma bo prihodnjo sredo ob 20. uri v Ljudskem vrtu. Žreb je bil ugoden in ni dvoma, da je Maribor, ki ga je lani na poti do skupinskega dela Lige prvakov na zadnji oviri ustavil Dinamo, velik favorit.

Čačić: Pristop bo takšen, kot da je to edina tekma
"Birkirkara je moštvo, ki ga ne poznamo dobro. Igralski kader je spremenjen. Imamo nekaj informacij, drži pa, da je Maribor v tem dvoboju blagi favorit. Enostavno drugače ne smemo razmišljati. Moramo prevzeti pobudo, pristop bo takšen, kot da je to edina tekma," je povedal trener Ante Čačić, ki ima na voljo vse igralce.

Cilj: vsaj šest evropskih tekem
Za dodatno mero vijolične samozavesti sta poskrbeli zmagi v slovenskem superpokalu nad Olimpijo in v 1. krogu Prve lige nad Zavrčem. Evropski cilj slovenskih prvakov je tudi letos enak lanskemu: vsaj šest evropskih tekem. Ker so Mariborčani dve sezoni zapored igrali v skupinskem delu Evropske lige, so motivi gotovo še višji, velika želja pa po letu 1999 spet zaigrati v Ligi prvakov.

Podcenjevanja ne bo
"Na Malto gremo po zmago, od tega ne smemo odstopati. Nasprotnika ne smemo podcenjevati, ker Maltežani gotovo ne bodo vrgli puške v koruzo. Imajo štiri nove igralce," razmišlja 21-letni Martin Milec. Mariborčani tekmecev ne bodo podcenjevali: "Tekmo jemljemo zelo resno, motivirano. Že na prvi tekmi bomo skušali odločiti o potniku v tretji krog," je povedal Jasmin Handanović.

Glavni sodnik iz Romunije
Če bo Handanović mrežo ohranil nedotaknjeno, bo veliko dela že opravljenega. V Ljudskem vrtu mariborska zmaga ne bi smela biti vprašljiva: "Ve se, kako je v Ljudskem vrtu glede gledalcev in energije. Nikomur ni lahko, ko pride v Maribor," je še dodal Handanović. Sodniki bodo iz Romunije, glavni sodnik bo Radu Marian Petrescu.

Liga prvakov 2013/14, drugi predkrog, prve tekme

Torek ob 19.30:
BIRKIRKARA - MARIBOR
Povratna tekma bo v sredo, 24. julija, ob 20.00.

Torek:
VIKTORIA PLZEN - ŽELJEZNIČAR
BATE BORISOV - ŠAHTAR KARAGANDI
DINAMO TBILISI - STREYMUR
ŠERIF - SUTJESKA NIKŠIĆ
EKRANAS - HAFNARFJÖRDUR
FOLA ESCH - DINAMO ZAGREB
STEAUA - VARDAR

Sreda:
ŠIRAK (ARM) - PARTIZAN BEOGRAD
HJK HELSINKI - NOMME KALJU (EST)
NEFTČI - SKËNDERBEU (ALB)
ELFSBORG - DAUGAVPILS (LAT)
SLIGO ROVERS (IRS) - MOLDE
SLOVAN (SLK) - LUDOGOREC
TNS (WAL) - LEGIA VARŠAVA
GYÖRI - MACCABI TEL AVIV
CLIFTONVILLE - CELTIC

Povratne tekme bodo 23. in 24. julija.

Vijoličasti evropsko pot začenjajo na Malti