Nenavadno slavje na praznem Weserstadionu, kjer bi se sicer zbralo 42.000 gledalcev. Vsi igralci so oblekli rdeče majice s številko 8, na hrbtu pa so bile izpisane vse letnice 30 naslovov. Foto: EPA
Nenavadno slavje na praznem Weserstadionu, kjer bi se sicer zbralo 42.000 gledalcev. Vsi igralci so oblekli rdeče majice s številko 8, na hrbtu pa so bile izpisane vse letnice 30 naslovov. Foto: EPA

Serijski nemški prvaki so spomladi osvojili kar 43 izmed 45 možnih točk. Po 66 dneh premora zaradi pandemije novega koronavirusa so dobili vseh sedem srečanj, ključna pa je bila zmaga v Dortmundu 26. maja z 1:0.

Robert Lewandowski je z 31. golom v letošnji sezoni potrdil nov naslov za Bavarce. Foto: Reuters
Robert Lewandowski je z 31. golom v letošnji sezoni potrdil nov naslov za Bavarce. Foto: Reuters

Velemojster Lewandowski vedno na pravem mestu
Na Weserstadionu so se gostitelji srčno borili na razmočeni zelenici. V zadnjih dveh krogih bodo skušali preprečiti prvi izpad v drugo ligo po letu 1980. Čakata jih odločilni tekmi v Mainzu in doma s Kölnom. V uvodne pol ure so bili enakovreden tekmec, Maximilian Eggestein je v 18. minuti streljal mimo vrat z 20 metrov.

Bavarci so povedli dve minuti pred odmorom, ko je Jerome Boateng podal v kazenski prostor, žogo je poslal prek obrambe Bremenčanov. Lewandowski si jo je zaustavil s prsmi in jo z desetih metrov z desno nogo poslal mimo Jirija Pavlenke v mrežo. Videosodnik si je ogledal posnetek in potrdil, da Poljak ni bil v prepovedanem položaju. To je bil že 31. gol najboljšega strelca Bundeslige.

Hitri Alphonso Davies si je tokrat privoščil dva groba prekrška. Sodnik Harm Osmers bi ga lahko izključil že v prvem polčasu, v 79. minuti pa si je vsekakor zaslužil drugi rumeni karton. Foto: EPA
Hitri Alphonso Davies si je tokrat privoščil dva groba prekrška. Sodnik Harm Osmers bi ga lahko izključil že v prvem polčasu, v 79. minuti pa si je vsekakor zaslužil drugi rumeni karton. Foto: EPA

Davies izključen enajst minut pred koncem
V drugem polčasu so Bavarci nadzorovali potek srečanja. Drugi zadetek je visel v zraku. V 79. minuti je Alphonso Davies zaradi spotikanja prejel drugi rumeni karton in Bayern je zadnje četrt ure odigral le z deseterico.

Neuer s parado preprečil izenačenje
Trener Werderja Florian Kohfledt je vse moči usmeril v napad. V igro je poslal 41-letnega napadalca Claudia Pizarra, ki je najlepša leta preživel prav v Münchnu. V zadnji minuti rednega dela je Fin Bartels podal pred vrata, Juja Osako je streljal z glavo, s konicami prstov pa je žogo odbil Manuel Neuer. Izjemna parada nemškega reprezentančnega vratarja, ki je izbil žogo tik pred Pizarrom.

Thomas Müller imajo še dva velika cilja v tej nenavadni sezoni. 4. julija bo na sporedu finale nemškega pokala proti Leverkusnu v Berlinu. Avgusta sledi še zaključek Lige prvakov. Bayern je zadnji naslov evropskega prvaka osvojil 25. maja 2013 na Wembleyju, od takrat niti enkrat ni igral v finalu. Foto: EPA
Thomas Müller imajo še dva velika cilja v tej nenavadni sezoni. 4. julija bo na sporedu finale nemškega pokala proti Leverkusnu v Berlinu. Avgusta sledi še zaključek Lige prvakov. Bayern je zadnji naslov evropskega prvaka osvojil 25. maja 2013 na Wembleyju, od takrat niti enkrat ni igral v finalu. Foto: EPA

Lewandowski na slavju pogrešal prisotnost navijačev
"Vsak naslov je poseben. Žal tokrat ni navijačev z nami. Vsi zelo pogrešamo njihovo prisotnost na stadionih. Upam, da bo že jeseni znova vse po starem. To je bila težko prigarana zmaga, saj se Werder bori za preživetje. Dokazali smo, da smo najboljša ekipa v Nemčiji. Čaka nas kratek poletni odmor, nato pa avgusta Liga prvakov, kjer imamo visoke cilje," je bil zadovoljen Lewandowski.

