Nicolas Anelka je v preteklosti že igral za Arsenal, Real Madrid, PSG ... Foto: Reuters
Nicolas Anelka je v preteklosti že igral za Arsenal, Real Madrid, PSG ... Foto: Reuters
Jermain Defoe
Jermain Defoe ni užival zaupanja trenerja Jaundeja Ramosa, zato ga je z veseljem kupil Harry Redknapp. Z njim je pred leti že uspešno sodeloval pri West Hamu. Foto: EPA
Ever Banega
Ever Banega v Argentini velja za naslednika Fernanda Redonda. Foto: EPA
Mesut Ozil
Mesut Ozil, Nemec turških korenin, zatrjuje, da bo nekega dne igral za Fenerbahče. Foto: EPA

Angleži so že devet dni pred iztekom roka z zapravljenimi 93 milijoni funtov (125 milijinov evrov) presegli januarski rekord iz lanske sezone, pa čeprav je od vodilne trojice nakupoval samo Chelsea, ki je odkupil Nicolasa Anelko od Boltona za 15 milijonov funtov (20 milijonov evrov). Modre je okrepil tudi srbski branilec Branislav Ivanović (Lokomotiva Moskva). Arsenal se je s prodajo znebil nemirnega Lassana Diarrraja (Portsmouth), Manchester United pa je pripeljal le Angolca Manucha.

Juande Ramos gradi veliko ekipo
Osrednji člen trgovine na Otoku je bil Tottenham, ki si pod taktirko novega trenerja Juandeja Ramosa želi v vrh Premier lige. Spursi so zadnji hip prodali Jermaina Defoa, ki je bil na stranskem tiru, močno pa so okrepili obrambo. Za okoli 20 milijonov funtov so v severnolondonski klub pripeljali Škota Alana Huttona (Rangers), Jonathana Woodgata (Middlesbrough) in Gilberta (Hertha). Middlesbrough je nato za rekordnih 12 milijonov funtov okrepil napad, iz nizozemskega Heerenveena je prišel Brazilec Alfonso Alves. 25-letni Defoe se je za neznano vsoto preselil v Portsmouth, kateremu pa se z Manchester Cityjem ni uspelo dogovoriti o prodaji Benjanija Mwaruwarija.

Mancini prodal svojega sina
Fulham je privabil finskega veterana Jarija Litmanena. Naslovnice v Italiji pa je polnil prestop 17-letnega Fillipa Mancinijia, sina trenerja milanskega Interja Roberta Mancinija, ki bo od zdaj treniral in igral pod vodstvom Svena Gorana Erikssona v Manchester Cityju.

Koeman rešuje svojo kožo
Veliko manj zapravljivi kot Angleži so bili tokrat Španci, ki so zapravili manj kot 30 milijonov evrov. Real Madrid je zadovoljen s formo in igralci ter ni nakupoval, Barcelona pa je pridobila le rezervnega vratarja Joseja Manuela Pinta (Celta Vigo), ob tem pa so Katalonci vztrajno zavračali prodajo Ronaldinha. Najglobje so segli v žep v Valencii, kjer trenerju Ronaldu Koemanu voda že krepko teče v grlo. Nizozemec je za dva milijona evrov iz Ajaxa pripeljal vezista Hedwigesa Madura, kar 18 milijonov pa so "netopirji" odšteli za Everja Banega, 19-letnika, ki je blestel pri Boci Juniors.

Pestro dogajanje v Bundesligi
V Nemčiji so na tokratni tržnici pustili 50 milijonov evrov. Münchenski Bayern je, potem ko je že poleti zapravil rekordnih 70 milijonov, januarja dodal še 12 milijonov, ki jih je Sao Paolo dobil za branilca Brena. Ulov zime pa je pet pred dvanajsto uspel Werderju iz Bremna, ki je Schalkeju za slabih pet milijonov speljal 19-letnega Mesuta Ozila. Član mlade nemške reprezentance velja za najboljšega mladega nogometaša v Bundesligi.

Vrnitev Kollerja v Nemčijo
Nemci tradicionalno zaupajo Brazilcem, Schalke je okrepil napadalni vezist Ze Roberto (soimenjak rojaka, ki igra pri Bavarcih), Hertho pa napadalec Raffael. V deželo svojih največjih uspehov se je vrnil češki velikan Jan Koller, ki je Monaco zamenjal za Nürenburg.

Mirno na Apeninskem polotoku
Med Italijani so bili najbolj širokosrčni pri stari dami. Juventus je za 11 milijonov kupil obrambnega vezista Mohameda Sissokoja (Liverpool). Vodilni Inter je okrepil svoje močno moštvo s preizkušenim Portugalcem Manichejem. Najsvetlejša zvezda pa je seveda Pato. 18-letni Brazilec je januarja lahko zaigral za Milan in ga je v teh tednih že povsem preporodil. V Italijo se je iz ukrajinskega Šahtjorja vrnil Cristiano Lucarelli, ki zdaj nosi majico Parme. Lazio pa si je zadnji hip sposodil češkega branilca Davida Rozehnala (Newcastle).

Lyon ne počiva na lovorikah
Tradicionalno najmanj burno izmed velikih petih lig je bilo v francoski. Lyon je za 14 milijonov kupil Brazilca Edersona, a ga je do konca leta pustil na posoji pri njegovem dozdajšnjem klubu Nici. Obrambo je okrepil Jean-Alain Boumsong, ki je za tri miljone prišel iz Juventusa. Marseille je pridobil reprezentanta Slonkoščene obale Kango Akaleja (Lens) in napadalca Elliota Grandina (Cean).

T. G.