Gianni Infantino razmišlja, da bi bilo smiselno zmanjšati število tekem. Foto: EPA
Gianni Infantino razmišlja, da bi bilo smiselno zmanjšati število tekem. Foto: EPA

Infantino je v pogovoru za Gazzetto dello Sport poudaril, da je pandemija lahko tudi priložnost za reforme v nogometu, čeprav bodo zaradi prekinitve tekmovanj ter vezanosti na sponzorske pogodbe in prodaje televizijskih pravic velike finančne izgube. Po besedah Švicarja razmišlja Fifa predvsem o manjšem številu tekem: "Morda moramo stopiti korak nazaj. Morda je prava pot manj turnirjev, ki bodo privlačnejši, manj ekip, ki bodo bolj izenačene, in manj tekem, s katerimi bomo ščitili zdravje igralcev, a bodo te zanimivejše."

Do zdaj je bil njegov pristop drugačen. Nazadnje je bil podpornik še obsežnejšega koledarja in novega klubskega svetovnega prvenstva, na katerem naj bi nastopilo kar 24 ekip. Verjetno ga vsaj pri prvi izvedbi čakajo zapleti, saj so v Južni Ameriki in Evropi tekmovanja trenutno prekinjena, a meni, da je termin leta 2021 mogoče tudi prestaviti. "Kmalu se bomo odločili, ali bo tekmovanje zaživelo leta 2021, 2022 ali pa 2023," je še dejal Infantino, ki si močno želi uresničiti prav ta projekt.

Zavzel se je tudi za preudaren pristop v nogometu v povezavi s pandemijo koronavirusa in vsem svetoval, naj premor v nogometu traja, vse dokler kriza ne bo končana: "Povsem jasni smo. Igralo se bo spet, ko bo to mogoče brez nevarnosti, da komur koli ogrožamo zdravje." Infantino je napovedal še, da bo Fifa zaradi krize znova preverila tudi prestopne roke v nogometu: "Nimamo izbire. Potrebujemo prave ukrepe."

Nižje plače v Bundesligi

Medtem se uprave nemških klubov z igralci dogovarjajo o nižanju plač v času pandemije. Kot poroča Bild, so pri prvaku Bundeslige Bayernu, kjer so v pretekli sezoni za plače porabili več kot 336 milijonov evrov, nogometaši privolili v 20-odstotno znižanje. Že pred Bavarci so se za znižanje plač dogovorili pri Borussii Mönchengladbachu, Werderju iz Bremna, kjer so znižanje predlagali igralci sami, in pri Schalkeju.

Pogovori potekajo tudi v Borussii Dortmund, kjer je trener Lucien Favre sam predlagal znižanje dohodkov, klub pa predlaga 20-odstotno znižanje, če se tekme ne bodo več igrale, in 10-odstotno, če se bo sezona nadaljevala brez navijačev na stadionih. Dogovore o znižanju plač je potrdil tudi poslovodja Bayerja iz Leverkusna Rudi Völler, ki je dejal, da bo moral vsak prispevati svoj delež: "Vsi imamo pomisleke o tem, kako naprej in kako pomagati klubu."