Bojan Jokić je za slovensko reprezentanco do zdaj igral 68-krat, s čimer si na večni lestvici deli 9. mesto z Milivojem Novakovićem. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Bojan Jokić je za slovensko reprezentanco do zdaj igral 68-krat, s čimer si na večni lestvici deli 9. mesto z Milivojem Novakovićem. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Operacija je bila v redu, a sem potem mogoče prehitro stopil na nogo. Skoraj mesec in pol sem imel bergle. Mogoče bi moral v začetnem obdobju rehabilitacije koleno obremenjevati malo bolj počasi. Program treningov je bil malce prestrog, malo preveč sem delal. Tako so vsaj rekli zdravniki.

Bojan Jokić
K Villarrealu je 29-letni Kranjčan pred dvema letoma prestopil iz Chieva. Foto: EPA
Edinson Cavani in Bojan Jokić
Lani v tem času je z reprezentanco gostoval v Južni Ameriki. Prizor s tekme v Montevideu, ko je napadalec Urugvaja Edinson Cavani ob Jokiću zadel za 1:0. Foto: Reuters
Jokić: Če bi prvi zadeli, bi bilo dovolj - 1:0 za nas

Tudi španski prvoligaš Villarreal je večino sezone odigral brez njegove pomoči. Pred slabima dvema mesecema je znova zaigral, Srečko Katanec pa ga je takoj uvrstil tudi nazaj na reprezentančni seznam. Pred začetkom priprav na kvalifikacijsko tekmo proti Angliji smo se z levim bočnim branilcem v sredo pogovarjali na Brdu pri Kranju.
Bojan, kar sedem mesecev niste igrali. O tem, kako ste si poškodovali desno koleno, pravzaprav še nismo slišali veliko.

Zgodilo se je poleti med pripravami v Villarrealu, zelo hitro, na treningu med trkom s soigralcem. Malo me je zabolelo in sčasoma sem po dan, dva počival. Ker so bile bolečine prehude, sem moral na koncu na operacijo. En del hrustanca sem imel malo okrušen. Vse skupaj je zelo zelo majhno, a nisem imel druge izbire, kot da opravim artroskopijo.
Okrevanje je bilo daljše od pričakovanega.
Da. Sprva je bilo predvideno, da bom počival tri mesece, a se je nato zavleklo na pet mesecev, preden sem se vrnil na treninge. Nato sem dva meseca treniral z ekipo, po sedmih mesecih pa prvič zaigral. Operacija je bila v redu, a sem potem mogoče prehitro stopil na nogo. Skoraj mesec in pol sem imel bergle. Mogoče bi moral v začetnem obdobju rehabilitacije koleno obremenjevati malo bolj počasi. Program treningov je bil malce prestrog, malo preveč sem delal. Tako so vsaj rekli zdravniki.

Prvič ste igrali 12. aprila in nato v zadnjih krogih španskega prvenstva redno dobivali priložnost v prvi postavi. Ste to po tako dolgi odsotnosti sploh pričakovali?
Mislim, da sem si to zaslužil s prikazanim na treningih. Trener je to videl. Zahvalil bi se mu, ker mi je dal priložnost in je verjel vame. Čakal je, da se vrnem na pravo raven. Po tako dolgem času se je zelo težko vrniti, a sem vztrajal in trdo delal, s čimer nimam težav. Med okrevanjem je bilo sicer zelo težko, a to je sestavni del nogometa. V glavi moraš biti zelo močan, najbližji pa so s tabo, da te dvignejo, ko padeš. Dvigniti pa se moraš tudi sam. V klubu so mi zelo pomagali.

Villarreal je sezono v La Ligi končal na šestem mestu.
Zadovoljni smo, sezona je bila dobra. Igrali smo tudi v osmini finala Evropske lige, kjer smo izpadli proti poznejšemu zmagovalcu Sevilli. Klubi, ki so pred nami, imajo res kakovostne igralce. Odločajo tudi izkušnje. Sevilla je na primer zelo izkušena ekipa, ki vedno izkoristi vsako priložnost, tako doma kot v gosteh. V novi sezoni bomo poskušali vsaj zadržati naš položaj. Ekipa se bo sicer verjetno precej spremenila, veliko bo odhodov in prihodov igralcev. Bomo videli, kaj bo.

