Matic Maruško je bil nosilec Mure 05, ki je v sezoni 2011/12 osvojila 3. mesto, nato pa lani prišla vse do 4. predkroga Evropske lige. Foto: Aleš Fevžer
Matic Maruško je bil nosilec Mure 05, ki je v sezoni 2011/12 osvojila 3. mesto, nato pa lani prišla vse do 4. predkroga Evropske lige. Foto: Aleš Fevžer
Dalibor Volaš
Dalibor Volaš je na 167 tekmah v Prvi ligi za Koper, Maribor in Nafto dosegel kar 61 golov. Foto: MMC RTV SLO

Po bankrotu soboškega prvoligaša je 22-letnik kot prost igralec prestopil v vrste Spartaka, s katerim je podpisal pogodbo do konca sezone 2014 z možnostjo podaljšanja. Maruško bo pri enem najuglednejših slovaških prvoligašev nosil dres s številko 20. Bolj obrambno naravnani vezist je v treh sezonah v Prvi ligi odigral 81 tekem za Muro in pri tem prispeval tri gole ter štiri podaje.

Spartak daleč od češkoslovaške slave
Ambicije slovaškega Spartaka, ki letos praznuje 90. obletnico delovanja, segajo do Evrope, kjer pa letos ne igra. Klub iz Trnave je svoje zvezdne trenutke doživljal pred 4 desetletji, ko je kar petkrat postal prvak Češkoslovaške, medtem ko na prvi slovaški naslov še čaka. Od skupno 16 lovorik je Spartak tako v samostojni Slovaški osvojil le dve: pokal in superpokal v letu 1998.

Za slovo od Kopra še enkrat podal
Koper
je ostal brez učinkovitega hrvaškega napadalca Ivana Brečevića, ki je odšel v Grčijo k padlemu velikanu AEK-ju. 25-letni Istran je še v soboto bil podajalec pri prvem golu Koprčanov proti Krki, zdaj pa je podpisal 3-letno pogodbo z novim grškim tretjeligašem.

"Zelo sem vesel, ker je prestop tudi uradno končan. Vem, da je AEK velik klub z veliko navijači. Od sebe bom dal vse in se skušal vodstvu kluba zahvaliti za zaupanje," je ob uradni predstavitvi v Atenah povedal nogometaš, ki je na 76 tekmah Prve lige v dresu Gorice in Kopra dosegel kar 26 golov, ob temu pa prispeval še 11 podaj.

Napadalec v novi pravljični zgodbi Dellasa?
AEK je po letih hudih finančnih težav lani izpadel iz grške prve lige in nato bankrotiral. Svojo pot nazaj med velikane tako zdaj rumeno-črni klub začenja v tretji ligi, pri čemer bo Brečevića in tovariše na pota stare slave vodil Traianos Dellas, eden junakov grškega senzacionalnega naslova evropskih prvakov leta 2004.

Po Moldaviji in Rusiji čas za Madžarsko
Nov klub je našel tudi nekdanji dolgoletni napadalec Maribora Dalibor Volaš. Po prekinitvi pogodbe z ruskim klubom Mordovio iz Saranska je novega delodajalca našel bližje domovini - na Madžarskem, kjer je podpisal za enega najbolj uveljevljenih klubov vzhodnih sosedov. Z Debrecenom je Volaš sklenil triletno pogodbo. Debrecen, ki je v zadnjih 8 letih osvojil kar 6 madžarskih naslovov prvaka, sicer po slabem lanskem 6. mestu zdaj čakajo kvalifikacije za Evropsko ligo, kjer se bo pomeril s Stromsgodsetom z Norveške.