Rummenigge: Po prihodu Flicka smo videli pravi Bayern
"Marsikdo je pozabil, da smo decembra zaostajali sedem točk za vrhom lestvice. Po prihodu Hansija Flicka se je vse spremenilo. Nanizali smo izjemen niz zmag, prikazali smo odlično igro. To je pravi Bayern, ki ga pričakujem tudi v Ligi prvakov. Po finalu pokala v Berlinu nas čaka 12 dni odmora, nato pa priprave na povratno tekmo osmine finala Lige prvakov proti Chelseaju," je povedal predsednik upravnega odbora Karl-Heinz Rummenigge.

"Vsi smo videli, kaj se je zgodilo v Franciji. Imajo dramo na sodišču, ker niso odigrali sezone do konca. Mi smo prišli do naslova na zelenici in to je ključno. Bundesliga je lahko zgled vsem ostalim ligam v Evropi. Pridobili smo ugled v Evropi. Res je nenavadno, da nas je 20 sedelo na stadionu na tako pomembni tekmi, ko smo si zagotovili naslov," je dodal Rummenigge, ki je potrdil, da bo v soboto po tekmi s Freiburgom na Allianz Areni skupna večerja vseh igralcev in vodstva kluba. Zaradi strogih ukrepov žene in dekleta ne bodo smele priti na slavje, kar je sicer vedno praksa.

"Prvi cilj smo izpolnili. Zelo dobro se spomnim, ko sem postal prvak kot igralec, zdaj mi je to uspelo še v trenerski vlogi. Vsekakor želimo osvojiti pokal 4. julija proti Leverkusnu. Liga prvakov nas čaka avgusta. Ne bo lahko, saj bo to posebna izvedba. Na sporedu bo le ena tekma in nič se ne da načrtovati," je pojasnil 55-letni Flick.

Lewandowski zadel za naslov Bayerna

Gol Kampla ni zadostoval za tri točke
Zelo se je zapletel položaj v boju za drugo mesto. Leipzig je po vodstvu z 2:0 le remiziral s Fortuno (2:2), Borussia Dortmund pa je presentljivo izgubila proti Mainzu z 0:2.

Kevin Kampl je znova začel v prvi postavi Leipziga, skupaj s prvim zvezdnikom ekipe Timom Wernerjem pa sta zadela proti Fortuni. Nekdanji slovenski reprezentant je bil, tako kot pred manjšo poškodbo, ki ga je za dva kroga postavila na klop, znova motor svoje ekipe. Poskrbel je tudi za vodilni gol, ko je neubranljivo meril s kakšnih 20 metrov v 60. minuti. Le tri minute zatem pa je bil uspešen še Werner.

Ko je že kazalo na zanesljivo zmago, pa je Leipzig ob koncu popustil. V 87. minuti je znižal Steven Skrzybski. Že v sodnikovem dodatku pa je nato zadel še Andre Hoffman z glavo in svoji ekipi priboril zlata vredno točko v boju za obstanek.

Kevin Kampl (drugi z desne) je v sredo dosegel vodilni gol za Leipzig (60.), ki pa je na koncu remiziral s Fortuno (2:2). Foto: EPA
Kevin Kampl (drugi z desne) je v sredo dosegel vodilni gol za Leipzig (60.), ki pa je na koncu remiziral s Fortuno (2:2). Foto: EPA

Mainz šokiral razglašene Dortmundčane
Za Mainz sta na stadionu Westfalen v Dortmundu zadela Jonathan Burkardt in Jean-Philippe Mateta z bele točke. Razglašeni črno-rumeni niso bili na ravni ekipe, ki se je dolgo borila tudi za naslov prvaka, medtem ko se je moštvo z dna lestvice izkazalo, zasluženo zmagalo in bi lahko uspeh potrdilo še s kakšnim golom.

Velika kriza Schalkeja
V vse večjih težavah je Schalke. Po porazu v Frankurtu z 1:2 je že 14. v nizu ostal brez zmage in zdaj na lestvici padel na deseto mesto.

Pomembna zmaga Gladbacha
V boju za uvrstitev v kvalifikacije Lige prvakov je Borussia iz Mönchengladbacha premagala Wolfsburg s 3:0. Že v 11. minuti je Jonas Hofmann izkoristi lepo podajo v prazen prostor, nato pa je isti igralec točno na tretjini tekme zaključil še natančno akcijo soigralcev.

