Lionel Messi, Cristiano Ronaldo in Virgil van Dijk so po izboru Fife najbolj zaznamovali preteklo sezono. Foto: EPA
Lionel Messi, Cristiano Ronaldo in Virgil van Dijk so po izboru Fife najbolj zaznamovali preteklo sezono. Foto: EPA

Zmagovalec bo znan 23. septembra na slovesnosti v Milanu. Isti trije so bili v ožjem izboru tudi za najboljšega nogometaša v Evropi po izboru Uefe. Nagrado je prejel van Dijk, ki je z Liverpoolom osvojil Ligo prvakov, z Nizozemsko pa nastopil v finalu Lige narodov.

V Milanu bodo podelili tudi Puskasovo nagrado za najboljši zadetek leta. Nominirani so Lionel Messi, Kolumbijec Juan Quintero in Madžar Daniel Zsori.

Messi je bil znova španski prvak z Barcelono, bil pa je prvi strelec tako La lige kot Lige prvakov. Argentinec je prejel zlati čevelj za najboljšega napadalca v Evropi, saj je v dresu blaugrane dosegel 36 zadetkov v La ligi. Skupno je v 49 nastopih mrežo zatresel 51-krat, ob tem pa je podelil še 19 podaj. Poleg tega je ustvaril še 46 priložnosti za gol.

Ronaldo je z Juventusom osvojil naslov italijanskega prvaka, kar je bil še osmi zaporedni naslov za torinski klub. Portugalec je z reprezentanco slavil v Ligi narodov.

Klopp, Guardiola ali Pochettino?

Med trenerji so kandidati za najboljšega na svetu Jürgen Klopp (Liverpool), Pep Guardiola, ki je z Manchester Cityjem postal angleški prvak, in Mauricio Pochettino, ki je s Tottenhamom zaigral v finalu Lige prvakov. Za najboljšega vratarja so v ožji izbor prišli Brazilca Alisson Becker in Ederson Moraes ter Nemec Marc Andre ter Stegen.

Za nagrado za najboljšo nogometašico pa so v ožjem izboru Angležinja Lucy Bronze ter Američanki Alex Morgan in Megan Rapinoe. Bronzova, ki je z Lyonom osvojila Ligo prvakov, je prejela že nagrado za najboljšo v Evropi.

Za najboljšega trenerja v ženski kategoriji so kandidati Anglež Phil Neville, američanka Jill Ellis in Nizozemka Sarina Wiegman. V ožjem izboru za vratarko leta so Švedinja Hedvig Lindahl, Čilenka Christiane Endler in Nizozemka Sari van Veenendall.