V zeleno-belih dresih bodo slovenski reprezentanti igrali še do leta 2012. Foto: Marko Madžarac
V zeleno-belih dresih bodo slovenski reprezentanti igrali še do leta 2012. Foto: Marko Madžarac
Na skupščini sprejeli nove drese

Na skupščini Nogometne zveze Slovenije na Brdu pri Kranju je pri glasovanju o spremembi barv državnih dresov od 36 delegatov 21 glasovalo za spremembo, sedem jih je bilo proti, osem pa se jih je vzdržalo. Slovenski nogometaši bodo na svetovnem prvenstvu leta 2010 še vedno igrali v zeleno-beli kombinaciji, saj pogodba z zdajšnjim opremljevalcem traja do leta 2012. Po 1. januarju 2012 bodo oblekli športno opremo v novih barvah. Osnovna naj bi bila še vedno bela, številke modre, nekateri dodatki pa rdeči. Osnova rezervnega dresa bo modra.

"Predlog je bil sprejet. Lahko rečem, da sem zadovoljen, ker vemo, da so to barve naše zastave. Čas bo pokazal, kako se bo vse skupaj odvijalo. Bistvenih sprememb pa ne bo, kajti že zdaj smo igrali v belih dresih. Kar pa bi želel poudariti, je to, da je že v pravilniku reprezentanc, ki velja od leta 1993, določeno, da sta barvi dresov zelena in modra. Vračamo se k tisti barvi, ki je že veljala, torej modri. To je tudi v skladu s stališči in priporočili urada za komuniciranje, ki priporoča zeleno, belo in modro barvo. Torej bela in modra, kamor koli se obrnemo," je odločitev komentiral predsednik NZS-ja Ivan Simič.

Predsednik bo imenoval selektorja in trenerje
Na skupščini so sprejeli tudi nov statut. "Bistveno je to, da so članice NZS vse tudi članice MNZ in obe strokovni organizaciji, nova je ureditev glede mirovanja članskih pravic. Če nekdo večkrat resno krši statut, se mu bo izreklo mirovanje pravic. NZS bo sicer tudi dal soglasje k statutom svojih članic in Združenju 1. SNL, statut določa tudi to, da se bodo spori reševali znotraj NZS-ja in na nepristranski arbitraži. Novost je to, da se bodo drugače šteli delegati. Doslej je bil en delegat na deset klubov, odslej pa bo na vsakih deset klubov, ki imajo po tri ekipe, po en delegat. S tem smo bolj izenačili razmerja in klube 'prisilili', da bolje delajo. S tem smo hkrati dali možnost tudi malemu nogometu in klubom ženskega nogometa, saj ti doslej niso šteli pri številu delegatov," je še pojasnil Simič in omenil še spremembe pri njegovi funkciji: "Po novem bo predsednik predlagal selektorja, seveda po pogovoru z ustreznimi komisijami, imenoval bo trenerje in strokovno vodstvo po pogovoru s selektorjem, določal pa bo tudi višino dnevnic, honorarjev in nagrad igralcev v reprezentanci."

Na skupščini sprejeli nove drese