Goran Šukalo se je zaradi dobrih iger v dresu Duisburga ravno spomladi 2010 vrnil v slovensko reprezentanco, iz katere je po izbruhu afere hitro izpadel, čeprav tega NZS ni nikoli uradno komentiral ali povezoval. Foto: EPA
Goran Šukalo se je zaradi dobrih iger v dresu Duisburga ravno spomladi 2010 vrnil v slovensko reprezentanco, iz katere je po izbruhu afere hitro izpadel, čeprav tega NZS ni nikoli uradno komentiral ali povezoval. Foto: EPA
Nastja Čeh
O Nastji Čehu že dolgo krožijo govorice o njegovih težavah zaradi stav, zaradi česar je izgubil večino nepremičnin, zadolžen pa naj bi bil tudi pri nekdanjih reprezentančnih soigralcih, ki so mu posojali denar. Foto: EPA
V stavniško afero vpleteni številni znani nogometaši

Tožilka Bojana Podgorelec je na Okrožno sodišče Maribor vložila 30-stransko obtožnico, ki zaradi pritožbe obrambe sicer še ni pravnomočna, zato datum začetka sodne obravnave še ni znan. Trditve tožilstva se bodo potrjevale in ovrgle med sojenjem na mariborskem okrožnem sodišču.

Z uradno izjavo se je že odzvala tudi Nogometna zveza Slovenije: "Nogometna zveza Slovenije ne more komentirati postopkov, ki v zvezi z navedenimi zadevami tečejo pred uradnimi pristojnimi institucijami, vrhovnim tožilstvom in sodišči. V vsakem primeru pa NZS ostro obsoja vsakršna morebitna nelegalna kazniva dejanja, ki so v povezavi z nogometom in ki mečejo slabo luč na nogomet kot športno panogo."

Dobro utečena nezakonita stavnica
V dveh letih in pol med novembrom 2008 in aretacijami 19. aprila 2011 je menda skupina, ki sta jo vodila Kosta Turner in Ivan Vinko, sprejela za skoraj 43 milijonov evrov stav, samo od provizij pa so si pridobili skoraj milijon evrov. Obtožnica bremeni šest ljudi, ki so vodili nezakonito dejavnost, od nogometašev pa je med njimi le Goran Šukalo, nekdanji slovenski reprezentant in kapetan nemškega drugoligaša Duisburga.

Konec aprila 2011 je mariborska policija zbrala dovolj dokazov, da je zaprla štiri Mariborčane: Kosto Turnerja, Ivana Vinka, Vasjo Turnerja in Zvonka Hajška, ki so bili osumljeni združevanja v združbo, specializirano za nezakonito pobiranje stav na športne dogodke. Od osumljenih nista bila zaprta Šukalo, ki zaradi igranja v 2. bundesligi živi v Nemčiji, a se je odzval na vabilo sodišča, in Srb Saša Simić, ki ostaja nedosegljiv slovenski roki pravice.

Koprčana bremenijo sms-i in klici
30-letni Šukalo, ki je na majskem zaslišanju odločno zanikal vpletenost v nezakonite stave, je osumljen vodenja nemškega dela stavnice. V Nemčiji naj bi zbiral stavne vložke, tožilstvo v dokaz prilaga številne prestrežene klice in sms-e. Za primer: samo 29. marca je stavil na 22 dogodkov in za to vplačal 54.850 evrov. Skupno je Šukalo zase in v imenu svojih strank v stavnico vložil kar 5,5 milijona evrov.

Govorice potrjene s stavnimi vložki
Vsi člani združbe, ki jim samo za organiziranje nezakonitih športnih stav grozi do 8 let zapora, še niso razkriti oz. so še skriti pod vzdevki in različnimi oznakami. Tako je "CZ" vplačal 18,5 milijona evrov, "CZ-A" pa 10,5 milijona evrov.

Preiskava pa je vseeno razkrila številne stranke. V zbranem gradivu so med vplačevalci od znanih nogometnih imen omenjeni naslednji znani slovenski igralci in nekdanji reprezentanti: Nastja Čeh (skupno stavil 2.539.800 evrov), Ermin Raković (724.400 evrov), Gregor Židan (512.590 evrov), Dejan Djuranović (87.400 evrov) in Rene Mihelič (26.550 evrov).

V stavniško afero vpleteni številni znani nogometaši