Julian Nagelsmann je po pričakovanjih prevzel vodenje Nemčije, ki jo bo povedel na domače evropsko prvenstvo leta 2024. Foto: Reuters
Julian Nagelsmann je po pričakovanjih prevzel vodenje Nemčije, ki jo bo povedel na domače evropsko prvenstvo leta 2024. Foto: Reuters

36-letni Nemec je na klopi elfa zamenjal Hansija Flicka, ki je službo izgubil 10. septembra po le štirih zmagah na zadnjih 17 tekmah, vključno z izpadom v skupinskem delu svetovnega prvenstva.

"Evropsko prvenstvo imamo v svoji državi. To je nekaj posebnega. Z veliko željo sprejemam ta izziv," je na predstavitvi nemške nogometne zveze v Frankfurtu dejal Nagelsmann. Mladi nemški trener je vodil Bayern, pri katerem je prav tako nasledil Flicka.

Cilj: navdušiti navijače z uspehom

Ob sebi bo kot pomočnika imel nekdanjega napadalca Bayerna Sandra Wagnerja. Svojo prvo tekmo v vlogi selektorja bo vodil 14. oktobra v Hartfordu proti ZDA, tri dni pozneje pa še proti Mehiki v Philadelphii.

"Evropsko prvenstvo prihodnje leto je izjemnega pomena za celoten nogomet v Nemčiji. Prepričani smo, da bo Julian Nagelsmann poskrbel, da bo reprezentanca navdušila svoje navijače in da bo Euro tudi športno uspešen," je dejal predsednik zveze Bernd Neuendorf.

Völler raje kot sebe priporočil Nagelsmanna

Na zadnjih petih tekmah pod vodstvom Flicka Nemci niso zmagali in so doživeli štiri poraze. Tik za tem so nato pod vodstvom Rudija Völlerja ugnali Francijo z 2:1, a ta ni bil pripravljen dlje časa ostati na položaju selektorja. Völler je trenutno direktor reprezentance in naj bi bil tudi gonilna sila pri imenovanju Nagelsmanna.

Leta polomov po desetletju uspehov

Nemčija je pogorela na zadnjih treh velikih prvenstvih. Tako na SP-ju 2018 kot 2020 je elf izpadel že po skupinskem delu, na evropskem prvenstvu 2020 pa mu je spodletelo že v osmini finala. Predtem so Nemci doživeli izjemen niz uspehov: na SP-jih od 2002 do 2014 so bili drugi, dvakrat tretji in v Braziliji 2014 so četrtič postali svetovni prvaki. Za dobro mero so vmes osvojili še tri odličja na evropskih prvenstvih: drugi so bili 2008 in polfinalisti 2012 ter 2016.

Nagelsmann želi Nemčijo popeljati do naslova evropskega prvaka na domačih tleh