Spominsko obeležje v spomin na Marka Elsnerja. Foto: www.alesfevzer.com
Spominsko obeležje v spomin na Marka Elsnerja. Foto: www.alesfevzer.com

Čudovita gesta pobudnika akcije, srčnega nogometnega delavca Borisa Ferenčaka. Po njegovi zaslugi ob igrišču stoji spominsko obeležje.

Na slovesnosti je bil v ospredju tudi Markov sin, cenjeni trener Luka Elsner. Kaj je podedoval po očetu? "Strast do nogometa in pa neko željo po lepi nogometni igri. Vedno je bil romantik," je odgovoril. Očeta že prekaša v delovanju ob igrišču. Je sploh še trener Le Havra? Po odlični sezoni vztrajno povprašujejo po njem v francoski prvi ligi. "Neke stvari se dogajajo, pogovori potekajo, upam, da se bo v naslednjih dveh, treh tednih vse razjasnilo."

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Nazaj k očetu. Mnogi so prišli ob tej priložnosti. Veterani Slovana in Crvene zvezde, pri kateri Marka Elsnerja še danes izjemno cenijo, so odigrali spominsko tekmo.

Sašo Udovič in Milko Đurovski sta poklepetala pred tekmo, na igrišču so bila mnoga znana imena, nekdanji zvezdnik Birminghama Nikola Žigić, dobri prijatelj in soigralec Marka Elsnerja pri Crveni zvezdi Boško Đurovski. "Ko je prišel k Zvezdi, sem bil prosti branilec, on pa je začel v zvezni vrsti, vendar ni imel zmogljivih pljuč, saj je takrat kadil, zato ni mogel vzdržati ritma. Dragan Džajić in Gojko Zec sta potem sklenila kompromis. Mene sta postavila v zvezno vrsto, njega pa na njegov pravi položaj," se je skupnih časov pri Crveni zvezdi spomnil Đurovski.

Čudovit popoldan, krasna družba, lepi spomini, vse to, kar si Marko Elsner tudi zasluži.

Luka Elsner od očeta podedoval predvsem strast do nogometa

Marko Elsner je bil eden najboljših slovenskih nogometašev v zgodovini. Prve nogometne korake je naredil pri Slovanu, potem pa se je uveljavil pri Olimpiji, pri kateri je bil trener njegov oče Branko Elsner, še en velikan slovenskega nogometa. V 80. letih je bil Marko eden najboljših igralcev v nekdanji Jugoslaviji. Iz Ljubljane je prestopil k Crveni zvezdi, leta 1987 pa v Francijo k Nici. Oblekel je še dres avstrijske Admire Wacker. Za Jugoslavijo je nastopil na 14 tekmah, dvakrat pa je igral tudi za Slovenijo. Umrl je pred štirimi leti po boju s hudo boleznijo.