Nemanja Mitrović je v prvem polčasu dvakrat zatresel mrežo San Marina. Foto: www.alesfevzer.com
Nemanja Mitrović je v prvem polčasu dvakrat zatresel mrežo San Marina. Foto: www.alesfevzer.com

Druga najmanjša članica Evropske nogometne zveze je v vsej zgodovini dosegla le eno zmago. Leta 2004 je na prijateljski tekmi ugnala Lihtenštajn. Kljub številnim spremembam v ekipi je Slovenija pričakovano vpisala še peto zmago na peti medsebojni tekmi s San Marinom.

Haris Vučkić je zanesljivo zadel z enajstih metrov. Foto: www.alesfevzer.com
Haris Vučkić je zanesljivo zadel z enajstih metrov. Foto: www.alesfevzer.com

Resnejši preizkušnji prihajata 11. in 14. oktobra v Ligi narodov, ko bo Slovenija gostovala na Kosovu in v Moldaviji, ki je danes visoko izgubila na prijateljski tekmi v Italiji (0:6).

Selektor Matjaž Kek je priložnost ponudil igralcem, ki so manj ali še niso igrali v reprezentanci. Tako je v vratih začel Vid Belec, v obrambi Mario Jurčević, Jon Gorenc Stanković, Nemanja Mitrović in Nejc Skubic, na sredini igrišča je bil na desni strani David Tijanić, v napadu pa ob Harisu Vučkiću še Sandi Lovrič. Kek zaradi poškodbe ni mogel računati na Andraža Šporarja, zaradi odredbe o izolaciji pa na Nina Kouterja in Miho Zajca.

Mitrović v prvem polčasu zadel dvakrat, Vučkić natančen z bele točke

Mitrović dvakrat natančen v prvem polčasu
Že od 1. minute je bila opazna ogromna razlika v kakovosti posameznikov. Enosmerni promet se je začel že v 2. minuti s strelom Nejca Skubica čez gol, v 8. in 22. minuti je bil nenatančen Jaka Bijol, v 13. je vratar gostov obranil strel iz bližine Davidu Tijaniću, zatem pa je bil nenatančen še Sandi Lovrič. Slovenija je povedla v 17. minuti. Po podaji kapetana Jasmina Kurtića je z glavo zadel Nemanja Mitrović. Vratar Simone Benedettini je ob predložku z leve strani zaplaval v prazno.

V 25. minuti je po prekršku Danteja Rossija nad Davidom Tijanićem v kazenskem prostoru sodnik Sebastian Gishamer pokazal na belo točko. Haris Vučkić je bil zanesljiv izvajalec. Tri minute pred odmorom je po podaji iz kota izid polčasa postavil razigrani Mitrović, iz bližine je preusmeril odbito žogo v mrežo.

Rezervist Rep postavil končni izid v Stožicah

Rep postavil končni izid takoj po vstopu v igro
Že v 48. minuti je bilo 4:0, ko je Kurtić znova podal v kazenski prostor, eden gostujočih igralcev je žogo podaljšal, a le do Rajka Repa (na začetku drugega dela je zamenjal Damjana Boharja), ki je z volejem mojstrsko preusmeril žogo v mrežo. V 55. minuti so po kotu zagrozili tudi gostje, ki so zadeli prečko in vratnico.

Po uri igre je Blaž Kramer zadel mrežo, a iz prepovedanega položaja. V 69. minuti je neoviran v kazenskem prostoru poskusil Rep, a so gostje žogo odbili z golove črte, osem minut pred koncem pa je iz bližine zgrešil še Jurčević.

Analiza po tekmi Slovenija – San Marino

Kek: Do 4:0 je bilo kar solidno, potem pa je manjkal še kakšen zadetek
"Tako kot sem napovedal. Tekma za minutažo tistim, ki so bili prvič z nami, in tistim, ki so imeli manjšo minutažo. Do 4:0 je bilo kar solidno, potem pa je manjkal še kakšen zadetek. Dejstvo pa je tudi, da manjka več povezanosti, uigranosti po dveh treningih. Je pa tekma dala nekaj odgovorov kot predpriprava za Kosovo in Moldavijo. Nekaj je skrbi zaradi špice, ker se z Andražem Šporarjem do nedelje verjetno ne bo izšlo. Tako bo gotovo sledil še kakšen vpoklic, glede na to, da smo deficitarni na tem položaju. Mogoče bom klical tudi iz mlade selekcije," je povedal selektor Kek.

Mitrović je dodal: "Nekaj nenavadnega je za branilca, da doseže dva gola. Ampak pomembno je to, da smo zmagali, da smo si pripravili veliko priložnosti. Mislim, da je to lepa popotnica za nedeljsko tekmo."

Slovenci so se v Stožicah ogreli za tekmi proti Kosovu in Moldaviji

Prijateljska tekma, Ljubljana, Stožice:
SLOVENIJA − SAN MARINO 4:0 (3:0)
500; Mitrović 17., 42., Vučkić 25./11-m, Rep 48.

Slovenija: Belec, Jurčević, Stanković, Mitrović, Skubic (71./Stojanović), Bohar (46./Rep), Kurtić (59./Vetrih), Bijol (46./Petrović), Tijanić, Lovrič (59./Verbič), Vučkić (46./Kramer).

San Marino: Benedettini, D'Addario (77./Zonzini), Rossi, Brolli, Ma. Battistini, A. Golinucci (64./Giardi), Hirsch (63./Bonini), E. Golinucci, Mi. Battistini (46./Ceccarolli), Tomassini, Vitaioli.

Sodnik: Sebastian Gishamer (Avstrija)


Izidi ostalih prijateljskih tekem:
ITALIJA − MOLDAVIJA 6:0 (5:0)
Cristante 19., Caputo 23., El Shaarawy 30., 45., Posmac 38./ag, Berardi 72.

NIZOZEMSKA − MEHIKA 0:1 (0:0)
Raul Jimenez 60./11-m

AVSTRIJA − GRČIJA 2:1 (0:0)
Grbić 77., Baumgartner 80.; Fortounis 63.

NEMČIJA − TURČIJA 3:3 (1:0)
Draxler 45., Neuhaus 58., Waldschmidt 81.; Tufan 50., Karaca 67., Karaman 94.

CIPER − ČEŠKA 1:2 (1:2)
Loizou 32.; Holes 13., Darida 43./11-m

ČRNA GORA − LATVIJA 1:1 (0.1)
Ivanović 91.; Tarasovs 26.

POLJSKA − FINSKA 5:1 (3:0)
Grosciki 5., 18., 38., Piatek 53., Milik 87.; Niskanen 68.

PORTUGALSKA − ŠPANIJA 0:0

ŠVICA − HRVAŠKA 1:2 (1:1)
Gavranović 31.; Brekalo 42., Pašalić 67.

FRANCIJA − UKRAJINA 7:1 (4:0)
Camavinga 9., Giroud 24., 34., Mikolenko 39./ag, Tolisso 65., Mbappe 82., Griezmann 89.; Cigankov 53.