Goran Šukalo zatrjuje, da v stavniško afero ni vpleten. Foto: RTV SLO
Goran Šukalo zatrjuje, da v stavniško afero ni vpleten. Foto: RTV SLO

Goran nas je obvestil o zadevah, povedal je vse, bil je odkrit, za zdaj nimamo razlogov, da mu ne bi verjeli. Stoodstotno ga podpiramo.

Bruno Hübner, športni direktor Duisburga
Nastja Čeh
V afero naj bi bila med drugimi vpletena tudi nekdanji slovenski reprezentant Nastja Čeh ... Foto: RTV SLO
Ermin Rakovič, Drava
... ter Ermin Rakovič. Foto: MMC RTV SLO

Slovenski mediji so danes na široko povzemali včerajšnje razkritje Policijske uprave Maribor, ki je objavila imena vpletenih, a je Maribor, kot kaže, le del širše slike.

Šukala v klubu 100-odstotno podpirajo
Med osumljenimi se je po poročanju medijev v mariborski aferi znašel tudi reprezentant Goran Šukalo, ki naj bi v svojem imenu in tudi namesto nekaterih drugih nogometašev na stavnicah vplačal kar okrog 1,9 milijona evrov. Šukalo si je že priskrbel odvetnika, slovitega koprskega pravnega strokovnjaka Francija Matoza, prek katerega je zanikal vpletenost v kriminalna dejanja. Prav tako se je za svojega nogometaša zavzel Duisburg, kjer Šukalo igra. "Goran nas je obvestil o zadevah, povedal je vse, bil je odkrit, za zdaj nimamo razlogov, da mu ne bi verjeli. Stoodstotno ga podpiramo," je dejal športni direktor kluba Bruno Hübner.

Šukalo zanika kakršno koli vpletenost
"Človeka, za katerega slovenski mediji poročajo, da je nameščal izide tekem, poznam. Govorila sva po telefonu, ampak nikoli me ni poskušal pregovoriti, da bi sam sodeloval pri nameščanju tekem. Tega tudi nikdar nisem počel," pa je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA v svojo obrambo dejal Šukalo. Kot je že v četrtek razkrila mariborska policija, je zbrala dovolj dokazov, da je zaprla štiri Mariborčane, Kosto Turnerja, Ivana Vinka, Vasjo Turnerja in Zvonka Hajška, ki so osumljeni združevanja v združbo, specializirano za nezakonito pobiranje stav na športne dogodke.

NZS afere ne želi komentirati
V Nogometni zvezi Slovenije so se od dogodkov distancirali, v četrtkovem odzivu na obtožbe so zapisali, da "niso uradno seznanjeni in nimajo podrobnejših informacij glede postopka, ki naj bi jih proti nekaterim posameznikom zaradi goljufij na področju športnih stav uvedla policija". V NZS-ju za zdaj vedo le to, kar so lahko prebrali v medijih. V NZS-ju odločno nasprotujejo kakršnim koli zlorabam na področju športnih stav. Zavzemajo se za to, da je treba vse zlorabe odkrivati, krivce pa sankcionirati. Konkretnih ovadb pa pri NZS-ju ne morejo komentirati. Afere pa ne želi oziroma ne more komentirati niti selektor Matjaž Kek.

Poleg Šukala naj bi bili po poročanju nekaterih medijev z nameščanjem izidov v mariborski stavniški aferi domnevno povezani tudi nekateri drugi slovenski nogometaši, med njimi Nastja Čeh in Ermin Raković, kar uradno do zdaj organi pregona niso potrdili.

Slovenski nogomet prežet z nepravilnostmi?
Mariborsko razkritje pa je le prvi del domače zgodbe, ki bo dobila epilog na sodišču. Povezanost slovenskega nogometa s stavniškimi aferami ima zdaj že dolgo brado. V nemškem Bochumu so prav ta mesec na procesu zaradi prirejanja izidov že obsodili prve krivce, med klubi na katerih naj bi se prirejali izidi, pa se stalno omenja tekma Labod Drava - Nafta Lendava (11. aprila 2009), ki naj bi bila prodana za 5.000 evrov in ki naj bi bila dogovorjena kar na ravni klubov. Uefa je jeseni 2009 sprožila preiskavo zoper ljubljanski Interblock zaradi domnevnih nepravilnosti na tekmi predkroga evropske lige proti Metalurgu iz Donjecka. V Zagrebu sta bila lani priprta slovenska nogometaša Dino Lalič in Admir Suljič, ki naj bi bila vpletena v hrvaško stavniško afero poimenovano "Offside".

Goran nas je obvestil o zadevah, povedal je vse, bil je odkrit, za zdaj nimamo razlogov, da mu ne bi verjeli. Stoodstotno ga podpiramo.

Bruno Hübner, športni direktor Duisburga