Milivoje Novakovič in Matjaž Kek sta se veliko pogovarjala na novoletni zabavi NZS-ja. Foto: Drago Perko/www.futsal.si
Milivoje Novakovič in Matjaž Kek sta se veliko pogovarjala na novoletni zabavi NZS-ja. Foto: Drago Perko/www.futsal.si
Milivoje Novakovič
Milivoje Novakovič je zelo motiviran pred začetkom spomladanskega dela. Foto: Drago Perko
Milivoje Novakovič
"Nova" se je ob koncu jesenskega dela vrnil v pravo formo. Foto: Drago Perko
Zvonimir Soldo
O odnosu s trenerjem Zvonimirjem Soldom Novakovič ni želel govoriti. Foto: EPA
Mlivoje Novakovič in Lukas Podolski
Mlivoje Novakovič je dosegel skoraj polovico zadetkov Kölna, veliki zvezdnik Lukas Podolski pa je po vrnitvi iz Münchna popolnoma razglašen. Foto: Reuters
Pogovor z Milivojem Novakovičem

"Nova Doppelpack" je v nedeljo postal junak z dvema zadetkoma proti Nürnbergu (3:0), Köln se je zavihtel na 12. mesto in vzdušje med prazniki bo precej boljše. Cilji so postavljeni še višje, zato bo spomladanski del zelo pomemben. 30-letni napadalec je na 44 tekmah v Bundseligi dosegel že 20 golov. Večja težava je njegov partner v napadu Lukas Podolski, ki je jeseni zabil le en gol. V prihodnjih dneh se bodo slovenski reprezentanti družili med seboj, Novakovič je večkrat poudaril, da je vzdušje sijajno. Z njim smo se pogovarjali na nogometni zabavi Nogometne zveze Slovenije na Brdu pri Kranju.


V nedeljo ste na najboljši mogoči način končali jesenski del prvenstva. Z dvema zadetkoma proti Nürnbergu ste odločili to izjemno pomembno tekmo. Verjetno se vam je odvalil velik kamen od srca? Zdaj je Köln znova bližje sredini lestvice.
Naredili smo en korak naprej, a zavedamo se, kaj vse nas še čaka v naslednjega pol leta. To, kar smo pokazali v prvi polovici sezone, ni veliko, predvsem od ekipe, ki ima taka imena. Veliko bomo morali še narediti v povratnih tekmah. Zaupamo v te fante, ki so v klubu. Naredili bomo vse, da ostanemo v ligi.

Kje so največje težave pri Kölnu? V jesenskem delu ste dosegli samo deset golov. Po mnenju strokovnjakov je ta ekipa po imenih za sredino lestvice.
Težko je govoriti o tem, kje je problem. Vsi igralci imajo veliko nastopov, nekateri so igrali za velike klube. Köln ima velika pričakovanja, s takimi pritiski pa je težko igrati. Vsak igralec mora dati maksimalno na treningu in prišli bodo tudi rezultati. Če ne dajajo maksimuma od sebe, je seveda tudi na tekmi težko.

Vi ste lahko zadovoljni s svojimi predstavami. Štiri zadetke od teh desetih v jesenskem delu ste dosegli vi. Odločili ste tekme proti Mainzu, Herthi in Nürnbergu.
Počasi se vračam. Pomembno je zdravje. Po teh operacijah nisem prišel v formo, nisem naredil priprav. To se je tudi poznalo na nekaterih tekmah. Počasi prihajam nazaj na svoja pota in upam, da bo prihodnje leto še boljše.

Doma ste izgubili proti Hannovru precej nepričakovano (0:1), potem pa ste osvojili točko na Allianz Areni proti Bayernu (0:0), ki je tudi v Ligi prvakov dokazal, da je zares vrhunska ekipa. Preveč je nihanj verjetno.
Nihanj je res precej, ne smemo pa biti zadovoljni s tem, kar smo pokazali v preteklih mesecih. S takimi igralci ne bi smeli dosegati tako slabih rezultatov, nismo si zaslužili več. Lahko smo prezadovoljni, da imamo 18 točk, po slabšem scenariju bi lahko imeli tak izkupiček, kot ga ima Hertha. Položaj ni enostaven, vsi se moramo pripraviti na povratne tekme, ki bodo še precej pomembnejše, v igri bo "šest točk". S takimi predstavami, kot smo jih kazali do zdaj, bo zelo težko.

17. januarja se boste doma pomerili z Borussio iz Dortmunda, verjetno pa imate velike cilje tudi v pokalu, kjer Köln že precej časa ni imel tako lepih možnosti za preboj v polfinale. Na četrtfinalni tekmi februarja v Augsburgu boste veliki favoriti.
Najprej se moramo prilagoditi prvenstvu. Moramo si zagotoviti obstanek, brez Kölna bi bilo v Bundesligi res nenavadno. Imamo lep stadion, prekrasne navijače, kakršnih je malo v Bundesligi. Pokal je neki dodatek, proti drugoligašu imamo velike možnosti, vsi pričakujejo našo zmago. Vse bomo naredili, da pridemo do polfinala.

Imeli ste tudi težave s trenerjem Zvonimirjem Soldom. Je to zdaj pozabljeno, ko ste rešili jesenski del v nedeljo?
O trenerju se ne bi preveč pogovarjal. To me ne zanima, to temo sem že dal na stran. Koncentriram se na ekipo in na predstave v dresu Kölna, le to je pomembno.

Glede na razpored pripravljalnih tekem slovenske reprezentance vas do svetovnega prvenstva čaka le še ena reprezentančna akcija. Kako gledate na to?
Najpomembneje za nas je, da se družimo. Pomembna je "klapa" in to vzdušje v reprezentanci, zato smo tudi dosegli tak uspeh. Vsi moramo priti najbolje pripravljeni, igrati moramo v svojih klubih in potem se bomo tudi na svetovnem prvenstvu lahko prikazali v pozitivni luči.

Znana so prizorišča slovenskih tekem. Prvi dve srečanji sta na visoki nadmorski višini. Kakšne izkušnje imate z igranjem na taki višini?
To je svetovno prvenstvo, ki si ga je vsak želel. Mislim, da ne bo obrementive pri tem. Najpomembnejša je reprezentaca, brez pravega vzdušja v kolektivu in brez pravega dela na treningih ne bo uspeha. Če bomo to ohranili na svetovnem prvenstvu, bomo tudi presenetili.

Znani so nasprotniki v skupini C. Že kaj podrobneje spremljate te igralce?
Ne. Najpomembneje je, da spremljamo naše igralce, ki igrajo redno v klubih. Najbolj pomembno je seveda zdravje. Ne bomo se obremenjevali z nasprotniki na SP-ju. Vsi so favoriti pred nami, mi smo zadnja reprezentanca na SP-ju. Dokazati moramo, da ne spadamo tja, kjer smo na papirju. Nočemo biti 32. reprezentanca, ampak hočemo višje.

Izpostavljate to dobro "klapo" v reprezentanci. Imate v načrtu kakšno druženje v teh dneh, ko je večina igralcev prostih?
To bo pa za nas ostalo. Seveda bo kaj.

Pogovor z Milivojem Novakovičem