Napoli je osvojil italijanski pokal po šestih letih. Foto: Reuters
Napoli je osvojil italijanski pokal po šestih letih. Foto: Reuters

Juventus je pri strelih z bele pike zgrešil v prvih dveh serijah, ko sta enajstmetrovki zapravila Paulo Dybala in Danilo. Na drugi strani so bili uspešni vsi štirje izvajalci pri Napoliju, ki se pokalne lovorike spet veseli po letu 2014.

Neapeljčani so bili bližje zmagi že v rednem delu. Imeli so več lepih priložnosti, najbližje zadetku sta bila Lorenzo Insigne v prvem delu in Elif Elmas v 92. minuti. Oba sta stresla vratnico.

Juventus je imel najlepšo priložnost v uvodnih minutah, a je Alex Meret, ki je zamenjal prvega vratarja Ospino, ubranil strel sicer bledega Cristiana Ronalda. Na drugi strani je imel Gianluigi Buffon precej dela. Najprej ga je rešila vratnica po strelu Insigneja od daleč, nato pa je dobro posredoval po prodoru in strelu Diega Demmeje ter malo pozneje še Insigneja.

Belgijec Dries Mertens je podaljšal pogodbo z Napolijem, je sporočil lastnik kluba Aurelio de Laurentiis. 33-letnik, ki bi mu dosedanja pogodba potekla čez 13 dni, bo pod Vezuvom predvidoma ostal do konca sezone 2021/22.

V drugem polčasu so bili varovanci Gennara Gattusa še nevarnejši. Arkadiusz Milik je sprožil prek gola iz ugodnega položaja, še enkrat je bil nenatančen Insigne. V sodnikovem podaljšku je Buffon odlično posredoval po strelu Maksimovića z glavo. Odbita žoga je prišla do Elmasa, ki jo je iz neposredne bližine poslal v vratnico.

Pri enajstmetrovkah je Meret ubranil strel Dybale, nato pa je Danilo poslal žogo mimo gola in zmagovalec je bil praktično znan.

Srbski trener Siniša Mihajlović je podaljšal pogodbo z Bologno do leta 2023.

To je bil četrti poraz v petem finalu trenerja Juventusa Maurizia Sarrija, ki je nekdaj treniral Napoli. Zmagal je v finalu Evropske lige, izgubil pa angleški superpokal, ligaški angleški pokal, italijanski superpokal in zdaj še italijanski pokal.

Italijanski pokal, finale, Rim:
NAPOLI - Juventus * 4:2 (0:0)
* - po streljanju 11-m

Enajstmetrovke:
1. serija: Dybala zgrešil; Insigne zadel
2. serija: Danilo zgrešil; Politano zadel
3. serija: Bonucci zadel; Maksimović zadel
4. serija: Ramsey zadel; Milik zadel

Napoli: Meret, Di Lorenzo, Maksimović, Koulibaly, Rui (81./Hysaj), Ruiz (80./Allan), Demme, Zielinski (88./Elmas), Callejon (66./Politano), Mertens (67./Milik), Insigne.

Juventus: Buffon, Cuadrado (85./Ramsey), de Ligt, Bonucci, Sandro, Bentancur, Pjanić (74./Bernardeschi), Matuidi, Dybala, Ronaldo, Costa (65./Danilo).

Sodnik: Daniele Doveri

Napoli po loteriji z bele točke osvojil italijanski pokal