V Mednarodnem združenju profesionalnih nogometašev (FIFPro) so se pogovarjali tudi o tem, da bi določili maksimalno število tekem, ki bi jih lahko igralci odigrali v eni sezoni. Foto: Reuters
V Mednarodnem združenju profesionalnih nogometašev (FIFPro) so se pogovarjali tudi o tem, da bi določili maksimalno število tekem, ki bi jih lahko igralci odigrali v eni sezoni. Foto: Reuters

Predsednik Fife pričakuje, da bo nogomet v prihodnje popolnoma drugačen, da bo boljši, bolj človeški, bolj zavezan pravim vrednotam, istočasno pa bolj globalen in manj aroganten. Kaj to pomeni v praksi? Novinar Reutersa Brian Homewood je ponudil nekaj iztočnic.

Kaj lahko se zgodi, da bodo reprezentančne tekme v prihodnje igrali le v enem ali dveh obdobjih v sezoni, bi bila pa ta obdobja seveda daljša. S tem bi bili bolj zadovoljni predvsem klubi, saj bi bilo na sporedu manj reprezentančnih premorov, ki zdaj povzročajo skrbi klubskim trenerjem in vodstvom. Manj bi bilo tudi dolgih potovanj.

Selektorji reprezentanc bi imeli na drugi strani igralce več časa na razpolago, s čimer bi lahko izboljšali tudi kakovost igre na reprezentančni ravni.

Pojavljajo se tudi ideje, da bi afriško prvenstvo in Zlati pokal organizirali vsaka štiri leta in ne več vsaki dve leti.

Sorodna novica Infantino: Nogomet bo bolj človeški in manj aroganten

"Potrebujemo 50 klubov, ki lahko zmagajo na SP-ju"
Kot je še povedal Infantino, si želi "vsaj 50 reprezentanc in 50 klubov z vseh celin pripeljati na najvišjo raven". Zato so med drugim uvedli tudi razširjeno klubsko svetovno prvenstvo s 24 ekipami, ki bi moralo biti prvič na sporedu junija prihodnje leto na Kitajskem, a so ga zaradi evropskega prvenstva in Cope Americe preložili.

"Potrebujemo 50 klubov, ki lahko zmagajo na klubskem svetovnem prvenstvu, ne samo pet ali šest evropskih klubov. 20 izmed teh klubov bo iz Evrope, kar je bolje kot današnjih pet ali šest," poudarja Švicar italijanskega rodu.

Več čezmejnih lig?
Morda bo Mednarodna nogometna zveza v prihodnje bolj naklonjena tudi čezmejnim ligam, ki bi pomagale državam z majhnim trgom. Pred časom se je na primer v medijih špekuliralo o morebitni ustanovitvi "jadranske lige", kot jo poznamo v košarki, a se ta ideja nikoli ni uresničila, tudi Evropska nogometna zveza (Uefa) je ni nikoli načrtovala.

Infantino je na začetku letošnjega leta predlagal ustanovitev 20-članske panafriške lige, ki bi spodbudila afriške nogometaše, da ostanejo v Afriki in se ne v tako množičnem številu selijo v Evropo, prav tako bi ponudila priložnost za razvoj tamkajšnjim klubom.

Morebitna nova pravila glede prestopov nogometašev bi lahko omejila tudi astronomske odškodnine, zaradi katerih si večina afriških in južnoameriških klubov zdaj ne more privoščiti niti povprečnih reprezentančnih igralcev.

Sorodna novica Infantino: Pandemija priložnost za reforme v nogometu

Onstran Atlantika nov sistem v kvalifikacijah za SP 2022
Spremenjeni bi bili lahko tudi formati drugih tekmovanj. Kvalifikacije za SP 2022 v Severni in Srednji Ameriki ter na Karibih (CONCACAF) bodo že potekale po nekonvencionalnem sistemu. 35 reprezentanc bo razdeljenih v dva ranga na podlagi uvrstitev na lestvici Fife. Šest najboljših bo od jeseni igralo v "zgornji ligi", trije se bodo uvrstili na svetovno prvenstvo.

Preostalih 29 reprezentanc bo tekmovalo v "spodnji ligi", razdeljene bodo v osem skupin. Sledilo bo tekmovanje na izpadanje prvouvrščenih izbranih vrst, zmagovalec pa se bo na koncu s četrtouvrščenim moštvom iz "zgornje lige" pomeril za mesto, ki pelje v medcelinske kvalifikacije za svetovno prvenstvo.

Podoben sistem v Evropi poznamo v Ligi narodov, ki je v prvi izvedbi v sezoni 2018/19 doživela nenadejan uspeh.

V klubskih prvenstvih v Evropi že 22 izmed 54 lig pozna različne različice sistema s "play offom", da ostane sezona čim bolj zanimiva do konca. Morda bomo priča tudi zmanjšanju prvih lig, v katerih zdaj igra 20 klubov.

V Mednarodnem združenju profesionalnih nogometašev (FIFPro) so se pogovarjali tudi o tem, da bi določili maksimalno število tekem, ki bi jih lahko igralci odigrali v eni sezoni.