V drugem delu je Borussia sicer prepustila pobudo tekmecem, a bila v protinapadih še naprej nevarnejša, nizala je priložnosti, dokončno pa upe Wolfsburga razblinila v 65. minuti, ko je zadel Lars Stingl.

Paderborn se seli v drugo ligo, Arminia po desetih letih med elito
Z zmago nad Paderbornom z 1:0 si je obstanek dokončno zagotovil Union Berlin. Paderborn je tako izgubil še zadnje teoretične možnosti za obstanek in bo v naslednji sezoni znova drugoligaš. Tudi v drugi ligi so bile tri tekme. Hamburger SV je le remiziral z Osnabrückom (1:1). To pomeni, da si je napredovanje med elito po desetih letih že zagotovila Arminia Bielefeld.

Leipzig brez Wernerja v zaključnih bojih Lige prvakov
Timo Werner ne bo igral v avgustovskih zaključnih bojih Lige prvakov za Leipzig, saj bo že julija prestopil k Chelseaju. Napadalec je v Bundesligi dosegel že 25 golov, v Ligi prvakov pa štiri.

V sredo bi moral izvršni odbor Evropske nogometne zveze potrditi odločitev o igranju zaključnega turnirja osmerice v Ligi prvakov na dveh lizbonskih stadionih (Luz in Jose Alvalade), pri čemer bi bil četrtfinale med 12. in 15. avgustom, polfinale 18. in 19. avgusta, finale pa 23. avgusta.

Werner bi moral sredi julija podpisati pogodbo z modrimi in potem oditi na enomesečni premor pred naslednjo sezono. Tudi če bi Chelsea prišel do finala Lige prvakov, 24-letni Werner ne bi imel pravice nastopa zanj. To je malo verjetno, saj je Chelsea prvo tekmo osmine finala proti Bayernu izgubil kar z 0:3.

31. krog:
BORUSSIA (M) – WOLFSBURG 3:0 (2:0)
Hofmann 11., 30., Stindl 65.

WERDER – BAYERN 0:1 (0:1)
Lewandowski 43.
RK: Davies 79./Bayern

Werder: Pavlenka, Veljković (88./Pizarro), Vogt (46./Langkamp), Moisander, Gebre Selassie, M. Eggestein, Klaassen (84./Füllkrug), Friedl, Bittencourt (62./Bartels), Rashica (62./Sargent), Osako.

Bayern: Neuer, Pavard, Boateng, Alaba, Davies, Kimmich, Goretzka, Coman, Müller, Gnabry (82./Hernandez). Lewandowski.

Sodnik: Harm Osmers

FREIBURG – HERTHA 2:1 (0:0)
Grifo 61., Petersen 71.; Ibišević 66./11-m

UNION BERLIN – PADERBORN 1:0 (1:0)
Zolinski 27./ag


EINTRACHT - SCHALKE 2:1 (1:0)
Silva 28., Abraham 50.; McKennie 59.
RK: Bozdogan 77./Schalke

BORUSSIA (D) - MAINZ 0:2 (0:1)
Burkardt 33., Mateta 49./11-m

RB LEIPZIG - FORTUNA 2:2 (0:0)
Kampl 60., Werner 63.; Skrzybski 87., Hoffmann 92.
Kampl je igral vso tekmo.

BAYER LEVERKUSEN - KÖLN 3:1 (2:0)
Bender 7., Havertz 40., Diaby 83.; Bornauw 59.

AUGSBURG - HOFFENHEIM 1:3 (0:0)
Vargas 69.; Dabbur 59., 62., Bebou 89.

Lestvica:                              
BAYERN           32 24  4  4  93:31  76
BORUSSIA (D)     32 20  6  6  82:37  66
LEIPZIG          32 17 12  3  79:34  63
BAYER (L)        32 18  6  8  60:42  60
BORUSSIA (M)     32 18  5  9  61:38  59
WOLFSBURG        32 12 10 10  44:41  46
HOFFENHEIM       32 14  7 11  45:53  46
FREIBURG         32 12  9 11  43:44  45
EINTRACHT        32 12  5 15  55:57  41
SCHALKE          32  9 12 11  37:50  39
HERTHA           32 10  8 14  45:57  38
UNION BERLIN     32 11  5 16  38:54  38
KÖLN             32 10  5 17  49:62  35
AUGSBURG         32  9  8 15  43:60  35
MAINZ            32 10  4 18  41:63  34
FORTUNA D.       32  6 11 15  35:63  29
WERDER           32  7  7 18  35:65  28
PADERBORN        32  4  8 20  34:68  20