Po letu velikih klubskih in osebnih uspehov, čaka Messija poleti 2010 največji izziv v karieri - svetovno prvenstvo z Argentino. Foto: EPA
Po letu velikih klubskih in osebnih uspehov, čaka Messija poleti 2010 največji izziv v karieri - svetovno prvenstvo z Argentino. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo, Andres Iniesta, Kaka, Lionel Messi in Xavi
Peterica najboljših nogometašev na svetu v letu 2009, po izboru selektorjev in kapetanov državnih reprezentanc. Foto: EPA
Marta in Sepp Blatter
Marta kljub le 23. letom podira nove in nove mejnike v ženskem nogometu. Foto: Reuters
Messi z lovoriko
Za Barcelono je v španskem prvenstvu v 122 nastopih dosegel 63 golov, za Argentino na 41 tekmah pa 13 zadetkov. Foto: EPA
Messi prejel še nagrado za nogometaša leta

S prestižnim naslovom je zaključil sanjsko leto 2009. Lani in predlani je 22-letnik iz Rosaria v izboru zasedel drugo mesto, tokrat pa je postal prvi argentinski nogometaš, ki je postal Fifin igralec leta, katerega od leta 1991 izbirajo selektorji in kapetani nacionalnih moštev. V glasovanju je zbral 1.073 točk, lanski zmagovalec, Portugalec Cristiano Ronaldo je bil drugi (352 točk). Tretje mesto je zasedel Xavi Hernandez (Barcelona, 196 točk), sledita Brazilec Kaka (Real Madrid, 190 točk) in Andres Iniesta (Barcelona, 134 točk).

Čudovito leto Barce in Messija
"To zaključuje čudovito leto za Barcelono, moje tovariše in zame," je dejal Messi ob prejemu lovorike iz rok predsednika Uefe Michela Platinija. Messi je bil najboljši strelec v lanski sezoni Lige prvakov, najprestižnejšega klubskega tekmovanja na svetu. Enega izmed devetih golov je dosegel tudi v velikem rimskem finalu, kjer je Barca z 2:0 premagala Manchester United.

V letošnjem koledarskem letu je z Barcelono osvojil vse kar je bilo možno (špansko prvenstvo, pokal in superpokal, Ligo prvakov in evropski superpokal), šesto lovoriko je Messi dvignil v soboto, ko je v podaljšku odločil svetovno klubsko prvenstvo.

Od "uši" do matadorja Barce
"La Pulga" (po slovensko uš) se je že pri 13 letih preselil iz Argentine v Barcelono, kjer so uspešno pozdravili njegov sindrom pomanjkanja rastnega hormona, zaradi katerega je močno zaostajal v rasti. Pri 17 letih je debitiral v članskem moštvu katalonskega ponosa, od takrat pa je šla njegova kariera samo še navzgor.

Leta 2005 je popeljal argentinsko mlado reprezentanco do naslova svetovnih prvako, še istega leta je avgusta debitiral v dresu članske reprezentance proti Madžarski. Leta 2008 je bil nosilec igre Argentine, ki je osvojila zlato olimpijsko odličje. Spomladi letos je odločilno pripomogel k slavju v Ligi prvakov, jeseni pa je še podaljšal pogodbo z Barcelono, katere član bo najmanj do leta 2016. V decembru je že osvojil Zlato žogo po izboru revije France Football.

Marta četrtič zapored razred zase
Za nogometašico leta so kandidirale Brazilki Cristiane in Marta, Nemki Inka Grings in Birgit Prinz ter Angležinja Kelly Smith. Že četrtič zapored je bila za najboljšo nogometašico na svetu razglašena Marta.

23-letnica iz zvezne države Alagoas je v letošnjem postala članica Los Angeles Sola, s katerim je slavila v oživljeni ameriški profesionalni ligi. Jeseni se je kot posojena igralka preselila v domovino, kjer je s Santosom osvojila žensko Copo Libertadores.

Ronaldova bomba najlepši gol sezone 2008/09
Prvič so podelili tudi nagrado za najlepši zadetek sezone, ki nosi ime po legendarnem madžarskem nogometašu Ferencu Puškašu. Fifa je izbrala deset golov, ki so bili doseženi med julijem 2008 in julijem 2009, zadnjo besedo pa so imeli bralci Fifine spletne strani, ki so za svojega favorita lahko glasovali do 14. decembra. Na glasovanju je največ glasov prejel zadetek Cristiana Ronalda, ki je 15. aprila z "bombo" s 40 metrov odločil tekmo Lige prvakov med Portom in Manchester Unitedom.

V udarni postavi leta samo "Angleži" in "Španci"
Premierno so razglasili tudi najboljša enajsterica leta, ki jo je izbralo več kot 50.000 profesionalnih nogometašev z vsega sveta. Zanimivo, da
Najboljšo enajsterico leta 2009 sestavljajo: Iker Casillas (ŠPA/Real Madrid), John Terry (ANG/Chelsea), Nemanja Vidić (SRB/Manchester United), Patrice Evra (FRA/Manchester United), Dani Alves (BRA/Barcelona), Xavi (ŠPA/Barcelona), Iniesta (ŠPA/Barcelona), Steven Gerrard (ANG/Liverpool), Lionel Messi (ARG/Barcelona), Cristiano Ronaldo (POR/Real Madrid) in Fernando Torres (ŠPA/Liverpool).

Za zabavo je poskrbela italijanska pevka Laura Pausini.

Fifini nogometaši leta: 
1991 Lothar MATTHÄUS NEM/Inter
1992 Marco VAN BASTEN NIZ/Milan
1993 Roberto BAGGIO ITA/Juventus
1994 ROMARIO BRA/Barcelona
1995 George WEAH LIB/Milan
1996 RONALDO BRA/Barcelona
1997 RONALDO BRA/Inter
1998 Zinedine ZIDANE FRA/Juventus
1999 RIVALDO BRA/Barcelona
2000 Zinedine ZIDANE FRA/Juventus
2001 Luis FIGO POR/Real Madrid
2002 RONALDO BRA/Real Madrid
2003 Zinedine ZIDANE FRA/Real Madrid
2004 Ronaldinho BRA/Barcelona
2005 Ronaldinho BRA/Barcelona
2006 Fabio CANNAVARO ITA/Juventus
2007 KAKA BRA/Milan
2008 Cristiano RONALDO POR/Man. United
2009 Lionel MESSI ARG/Barcelona

Cristiano Ronaldo (Porto - Manchester United 0:1, Liga prvakov, 15. 4. 2009)





Messi prejel še nagrado za nogometaša leta