Sami ostajate v Villarrealu?
Za zdaj ostajam. Pogodbo imam še dve leti. Bil sem poškodovan, a so zadovoljni z mano. To je najpomembneje. Nikoli pa se v nogometu ne ve, kaj te čaka, včasih se lahko tudi kaj na hitro spremeni.

V reprezentanci ste nazadnje igrali pred natančno enim letom na južnoameriški turneji. Je bilo težko spremljati tekme v času, ko vas ni bilo zraven?
Po televiziji ali s tribune je težje spremljati tekme, zelo živčno je, a vedno sem jih spremljal z veseljem, z nekimi pozitivnimi občutki. Lepo je gledati reprezentanco, še posebej ko so pravi rezultati. Vesel pa sem, da sem se vrnil in da sem zdrav.

Na vašem položaju vas je zamenjal Andraž Struna. Kako dojemate konkurenco?
Andraž je zelo dobro igral, vendar nanj ne gledam kot na konkurenco. Nanj gledam kot na prijatelja, s katerim igrava skupaj, tako kot na vsakega drugega reprezentančnega soigralca. V klubu je to mogoče malo drugače. Pomembno je, da igra tisti, ki da v danem trenutku več.

S kakšnimi pričakovanji gledate proti tekmi z Anglijo prihodnjo nedeljo?
Dobro bi bilo, če bi se zgodilo tako kot na Wembleyju, kjer sem si tekmo ogledal v živo, da bi mi zadeli prvi. V tem primeru bi nam poln stadion gotovo dal dodatnih moči. Najpomembneje je, da ne prejmemo zadetka. Mislim, da smo dovolj kakovostni, da to tekmo dobimo, če bomo pravi. Angleži so dobri igralci, a proti takšnim igramo iz tedna v teden. Navajeni smo na to raven. Res je mogoče ta junijski termin malce zamaknjen, a ni panike. Smo profesionalci, radi igramo za reprezentanco in dali bomo maksimum.

Kaj so prednosti Slovenije in kaj prednosti Anglije?
Oni so samozavestni, ker so prvi na lestvici, in vedo, da so favoriti. Zelo dobri so v protinapadih in imajo napadalce, ki lahko sami odločijo tekmo. Upam pa, da nas bodo malce podcenili. Mi smo agresivni in čvrsti v obrambi. Na Wembleyju nas dolgo niso mogli prebiti.

Še vprašanje o Ligi prvakov: kaj napovedujete za drevišnji finale?
Vsi navijajo za Barcelono, jaz pa sem malo pokvarjen in bi rad videl, da zmaga Juventus (smeh). Toda mislim, da bo na koncu vendarle uspelo Barceloni, ker je res premočna. Težko bo to izpustila iz rok. Privoščim tudi njim, da ne bo pomote. Res so neverjetni in imajo izjemno kakovost na vseh položajih. Zelo hitro odvzamejo žogo in tekmeca spravijo v napake. Juventus je na papirju slabši, vendar ima zelo dobro ekipo, kar je dokazal tudi z izločitvijo Reala. Ne navijam za Juventus, toda igral sem v Italiji in vem, da dobro delajo. Ta ekipa si zasluži osvojiti nekaj velikega.

Operacija je bila v redu, a sem potem mogoče prehitro stopil na nogo. Skoraj mesec in pol sem imel bergle. Mogoče bi moral v začetnem obdobju rehabilitacije koleno obremenjevati malo bolj počasi. Program treningov je bil malce prestrog, malo preveč sem delal. Tako so vsaj rekli zdravniki.

Jokić: Če bi prvi zadeli, bi bilo dovolj - 1:0 za nas