Nogometaši Chelseaja se bodo poskušali oddolžiti Šahtarju za poraz v Ukrajini pred dvema tednoma. Foto: Reuters
Nogometaši Chelseaja se bodo poskušali oddolžiti Šahtarju za poraz v Ukrajini pred dvema tednoma. Foto: Reuters
Mircea Lucescu
Trener Šahtarja Mircea Lucescu je v soboto ob zmagi nad Metalurgom iz Zaporožja z 2:0 spočil ključne igralce. Brazilci Luiz Adriano, Willian in Alex Teixeira so igrali zadnjih 30 minut, vratar Andrej Pjatov in Tomaš Hübschman sta vso tekmo sedela na klopi, Henrika Mhitarjana pa sploh ni bilo v ekipi. "Neprestano mislim na tekmo v Londonu," je priznal Lucescu. Foto: EPA
Gerard Pique
Po poškodbi se v moštvo Barcelone vrača Gerard Pique, ki je manjkal sedem tednov. Foto: EPA

Pred dvema tednoma je ukrajinski prvak navdušil s predstavo proti Chelseaju, zmagal je z 2:1. Londončani se bodo v sredo "rudarjem" poskušali oddolžiti za poraz na svojem stadionu Stamford Bridge. V obrambo se vrača John Terry, ki je po kazni zaradi rasizma izpustil zadnje štiri tekme v Angliji, v tem času pa so "modri" prejeli deset zadetkov. Bodo pa v obrambi evropski prvaki pogrešali poškodovanega Ashleyja Colea. Zamenjal ga bo mladi Ryan Bertrand, ki je igral že v lanskem finalu proti Bayernu.

30 zaporednih zmag Šahtarja doma
Varovanci Roberta Di Mattea so v domačem prvenstvu na zadnjih dveh tekmah osvojili samo točko. V derbiju jih je Manchester United premagal z 2:3, v soboto pa so v Swanseaju brez Franka Lamparda, Davida Luiza in Juana Mate igrali 1:1. Slednji je manjkal zaradi poškodbe kite v podkolenskem zgibu, a naj bi bil proti Šahtarju znova na igrišču. Klub iz Donecka ima po 14 krogih domačega prvenstva prav toliko zmag, skupaj je v ukrajinski ligi nanizal že neverjetnih 30 zmag zapored.

"To je za nas kot finale, če želimo končati na prvem mestu v skupini. V Ukrajini je Šahtar dokazal, da je odlično moštvo, ki lahko premaga vsakogar. Prepričan pa sem, da bomo s podporo naših navijačev zmagali in zadnji dve tekmi pričakali v dobrem položaju," je Mata zapisal na svojem blogu. Chelsea bo v naslednjem krogu gostoval pri Juventusu. Torinčani so s tremi točkami za tri remije tretji na lestvici, tokrat bodo gostili danski Nordsjelland. V Köbenhavnu je bilo pred 14 dnevi 1:1.
Hoeness: Bayernova igra "nogometna umetnost"
V skupini F imajo Valencia, Bate Borisov in Bayern po šest točk. Bavarci samozavestno pričakujejo dvoboj proti zadnjeuvrščenemu Lillu, ki je še brez točk. Predsednik Uli Hoeness je njihovo trenutno formo označil za "nogometno umetnost". V Hamburgu so v soboto slavili z 0:3. Po 10-dnevnem počitku je odlično igral Franck Ribery. A v dobri formi je tudi klub s severa Francije, ki je po porazu proti Bayernu z 0:1 v domačem prvenstvu in pokalu trikrat zapored zmagal.

Lennon: Barca te prisili v obrambno igro
V skupini G se bosta pomerili prvouvrščeni ekipi Barcelona (9 točk) in Celtic (4), ki te dni praznuje 125-letnico obstoja. Trener Škotov Neil Lennon je izrazil razočaranje nad mnenji iz tabora Barce, da Celtic igra "antinogomet". To je, čeprav je v isti sapi dejal, da proti njim ni lahko igrati, izjavil Xavi. Tudi nekdanji nogometaš Barcelone Bernd Schuster je po prvi tekmi na Camp Nouu (2:1) dejal, da moštvo iz Glasgowa ne bi smelo biti v Ligi prvakov.
Lennon, ki bi lahko na sredini tekmi pogrešal kar pet ključnih igralcev, brani Celticov pristop. Z njim je v 2. krogu tudi premagal Spartak v Moskvi (2:3). "Na te obtožbe nisem bil jezen, sem pa bil razočaran. Barcelono sem spremljal na veliko tekmah in tudi v gosteh je njena posest žoge bila 70-odstotna. Celo proti Chelseaju in Realu je bila na trenutke včasih 80-odstotna. Barca te enostavno prisili v tako obrambno igro," je povedal.
Na prvi tekmi je Barcelona z zadetkom Jordija Albe do treh točk prišla šele v sodnikovem podaljšku. V Glasgowu je vprašljiv tudi nastop strelca Celtica v katalonski prestolnici Giorgiosa Samarasa.
Liga prvakov, 4. krog, sreda ob 20.45

Skupina E:
CHELSEA - ŠAHTAR DONECK
Verjetni postavi:

Chelsea: Čech, Ivanović, Terry, Cahill, Cole, Obi Mikel, Ramires, Hazard, Oscar, Mata, Torres.

Šahtar Doneck: Pjatov, Srna, Kučer, Rakickij, Rat, Fernandinho, Hubschman, Mhitarjan, Willian, Teixeira, Luiz Adriano.

Sodnik: Carlos Velasco Carballo (Španija)

JUVENTUS - NORDSJELLAND

Lestvica:
ŠAHTAR DONECK 3 2 1 0 5:2 7 CHELSEA 3 1 1 1 7:4 4 JUVENTUS 3 0 3 0 4:4 3 NORDSJELLAND 3 0 1 2 1:7 1


Skupina F:

BAYERN - LILLE
VALENCIA - BATE BORISOV

Lestvica:
VALENCIA 3 2 0 1 6:2 6 BATE BORISOV 3 2 0 1 6:5 6 BAYERN 3 2 0 1 4:4 6 LILLE 3 0 0 3 1:6 0


Skupina G:

BENFICA - SPARTAK MOSKVA
CELTIC - BARCELONA

Lestvica:
BARCELONA 3 3 0 0 7:3 9 CELTIC 3 1 1 1 4:4 4 SPARTAK MOSKVA 3 1 0 2 6:7 3 BENFICA 3 0 1 2 1:4 1


Skupina H:

BRAGA - MANCHESTER UNITED
CLUJ - GALATASARAY

Lestvica:
MANCHESTER UNITED 3 3 0 0 6:3 9 CLUJ 3 1 1 1 4:3 4 BRAGA 3 1 0 2 4:5 3 GALATASARAY 3 0 1 2 1:4 1