Udarec z glavo, ki je spremenil potek finala 18. svetovnega prvenstva. Foto: EPA
Udarec z glavo, ki je spremenil potek finala 18. svetovnega prvenstva. Foto: EPA
Po zaslišanju
Po zaslišanju je Zizou sedel v črnega mercedesa in se odpeljal na letališče, spotoma pa še najbližjim sporočal odločitve komisije. Foto: EPA
Zidanov prihod
Obravnavo za zaprtimi vrati pred disciplinsko komisijo in odločitev Fife je spremljalo veliko zanimanje medijev. Foto: EPA

Fifa je izrekla kazni v primeru Zidane/Materazzi. Upokojenega Francoza so kaznovali s tremi tekmami prepovedi in 7.500 franki.

Italijan pa je dobil dve tekmi prepovedi igranja in še 5 tisoč frankov globe. "Zinedine Zidane se je tudi strinjal, da bo opravil družbeno koristno delo v programih Fife za otroke in mladostnike," je zapisano v izjavi mednarodne nogometne zveze (Fifa). "Ker se je igralec upokojil, je komisija pri tem upoštevala njegovo obljubo, da bo najmanj tri dni sodeloval s Fifo pri humanitarnih dejavnostih," s čimer je pojasnjena še dodatna obveznost 34-letnika.

Dopoldanska obravnava
Zaslišanje francoskega zvezdnika je bilo v četrtek dopoldne na sedežu Fife v Zürichu, kjer ga je poleg odvetnika zastopal tudi predsednik francoske nogometne zveze, Jean-Pierre Escalettes. Zidane ob zapuščanju prizorišča ni dajal nobenih znakov, kako je pogovor potekal.

Soočenja med protagonistoma afere ni bilo, saj je italijanski branilec predstavil svoje videnje dogodka, ko ga je Zidane pokosil z glavo, že pretekli petek. Zizouju je tako ostala nagrada za najboljšega igralca mundiala, Marcu pa naslov svetovnega prvaka.

Igralec, ki je nosil francosko desetico, je prišel v Švico z zasebnim letalom, kjer ga je pričakalo več kot 50 novinarjev, številni med njimi oblečeni v njegove drese. Fifa si je želela čim prej končati neprijetno zadevo, zato je naložila peterici, ki je sestavljala disciplinsko komisijo, čimprejšnjo odločitev.

Od zdaj kaznovani tudi žaljivci?
Kaznovanje Materazzija je precedenčni primer, saj do zdaj niso kaznovali žaljivk med igranjem. Italijan je priznal, da je žalil Francoza in njegovo mamo. V obrambo pa je dodal primer z evropskega prvenstva na Portugalskem leta 2004, ko je Christian Poulsen razjezil Francesca Tottija in je ta pljunil Danca, a kaznovan je bil le Italijan.

V televizijskem nastopu se je Zizou opravičil francoskim navijačem, a ob tem ni obžaloval dejanja, hkrati pa je zahteval kazen tudi za provokatorja.

"V svojih izjavah sta oba poudarila, da so bile Materazzijeve opazke obrekovalske, vendar ne rasistične," je še podala Fifa v izjavi za javnost in zavrnila domneve o rasnih besednih napadih kot povodu incidenta.