Vladimir Curk o lanskem izpadu Primorja iz prve lige  po 16 letih:
Vladimir Curk o lanskem izpadu Primorja iz prve lige po 16 letih: "Izpadli smo na čudežen način. Mislim, da prvenstvo ni bilo čisto." Foto: MMC RTV SLO
Primorje
Ajdovski stadion naj bi že kmalu dočakal lepšo podobo. Foto: MMC RTV SLO
Primorje
Stara glavna tribuna, t. i. Mussolinijeva tribuna, je že podrta. Foto: MMC RTV SLO
Vjekoslav Lokica
Trener Ajdovcev je Vjekoslav Lokica. Foto: www.primorje-nklub.si
Vladimir Ostojič
Vladimir Ostojič je steber obrambe Primorja. Foto: MMC RTV SLO

Izplačila plač in drugih prejemkov nogometašem precej zaostajajo. Izvedeli smo, da so nekateri igralci prejšnjo sredo prejeli šele novembrsko plačo. Nogometaši, ki so že zelo nejevoljni, se bodo v prihodnjih dneh znova sestali z vodstvom kluba in mu predstavili svoje zahteve, po tem sestanku pa bo najbrž bolj jasno, kako bodo v Ajdovščini do konca izpeljali drugoligaško sezono, v kateri so si za cilj zadali takojšnjo vrnitev med najboljšo slovensko druščino.
Vse zaostale obveznosti, s katerimi so imeli težave že v prejšnjih sezonah, pa bodo morali slej ali prej poravnati, saj drugače ne bodo prejeli licence za nadaljnje nastopanje v drugi oziroma prvi ligi.
Curk: "O zmagovalcu še ne moremo govoriti"
"Stanje v klubu res ni rožnato, a mislim, da je tako povsod. Proračun imamo sicer pokrit s pogodbami, vendar z izplačili zamujamo. Gradimo tudi nov stadion, zato so razmere za trening in delo težke. Ni videti lepo, a mislim, da nam bom uspelo osvojiti prvo mesto, ki vodi v prvo ligo, in si počasi opomogli," nam je povedal direktor kluba Vladimir Curk, vendar je hkrati poudaril, da o zmagovalcu druge lige še ne moremo govoriti.
Cilj Ajdovcev je najprej ohraniti prvo mesto na naslednjih dveh tekmah do konca druge tretjine prvenstva, saj bi s tem imeli boljši razpored v zadnji tretjini sezone. Med drugim bi zadnjo tekmo z drugouvrščenim klubom odigrali doma.

V naslednji sezoni znova v Ajdovščini?
Se lahko zgodi, da bi se Primorje kljub osvojenemu prvemu mestu odločilo, da ne bo nastopalo v prvi ligi? "O tem ne razmišljamo. Videli bomo, kakšna bo situacija čez tri, štiri mesece. Politiki sicer govorijo, da smo iz krize, a sam temu ne verjamem," pravi Curk in podrobneje oriše zgodbo o prenovi stadiona, ki je rdeče-črne "odgnala" v začasni dom v Vipavi. "Smo sredi gradbišča. Imamo samo eno pomožno igrišče, tudi uprava se je preselila v kontejner. Zaradi hude zime z obilo burje, dežja in snega so gradbinici verjetno nekoliko v zamudi. Naš cilj pred decembrskim začetkom prenove je bil, da bi v novi sezoni znova igrali v Ajdovščini. Videli bomo, ali nam bo uspelo."

Direktor ajdovskega kluba je lani po izpadu iz prve lige dejal, da se bodo morali iz tega poraza nekaj naučiti in da je priložnost, da klub tudi reorganizirajo in mogoče postavijo drugačne temelje. Koliko jim je to uspelo? "Precej smo znižali proračun. Po pogodbah ta znaša 800.000 evrov, a mislim, da bo nekaj nižji. Lani je bil 1.280.000 evrov. Druga liga je manj zanimiva za pokrovitelje, letos je na primer zimski premor trajal od 20. novembra do 20. marca. To je nesmisel. Štiri mesece praktično nič ne počneš, igralce pa imaš in jih moraš plačevati. Vse skupaj izpade neresno, veliko manj je aktivnosti. Pogodbe igralcev so se bistveno znižale, tako kot tudi v drugih klubih. Tudi v prihodnji sezoni se bo to nadaljevalo."

"Nikogar ne plačujemo na črno"
Curk je nezadovoljen s podporo ajdovskih podjetij, ne samo nogometu, ampak tudi drugim športom. Klub je preveč odvisen od Primorja ("Druga podjetja ne dajo nič, čeprav so precej močna."), ki se je s splošno krizo v gradbeništvu tudi samo znašlo v težavah in bo v prihodnjih mesecih na čakanje napotilo približno tretjino delavcev. Zanimiv pa je podatek, da je po oktobrski raziskavi časnika Dnevnik generalni direktor Primorja Dušan Črnigoj lani zaslužil največ med slovenskimi menedžerji - 776.402 evrov bruto.
"Tudi na pomoč države ne moremo računati, posebej v tej situaciji, ko ima vlada sama s sabo dovolj težav. Država bi morala za šport več narediti, klubi bi morali biti oproščeni kakšne dajatve. Smo klub, v katerem smo vedno delali po zakonu, kar ne velja za vse v prvi ligi. Vsi igralci imajo pogodbe, nikogar ne plačujemo na črno. Država pobere veliko denarja, zato ostane bore malo za delovanje kluba. Zdaj niso časi za to, da bi država dala več, če pa bo, bomo vsi presrečni," še meni Curk.
Klubi prepuščeni sami sebi
Prvi mož rdeče-črnih ocenjuje, da druga liga ni bistveno cenejša od prve: "V drugi ligi ni združenja klubov, ni sestankov, zato smo prepuščeni sami sebi. Vsak klub se mora znajti sam. Če imaš večje zaledje in dobiš amaterje, ki ob službi ali študiju igrajo za 200, 300 evrov, je lažje. V našem okolju je to nemogoče dobiti." Ali takšna politika ne pomeni avtomatsko tudi nižjih ciljev? "Ni nujno, da so s tem tudi manjši cilji. Če imajo ti fantje veselje do igranja in imaš dobre igralce, lahko zbereš dobro ekipo. Če imaš seveda možnost selekcioniranja," odgovarja Curk in dodaja, da bodo prihodnost počasi gradili tudi z mladimi. Kadeti in mladinci od letos ne sodelujejo več z uspešno "valilnico" nogometašev v Biljah in tako kot člani nastopajo v drugi slovenski ligi.