Dvoboj Aleša Mertlja in Edersona, ki je podal za prvi in tretji zadetek Lazia. Foto: Reuters
Dvoboj Aleša Mertlja in Edersona, ki je podal za prvi in tretji zadetek Lazia. Foto: Reuters
Darko Milanič
Darko Milanič: "Tekmec je bil boljši, agresivnejši, bolj živ. Poskušali smo igrati hrabro in napadalno, a takoj se je videlo, da ne bo lahko. Ko smo nekajkrat narobe podali, je bilo jasno, da bomo težko kaj naredili. Redko igramo proti moštvu, ki ima tri branilce, tu smo imeli težave. Potem so sledili šoki, prvi gol, drugi, tretji, nismo se zmogli pobrati. Veliko smo grešili, bili tekalno slabi, neagresivni in potem je težko kaj narediti. Ko se ti zgodi taka tekma, je vsaka beseda odveč. Igrali smo pod svojimi zmožnostmi. Lazio je bil neverjetno učinkovit. Globina, na katero smo se pripravljali, je bila nerešljiva. Nismo se znašli." Foto: Reuters
Viole
Izgredov na tribunah in v okolici stadiona z izjemo nekaj prižganih bakel ni bilo. Navijaška skupina Viole se je na odstop mariborskega župana Franca Kanglerja ob koncu tekme odzvala s transparentom in vzklikanjem "Bojan Ban - naš župan!" Ban je poslovni direktor NK-ja Maribor. Foto: Reuters
Maribor naletel na razigrani Lazio
Visoka zmaga Lazia v Ljudskem vrtu

leta 1999 je v Ljudskem vrtu zadel štirikrat in nekoliko pokvaril slovo vijoličastih od Evropske lige. "Štiri osvojene točke so realne, ker je bila skupina res zahtevna," se je po tekmi tolažil Agim Ibraimi.
Nogometaši iz Rima so na Štajerskem dosegli tisto, po kar so prišli. Zmaga jih je ohranila na prvem mestu v skupini, trenerju Vladimirju Petkoviću pa je srečanje dalo nekaj novih odgovorov, kako rešiti določene dileme, s katerimi se sooča med zahtevnim vodenjem ekipe v domačem prvenstvu in Evropi.

Napadalno usmerjeni Lazio
"Izgubiti proti tako kakovostnemu Laziu ni sramota. S soigralci si lahko pogledamo v oči. Ponosen sem na naše moštvo. Ta poraz ne bo spravil celotne sezone v slabo luč. Italijani so bili z veliko igralci v napadu zelo nepredvidljivi, poleg tega so še izvrstno vtekali naprej. Nismo imeli posebnega recepta, prevečkrat so zadeli," je ocenil Aleš Mertelj.
Gostom se je res lepo izšel poskus z napadalcema Kozakom in Floccarijem (dvakratnim strelcem) ter zelo ofenzivno usmerjeno vezno vrsto, v kateri je bil ob Edersonu (z dvema podajama drugem najboljšem igralcu tekme), Hernanesu in Luliću samo Onazi k obrambi orientiran nogometaš.

Preprečili igro podaj in visoko pritiskali
Darko Milanič
je ob manjkajočih Milcu, Vilerju in Mejaču na desni branilski bočni položaj postavil Mertlja, ki ni bil popolni novinec v tej vlogi, a je zato izostal njegov prispevek na standardnem položaju zadnjega veznega igralca, kar se je precej poznalo. "Na desnem boku sta moja predhodnika postavila veliko višja merila, kot sem jim lahko zadostil sam. Lahko bi naredil veliko več. Štirje prejeti zadetki so enostavno preveč za obrambo," ni iskal izgovorov 25-letni Kranjčan.

Goran Cvijanović je bil ob koncu prvega polčasa zelo blizu zadetka, toda veselje mu je preprečila prečka. Kar nekaj priložnosti je imel v letošnji Evropski ligi Novogoričan, toda njegova strelska statistika je ostala prazna. "Žoga res ni želela v gol. Škoda," je ugotavljal, ob tem pa izčrpno opisal svoje videnje tekme: "Lazio v Maribor ni prišel na izlet, ampak je tekmo vzel zelo resno. Spoznali so nas v Rimu in zaigrali zelo spoštljivo. Poskušali smo jim vsiliti naš slog igre, toda vedeli so, da nam ne smejo dopustiti, da igramo. Preprečili so našo igro podaj in visoko pritiskali. Ni nam uspelo razviti igre, oni pa so izkoristili vsako našo najmanjšo napako."
Želeli so si izboljšanja koeficienta
"Cvijo", ki je v slovenskem prvenstvu v tej sezoni zadel že sedemkrat, se je obrnil tudi v prihodnost: "Mogoče je to majhna črna pika na celotno evropsko sezono, toda vidno je, da smo naredili korak naprej. Štiri točke v takšni skupini niso kar tako. Verjamem, da bomo drugo leto še uspešnejši, in upam, da se prebijemo tudi v Ligo prvakov."
Tottenham in Lazio sta s svojo veličino že letos pod Kalvarijo prinesla vsaj nekaj duha najelitnejšega evropskega tekmovanja. "Ta skupina je bila na ravni Lige prvakov. Prikazali smo veliko boljše tekme kot lani in z nekaj več sreče v Atenah bi lahko do konca ostali v igri za napredovanje. Čeprav nismo imeli več možnosti, smo bili danes še vedno zelo motivirani. Želeli smo si točk in izboljšanja koeficienta, a nam igra ni stekla. Lazio je bil enostavno preveč dobro razpoložen," je še povedal Mertelj, ki je prav tako prepričan, da bo Maribor z novimi izkušnjami v prihodnje še močnejši.

Pred zimskim premorom še Rudar
"Zmanjkalo nam je nekaj energije oziroma žara," pa je razplet komentiral Ibraimi in ocenil, da je kljub višjemu porazu proti Laziu Maribor najbolj "trpel" na dvoboju proti Tottenhamu pred mesecem dni v Londonu: "Najtežja je bila tista tekma. Obe ekipi sta super, toda Tottenham ima nekaj posameznikov, ki so pač boljši kot Lazievi, denimo Bale, Defoe in Lennon."

V nedeljo se bodo vijoličasti spopadli z nekoliko manj zvenečimi tekmeci na preloženi tekmi Prve lige proti Rudarju v Velenju. Toda za zadnjo preizkušnjo pred dolgim zimskim premorom je po besedah vseh ostalo dovolj motiva, zato jih zanima samo zmaga in povišanje prednosti pred Olimpijo na 12 točk. Da bodo preostalih 15 spomladanskih srečanj pričakali še bolj mirni in še bolj odločno razmišljali o pisanju nove poletno-jesenske evropske "pravljice". Tudi v letu 2013.

Maribor naletel na razigrani Lazio
Visoka zmaga Lazia v Ljudskem vrtu